Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Kulturlöftet

Alla barn har rätt till kultur – både upplevelser och eget skapande. Kulturlöftet innebär att alla barn i Sandvikens kommun garanteras professionella kulturupplevelser och eget kulturutövande 1-2 gånger per läsår.

Kulturlöftet är en gemensam överenskommelse mellan kunskapsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen och gäller alla barn från förskolans 4-åringar till grundskolans årskurs 9.

Pedagoger hittar mer information om Kulturlöftet på Kulturlöftets sidor på intranätet.länk till annan webbplats

Kontaktuppgifter:
Elin Folkesson, kultursamordnare
026 - 24 11 79
elin.folkesson@sandviken.se

Följ gärna Kulturlöftets på blogg och instagram:

Facebook
Instagram

Förskola

Grundutbud

Varje förskola tar del av ett av utbuden läsåret 19/20.


Tappa tand

Tappa tand med Molièreensemblen - en teater om längtan, hopp och avundsjuka.

Vi får se en rafflande berättelse om längtan efter att bli stor och framför allt - att få den där underbara gluggen mellan tänderna. Vad gör man när storebrorsans tänder lossar med lätthet, medan ens egna sitter fast som berget? Orättvist, eller finns det fördelar med att ha sina tänder kvar? Och kanske viktigast av allt... Finns tandfén på riktigt?

Tid: Höstterminen 2019

Karneval på förskolan

En interaktiv konsert, där vi tillsammans skapar ett karnevalståg på gården. Eftersom trummor och maraccas låter starkt i öronen håller vi till utomhus. Övningarna och karnevalståget leds av Mia Kempff på sång och gitarr och Tomas Nykvist på slagverk.

Karnevalens form gör det möjligt för alla att delta på det sätt de själva vill. Visst ska det vara sång och spel, men det går också bra att åla fram som en orm på marken eller vifta med en flagga. Mia älskar att dela med sig av karnevalens fria uttryck.

Tid: Höstterminen 2019

Vill ha hund

En dansföreställning av Dockeatern Tittut.

Plötsligt slår den till, längtan efter en hund. Det är jag, det är hunden. Tassar, blöta pussar, nos, ögon, mjuk päls. Det är värme, hjärta. Kärlek. Det är Hunden och jag.

Tanken på en egen hund som alltid viftar på svansen när den ser dig är rena lyckan och värt allt eventuellt besvär. Den får ju dig att skratta och må bra! En längtan så stark att du ser positivt på det mesta - saker och ting brukar ju ordna sig till det bästa... eller?

Tid: Höstterminen 2019

Litteraturprojekt - Fantasifabriken

Litteraturhus, kulturskola och bibliotek samverkar i en berättar- och skaparworkshop med inspiration från bilderböcker.

Varje tillfälle inleds med att vi samlas kring en berättelse. Det kan vara en film, en saga eller kanske en hemlig låda full av spännande föremål.

Genom drama, musik, rörelse eller lekar inspireras vi till eget skapande och berättande på olika sätt.

Tid: Läsåret 19/20

Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen


Julbus

Välkommen att ”julbusa” med oss på Kulturskolan!

Vi träffas i Musikverket där vi dansar runt granen och sjunger traditionella julsånger. Har vi tur kommer vi även att få träffa tomten!

Tid: Höstterminen 2019

Ludde och hans lillasyster

En teaterföreställning om att ta ansvar, vara syskon och komma överens. Ludde och hans lillasyster är figurer i Ulf Löfgrens älskade böcker. Här skildras de yngsta barnens undran, glädje och konflikter.

Skådespelarna blandar skådespeleri, figurspel och tokerier på rätt nivå för små-åringar.

Tid: Höstterminen 2019

Fantasifabriken på Trampolin

Fantasifabriken är Kulturcentrums öppna verksamhet för små barn där även förskolor har möjlighet att delta med en mindre grupp barn.

Varje tillfälle inleds med att vi tillsammans stämplar in i Fantasifabriken och gemensamt samlas kring en berättelse av något slag.

Det kan vara ett föremål, en bok, en dans eller ett musikstycke som sedan kan inspirera till eget skapande på olika sätt.

Gemensam start kl.10 som följs av berättande, skapande och fri lek.  

Tid: Läsåret 19/20

FÖRDJUPNING - Språkprojekt i förskolan

Genom sång och rytmik tränar vi språk och kommunikation. Vi jobbar med röst, rytm och rörelse, vi lär oss både nya och traditionella svenska barnvisor och ramsor. Linda Kastemyr, sång- och rytmiklärare, och Peter Åhrlin, gitarrlärare, kommer till förskolan vid 8-10 tillfällen.

Tid: Läsåret 19/20

Förskoleklass

Grundutbud


Bokskola

Välkommen på bokskola! Här får barnen lära sig att låna och registrera sig för sitt första egna lånekort. I slutet av bokskolan får klassen möjlighet att låna böcker och barnen får även varsin bokgåva.

Tid: Läsåret 19/20

Mästar-Skräddaren - IINSTÄLLT!

Mästar-Skräddaren kan ALLT!

Knyta skorna utan händer! Lösa kuben utan tänder!
Trolla fram en korv ur örat!
Balansera på en spik

Volter, hjula och balett
Han kan svälja en servett
En helt vanlig rock ska väl inte vara så svårt att sy?
Man kan bara inte jobba när man är hungrig!

Kalle Nilssons Mästar-Skräddare kan verkligen allt….utom att sy. Men han gör så gott han kan och det blir faktiskt helt PERFEKT ändå (fast på ett helt annat sätt!)

En ny humoristisk föreställning med Kalle Nilsson som innehåller både teater och trolleri.

Tid: Vårterminen 2020


Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen


Strumpmannen

Ett musikaliskt sagodrama med inriktning på värdegrund och samarbete. Sigge har flyttat till en ny stad, långt från kompisar och den invanda tryggheten. Men en dag hittar Sigge morfars gamla strumpor och plötsligt blir han Strumpmannen. Här kommer barnen att få bli en del av sagan och tillsammans med Strumpmannen får de hitta lösningar på vardagliga situationer.

Tid: Läsåret 19/20

Åk 1

Grundutbud


Dans i skolan

Kulturskolan erbjuder alla elever i årskurs 1 och grundsärskolans lågstadium dans i skolan!

Dansen har stor betydelse för barn och ungdomar när det gäller att stärka den egna identiteten och ta plats i samhället. Genom dansen får barn och unga även mötas över språkgränserna.

Under 6 veckor kommer vi att arbeta med att möta dansen som uttrycksform.

Vi gestaltar olika former, djur, känslor, siffror m.m. teman som kan kopplas till det dagliga arbetet i skolan. Vi tränar även koordination, styrka, smidighet, rytmik, uttryck och avslappning. Elevernas kreativitet och spontana rörelser tas tillvara och barnen möts kanske på, för dem ett nytt sätt. Här ges även möjligheten att utforska sin självständighet likväl som samarbetsförmåga.

Rummet ska fyllas av dansglädje!

Tid: Läsåret 19/20

Volter och Ampere

En energifylld dans– och musikföreställning.

Utan att spara på kraft tar Bronja och Magnus sig an volter, ampere, energitjuvar och andra laddade begrepp. En föreställning som motiverar och inspirerar till energisparande.

Tillsammans genererar vi energi för framtiden.

Tid: Vårterminen 2020

Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen


Gå på körkonsert

Välkomna att se och lyssna på en hejdundrande körkonsert!

Tvåornas kör är ett körprojekt för alla elever i årskurs två i hela Sandviken, där eleverna har fått träna med sång- och rytmikpedagoger från Kulturskolan. Under vårterminen samlas tvåorna till en gemensam hejdundrande körkonsert och de vill gärna ha publik.

Tid: Vårterminen 2020

Åk 2

Grundutbud


Litteraturprojekt - Kulturdagar INSTÄLLT!

Kulturskola, konsthall, bibliotek och litteraturhus bjuder in till en heldag med fokus på kultur och berättande i Kulturcentrum. Eleverna får följa med i en dramatiserad berättelse där de på ett lekfullt sätt får möjlighet att upptäcka sina konstnärliga och skapande sidor.

Tid: Vårterminen 2020

Tvåornas kör

Kulturskolans sång- och rytmikpedagoger kommer ut till de medverkande klasserna och övar låtar och rörelser tre gånger under läsåret. Mellan träffarna övar klasserna själva till Youtube-material. Under vårterminen samlas tvåorna till en gemensam hejdundrande körkonsert.

OBS! Den avslutande körkonserten är inställd tills vidare.

Tid: Läsåret 19/20

Bokprat

Välkommen till biblioteket på bokprat! Vi presenterar bra böcker och går igenom HelGe-katalogen. Därefter hjälper vi till att hitta passande böcker som eleverna får låna på sitt eget lånekort.

Tid: Läsåret 19/20

Åk 3

Grundutbud


Litteraturprojekt - Kulturdagar INSTÄLLT!


Kulturskola, konsthall, bibliotek och litteraturhus bjuder in till en heldag med fokus på kultur och berättande i Kulturcentrum. Eleverna får följa med i en dramatiserad berättelse där de på ett lekfullt sätt får möjlighet att upptäcka sina konstnärliga och skapande sidor.


Tid: Vårterminen 2020


Författarbesök med Magnus Ljunggren

Magnus Ljunggren kommer till Sandviken för att träffa alla elever i åk 3. Han har skrivit den populära serien Riddarskolan som det finns sexton böcker av, och fotbollsserien Bästa klubben som det finns sex delar av. Han kommer att prata om sina böcker, hur det är att jobba som författare och ge lite tips på hur man kan komma igång med att skriva.
Varje klass kommer att få låna en bunt av Magnus böcker som skickas ut i början av september. Det är bra om ni avsätter tid för läsning av böckerna så att så många som möjligt hinner läsa så många böcker som möjligt. Kanske kan ni högläsa någon av böckerna?

Tid: Höstterminen 2019

Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen


Spela orkester

Projektet genomförs i form av stråk- och blås- eller mixad orkester och skräddarsys efter att vi fått in era önskemål. Vi spelar tillsammans där varje barn är en del i en musikalisk helhet. Vi tränar samspel, lyssnande och delar en gemensam upplevelse. Vi avslutar med en konsert som klassen själva bjuder in till.

Tid: Läsåret 19/20

Åk 4

Grundutbud


Världens mesta Ester

Ester är ny i klassen. Signe tycker att hon verkar spännande. Hon har en egen nyckel och så får hon gå hem själv. Och hennes mamma är skådespelare och bor i New York. Hon heter Greta Garbo?!

Det händer väldigt mycket kring Ester hela tiden. Hon är nog världens mesta Ester, tänker Signe.

Teater Fredags föreställning är pricksäker vardagsdramatik och bygger på boken med samma namn, skriven av Anton Bergman och illustrerad av Emma Adbåge.

Tid: Vårterminen 2020


Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen


Fantast - INSTÄLLT!

FANTAST med Danskompaniet SKOG är en interaktiv dansteaterföreställning som handlar om alternativa sporter, att sätta gränser och säga ifrån och att prova sig fram. Ända in i mål.

Här finns det mycket att relatera och känna igen sig i. Dansarna plockar upp barnen direkt och alla blir en del av ett lag.

Danskompaniet SKOG är en av DansPlats Skogs mentorssatsningar där unga dansare i Gävleborg får möjligheten att vara med och turnera som dansare i en produktion. Mentorssatsningen görs möjlig genom stöd från: Region Gävleborg och Statens Kulturråd.

Tid: Vårterminen 2020

Spela orkester

Projektet genomförs i form av stråk- och blås- eller mixad orkester och skräddarsys efter att vi fått in era önskemål. Vi spelar tillsammans där varje barn är en del i en musikalisk helhet. Vi tränar samspel, lyssnande och delar en gemensam upplevelse. Vi avslutar med en konsert som klassen själva bjuder in till.

Tid: Läsåret 19/20

Lera och gips

Vi träffas vid två tillfällen under våren. Vid tillfälle ett provar vi olika tekniker för att skapa i lera. Vid tillfälle två använder vi lera för att göra egna reliefer i gips.

Tid: Vårterminen 2020

Åk 5

Grundutbud


Litteraturprojekt - Ishavspirater

Vi bjuder in till en spännande förmiddag på Kulturcentrum, där vi utgår från Frida Nilssons bok Ishavspirater. Projektet är ett samarbete mellan litteraturhus, kulturskola, konsthall och bibliotek och syftet är att stimulera elevernas läslust och läsförståelse genom högläsning, drama, musik, dans och eget skapande.

Med "Ishavspirater" har Frida Nilsson skapat en episk berättelse om systerskap, mod och vikten av att bevara sin mänsklighet i en iskall vuxenvärld. Jens Liljestrand, Expressen

Läs mer om boken på förlagets hemsidalänk till annan webbplats

Tid: Höstterminen 2019

Bokprat

Välkommen till biblioteket på bokprat! Vi presenterar bra böcker och går igenom HelGe-katalogen. Därefter hjälper vi till att hitta passande böcker som eleverna får låna på sitt eget lånekort.

Tid: Läsåret 19/20

Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen


Fantast - INSTÄLLT!

FANTAST med Danskompaniet SKOG är en interaktiv dansteaterföreställning som handlar om alternativa sporter, att sätta gränser och säga ifrån och att prova sig fram. Ända in i mål.

Här finns det mycket att relatera och känna igen sig i. Dansarna plockar upp barnen direkt och alla blir en del av ett lag.

Danskompaniet SKOG är en av DansPlats Skogs mentorssatsningar där unga dansare i Gävleborg får möjligheten att vara med och turnera som dansare i en produktion. Mentorssatsningen görs möjlig genom stöd från: Region Gävleborg och Statens Kulturråd.

Tid: Vårterminen 2020


Rockbandet

Rockbandet är ett projekt inom Kulturlöftet som är riktat till elever i årskurs 5 och 6. Under två förmiddagar får klassen träffa Kulturskolans lärare i mindre grupper och lära sig 1-2 låtar på trummor, bas, gitarr, piano och sång. Varje tillfälle avslutas med att vi spelar upp låtarna för varandra och får uppleva känslan av att spela tillsammans i ett band.

Tid: Läsåret 19/20


Lera och gips

Vi träffas vid två tillfällen under våren. Vid tillfälle ett provar vi olika tekniker för att skapa i lera. Vid tillfälle två använder vi lera för att göra egna reliefer i gips.

Tid: Vårterminen 2020

Åk 6

Grundutbud


Skolbio - Bohemian Rhapsody

Nu är det klart! Årets skolbio blir filmen Bohemian Rhapsody. Alla elever i åk 6 och grundsärskolans högstadium fick möjlighet att rösta på fyra filmer som valts av en referensgrupp bestående av filmkonsulent, biografägare, ungdomsbibliotekarie, kultursamordnare och producent. 9 av 22 klasser deltog och Bohemian Rhapsody vann med 4 röster.

Tid: Höstterminen 2019

Konst och verkstad

Konsthallen visar utställningar av olika konstnärer. Välkommen in i en värld av måleri, skulptur, grafik, foto eller installation.

Vi utgår från elevernas upplevelse när vi ger oss in i den i Konsthallen aktuella konstnärens/konstnärernas värld.

Efter det går vi vidare vill vår bildsal och skapar tillsammans inspirerade av konsten vi nyss sett, antingen utifrån tematik eller teknik.

Tid: Höstterminen 2019


Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen


Fantast - INSTÄLLT!

FANTAST med Danskompaniet SKOG är en interaktiv dansteaterföreställning som handlar om alternativa sporter, att sätta gränser och säga ifrån och att prova sig fram. Ända in i mål.

Här finns det mycket att relatera och känna igen sig i. Dansarna plockar upp barnen direkt och alla blir en del av ett lag.

Danskompaniet SKOG är en av DansPlats Skogs mentorssatsningar där unga dansare i Gävleborg får möjligheten att vara med och turnera som dansare i en produktion. Mentorssatsningen görs möjlig genom stöd från: Region Gävleborg och Statens Kulturråd.

Tid: Vårterminen 2020


Rockbandet

Rockbandet är ett projekt inom Kulturlöftet som är riktat till elever i årskurs 5 och 6. Under två förmiddagar får klassen träffa Kulturskolans lärare i mindre grupper och lära sig 1-2 låtar på trummor, bas, gitarr, piano och sång. Varje tillfälle avslutas med att vi spelar upp låtarna för varandra och får uppleva känslan av att spela tillsammans i ett band.

Tid: Läsåret 19/20


Lera och gips

Vi träffas vid två tillfällen under våren. Vid tillfälle ett provar vi olika tekniker för att skapa i lera. Vid tillfälle två använder vi lera för att göra egna reliefer i gips.

Tid: Vårterminen 2020

Åk 7

Grundutbud


Skillz B4 Status

Hur kommer det sig att det är så svårt att våga visa vad man är bra på och varför tvivlar man så ofta på sin talang? Är vi alla lika kritiska när det kommer till oss själva? Som dansare har Maria P Amigo stött på alltför många kreativa själar som håller sina talanger gömda på grund utav rädsla.

I en kavalkad av streetdance, livemusik, beatbox och rap vill Mario inspirera till att våga dela med sig av sin kreativitet, sina konstformer och sina tankar. Skillz B4 Status är en ärlig och öppensinnad föreställning om att våga följa sina drömmar utan att lyssna till hjärnspöken.

Tid: Höstterminen 2019

Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen


Bokprat

Välkommen till biblioteket på bokprat! Vi presenterar bra böcker och går igenom HelGe-katalogen. Därefter hjälper vi till att hitta passande böcker som eleverna får låna på sitt eget lånekort.

Tid: Läsåret 19/20


Spela roll

En förmiddag med teater och skådespeleri. Vi skapar och utforskar roller i en kreativ fantasifull teatermiljö.

Tid: Läsåret 19/20

 

Lera och gips

Vi träffas vid två tillfällen under våren. Vid tillfälle ett provar vi olika tekniker för att skapa i lera. Vid tillfälle två använder vi lera för att göra egna reliefer i gips.

Tid: Vårterminen 2020

 

Åk 8

Grundutbud


Blod, svett och tårar

Det är vårtermin i nian och framtiden dallrar vid horisonten. Vi får följa Andie, den populäraste tjejen i skolan, vars högsta önskan är att få komma in på boxningsgymnasiet i Angered. Hur är det att vara ung, att vara tjej, att upptäcka sin sexualitet och försöka passa in i en roll som man kanske aldrig har bett om?

Blod, svett och tårar är ett filmiskt högstadiedrama om vänskap och svek, om identitet, kärlek och drömmar.

Lisa Färnström ger oss en visuell iscensättning för högstadiet där skolans lokaler är en del av framförandet. Föreställningen jobbar med ny teknik som effektivt blandar teater och rörlig bild. Publiken följer berättelsen omväxlande live och via direktsänd video. En high school-film som utspelar sig direkt på Norrsätra högstadium.

Tid: Höstterminen 2019


Litteraturprojekt - Oktober är den kallaste månaden

Kulturcentrums nya läs- och skaparprojekt för högstadiet. I projektet väver vi samman läsning, värdegrund och elevernas egna skapande med olika estetiska uttryck. Med litteraturen som utgångspunkt och ram bearbetar vi frågor om identitet, utanförskap, sexualitet, våld och det sociala arvet.

Projektet är en gemensam satsning för bibliotek, litteraturhus, kulturskola och konsthall och det innebär stor möjlighet att väva in projektet i den ordinarie undervisningen i framför allt svenska och bild.

Under hösten kommer alla högstadieskolor att få en klassuppsättning av Christoffer Carlssons Oktober är den kallaste månaden, tillsammans med en lärarhandledning som ger tips på hur klassen kan arbeta med boken.

Under våren bjuds sedan alla klasser in till Kulturcentrum för en fördjupande workshop med fokus på digitalt musikskapande, scenografi eller drama.

Läsningen är valfri, det går att delta i vårens workshop även utan att ha läst boken, men det blir naturligtvis bättre med mer förförståelse. Och det är en väldigt bra bok!

Tid: Vårterminen 2020

 

Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen

 

Lera och gips

Vi träffas vid två tillfällen under våren. Vid tillfälle ett provar vi olika tekniker för att skapa i lera. Vid tillfälle två använder vi lera för att göra egna reliefer i gips.

Tid: Vårterminen 2020

Åk 9

Grundutbud

Varje åk 9 tar del av ett av utbuden läsåret 19/20.

Att bossa en bitch

En modernisering och komisk uppgörelse med Shakespeares "Så tuktas en argbigga". Klassikern om hur man uppfostrar en kvinna till lydnad. I Unga Romas version vill en av skådespelarna inte spela pjäsen. När hon ändå övertalas att spela sin roll bestämmer hon sig för att göra det på sitt eget sätt. Vad hon inte räknar med är att blir kär. I rätt eller fel person?

Det blir upproriskt, romantiskt, komiskt, modemedvetet, blankvers, prosa, house och barock i lekfullt samspel med dagens debatt om allas lika värde.

Tid: Höstterminen 2019

Blod, svett och tårar

Det är vårtermin i nian och framtiden dallrar vid horisonten. Vi får följa Andie, den populäraste tjejen i skolan, vars högsta önskan är att få komma in på boxningsgymnasiet i Angered. Hur är det att vara ung, att vara tjej, att upptäcka sin sexualitet och försöka passa in i en roll som man kanske aldrig har bett om?

Blod, svett och tårar är ett filmiskt högstadiedrama om vänskap och svek, om identitet, kärlek och drömmar.

Lisa Färnström ger oss en visuell iscensättning för högstadiet där skolans lokaler är en del av framförandet. Föreställningen jobbar med ny teknik som effektivt blandar teater och rörlig bild. Publiken följer berättelsen omväxlande live och via direktsänd video. En high school-film som utspelar sig direkt på Norrsätra högstadium.

Tid: Höstterminen 2019

 

Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen

 

Lera och gips

Vi träffas vid två tillfällen under våren. Vid tillfälle ett provar vi olika tekniker för att skapa i lera. Vid tillfälle två använder vi lera för att göra egna reliefer i gips.

Tid: Vårterminen 2020

Grundsär låg

Grundutbud


Mästar-Skräddaren - INSTÄLLT!

Mästar-Skräddaren kan ALLT!

Knyta skorna utan händer! Lösa kuben utan tänder!
Trolla fram en korv ur örat!
Balansera på en spik

Volter, hjula och balett
Han kan svälja en servett
En helt vanlig rock ska väl inte vara så svårt att sy?
Man kan bara inte jobba när man är hungrig!

Kalle Nilssons Mästar-Skräddare kan verkligen allt….utom att sy. Men han gör så gott han kan och det blir faktiskt helt PERFEKT ändå (fast på ett helt annat sätt!)

En ny humoristisk föreställning med Kalle Nilsson som innehåller både teater och trolleri.

Tid: Vårterminen 2020

Dans i skolan

Kulturskolan erbjuder alla elever i årskurs 1 och grundsärskolans lågstadium dans i skolan!

Dansen har stor betydelse för barn och ungdomar när det gäller att stärka den egna identiteten och ta plats i samhället. Genom dansen får barn och unga även mötas över språkgränserna.

Under 6 veckor kommer vi att arbeta med att möta dansen som uttrycksform.

Vi gestaltar olika former, djur, känslor, siffror m.m. teman som kan kopplas till det dagliga arbetet i skolan. Vi tränar även koordination, styrka, smidighet, rytmik, uttryck och avslappning. Elevernas kreativitet och spontana rörelser tas tillvara och barnen möts kanske på, för dem ett nytt sätt. Här ges även möjligheten att utforska sin självständighet likväl som samarbetsförmåga.

Rummet ska fyllas av dansglädje!

Tid: Läsåret 19/20


Litteraturprojekt - Kulturdagar INSTÄLLT!

Kulturskola, konsthall, bibliotek och litteraturhus bjuder in till en heldag med fokus på kultur och berättande i Kulturcentrum. Eleverna får följa med i en dramatiserad berättelse där de på ett lekfullt sätt får möjlighet att upptäcka sina konstnärliga och skapande sidor.

Tid: Vårterminen 2020


Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen


Strumpmannen

Ett musikaliskt sagodrama med inriktning på värdegrund och samarbete. Sigge har flyttat till en ny stad, långt från kompisar och den invanda tryggheten. Men en dag hittar Sigge morfars gamla strumpor och plötsligt blir han Strumpmannen. Här kommer barnen att få bli en del av sagan och tillsammans med Strumpmannen får de hitta lösningar på vardagliga situationer.

Tid: Läsåret 19/20

Grundsär mellan

Grundutbud


Volter och Ampere

En energifylld dans– och musikföreställning.

Utan att spara på kraft tar Bronja och Magnus sig an volter, ampere, energitjuvar och andra laddade begrepp. En föreställning som motiverar och inspirerar till energisparande.

Tillsammans genererar vi energi för framtiden.

Vårterminen 2020

Litteraturprojekt - Kulturdagar INSTÄLLT!

Kulturskola, konsthall, bibliotek och litteraturhus bjuder in till en heldag med fokus på kultur och berättande i Kulturcentrum. Eleverna får följa med i en dramatiserad berättelse där de på ett lekfullt sätt får möjlighet att upptäcka sina konstnärliga och skapande sidor.


Tid: Vårterminen 2020


Bokskola

Välkommen på bokskola! Här får barnen lära sig att låna och registrera sig för sitt första egna lånekort. I slutet av bokskolan får klassen möjlighet att låna böcker och barnen får även varsin bokgåva.


Tid: Läsåret 19/20

Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen


Strumpmannen

Ett musikaliskt sagodrama med inriktning på värdegrund och samarbete. Sigge har flyttat till en ny stad, långt från kompisar och den invanda tryggheten. Men en dag hittar Sigge morfars gamla strumpor och plötsligt blir han Strumpmannen. Här kommer barnen att få bli en del av sagan och tillsammans med Strumpmannen får de hitta lösningar på vardagliga situationer.

Tid: Läsåret 19/20


Lera och gips

Vi träffas vid två tillfällen under våren. Vid tillfälle ett provar vi olika tekniker för att skapa i lera. Vid tillfälle två använder vi lera för att göra egna reliefer i gips.

Tid: Vårterminen 2020


Grundsär hög

Grundutbud


Litteraturprojekt - Ishavspirater

Vi bjuder in till en spännande förmiddag på Kulturcentrum, där vi utgår från Frida Nilssons bok Ishavspirater. Projektet är ett samarbete mellan litteraturhus, kulturskola, konsthall och bibliotek och syftet är att stimulera elevernas läslust och läsförståelse genom högläsning, drama, musik, dans och eget skapande.


Med "Ishavspirater" har Frida Nilsson skapat en episk berättelse om systerskap, mod och vikten av att bevara sin mänsklighet i en iskall vuxenvärld. Jens Liljestrand, Expressen

Läs mer om boken på förlagets hemsidalänk till annan webbplats

Tid: Höstterminen 2019


Bokprat

Välkommen till biblioteket på bokprat! Vi presenterar bra böcker och går igenom HelGe-katalogen. Därefter hjälper vi till att hitta passande böcker som eleverna får låna på sitt eget lånekort.


Tid: Läsåret 19/20Konst och verkstad

Konsthallen visar utställningar av olika konstnärer. Välkommen in i en värld av måleri, skulptur, grafik, foto eller installation.

Vi utgår från elevernas upplevelse när vi ger oss in i den i Konsthallen aktuella konstnärens/konstnärernas värld.

Efter det går vi vidare vill vår bildsal och skapar tillsammans inspirerade av konsten vi nyss sett, antingen utifrån tematik eller teknik.

Tid: Höstterminen 2019


Skolbio - Bohemian Rhapsody

Nu är det klart! Årets skolbio blir filmen Bohemian Rhapsody. Alla elever i åk 6 och grundsärskolans högstadium fick möjlighet att rösta på fyra filmer som valts av en referensgrupp bestående av filmkonsulent, biografägare, ungdomsbibliotekarie, kultursamordnare och producent. 9 av 22 klasser deltog och Bohemian Rhapsody vann med 4 röster.

Tid: Höstterminen 2019


Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen


Strumpmannen

Ett musikaliskt sagodrama med inriktning på värdegrund och samarbete. Sigge har flyttat till en ny stad, långt från kompisar och den invanda tryggheten. Men en dag hittar Sigge morfars gamla strumpor och plötsligt blir han Strumpmannen. Här kommer barnen att få bli en del av sagan och tillsammans med Strumpmannen får de hitta lösningar på vardagliga situationer.

Tid: Läsåret 19/20

 

Lera och gips

Vi träffas vid två tillfällen under våren. Vid tillfälle ett provar vi olika tekniker för att skapa i lera. Vid tillfälle två använder vi lera för att göra egna reliefer i gips.

Tid: Vårterminen 2020

Träningsskolan

Grundutbud


Musik och rörelse

Kulturskolans sång- och danspedagog besöker träningsskolan.

På ett lekfullt sätt blandar vi sång och musik med rörelse och dans. Vi vill  att eleverna utifrån sina egna förutsättningar ges möjlighet att utforska och utvecklas genom musiken.

Tid: Vårterminen 2020

Skolbio - Vad hände Alfons Åberg? - Kompisfilmen

Paket med tre klassiska Alfons-filmer berättade av Björn Gustafson och regisserade av Per Åhlin och Lasse Persson: Vem räddar Alfons Åberg, Där går Tjuv-Alfons och Alfons och odjuret.

Alfons upplever stora och hemska saker, han har ingen kompis, han har slagit en som är mindre än han och alla tror att han är en tjuv. Stora känslor om rätt och fel men allt löser sig på ganska lugnt Alfons-manér. Man hinner tänka och känna själv. En riktig berg-och-dalbana för liten och stor.

I Vem räddar Alfons Åberg har Alfons nyss flyttat in i ett nytt område. Han känner ingen där, bara sin hemlige vän Mållgan som är osynlig och alltid gör som Alfons vill. Men vad hjälper en snäll och osynlig kompis när stora killar skräms?

I Där går Tjuv-Alfons anklagar Milla Alfons för att ha stulit nyckeln till kojan som de byggt i trädet. Alla tror att Alfons är en tjuv. Han går ensam till kojan och letar och letar efter nyckeln. Han letar överallt men utan resultat. Ingen vill leka med Alfons, tjuven. När ingen vill leka med honom känner han sig ensam och börjar leta igen. Till slut blir Alfons trodd, det är en skata som tjuven.

I Alfons och odjuret kan Alfons inte leka om dagarna och inte somna om kvällarna. För han har fått ett odjur under sängen. Alfons måste ligga och tänka på allvarliga saker där i mörkret

Höstterminen 2019

Tillval - ej obligatoriska aktiviteter för årskursen


Boka Trampolin

Möjlighet finns att boka Trampolins lokaler för egen verksamhet. Lek i Berättarrummet, skapa i Studion eller baka i Caféköket.

Tid: Läsåret 19/20


Boka Teaterbruket

Möjlighet finns att boka Teaterbruket för egen verksamhet. Lek med utklädningskläderna och träna på att stå i rampljuset.

Tid: Läsåret 19/20

Fortbildning för pedagoger i förskola

Bilderböcker, skapande och ipads

På Litteraturhuset Trampolin arbetar vi med att stärka barns och ungas läs- och språkutveckling genom estetiska uttrycksformer med fokus på berättande. Hösten 2018 släpptes boken Trampolinmodellen – Ett lekfullt sätt att stärka barns och ungas läs- och språkutveckling som alla förskoleavdelningar i Sandvikens kommun har fått.

Nu erbjuder vi dig som arbetar i förskola en möjlighet att tillsammans med ditt arbetslag ta del av Trampolins erfarenheter och inspireras av vårt arbetssätt, genom en praktisk berättar- och skaparworkshop (på nybörjarnivå) där vi utgår från bilderböcker och skapar egna berättelser med digitala verktyg. Vi kommer främst att arbeta med appen Book Creator.

Plats: Trampolin, Kulturcentrum
Tid: Vårterminen 2020
Målgrupp: Pedagoger i förskola, gärna hela arbetslag

Fortbildning för pedagoger i grundskola

Film-i-skolan

En heldag med fokus på film och språk - för alla lärare i åk F-9 men särskilt för de lärare i åk 6 som börjar med skolbio under hösten.

I samarbete med Svenska Filminstitutet och Region Gävleborg bjuder vi in till en fullspäckad fortbildningsdag med inspirerande och tankeväckande föreläsningar och samtal om det filmiska språkets historia och utveckling, via filmen som verktyg för lärande till dess möjlighet att rädda de nationella minoritetsspråken.

Med utgångspunkt i temat språk undersöker vi film som förutsättning för inkludering i samhället.

Dagen erbjuder även en konkret workshop för alla lärare i åk 6 som vill fortsätta att jobba med filmen i klassrummet efter skolbiobesöket.

Plats: Kulturcentrum och biografen Grand
Tid: Höstterminen 2019
Målgrupp: Lärare F-9

 

 

Att öppna nya världar

En halvdag med fokus på hur man pratar scenkonst i klassrummet. För lärare i åk F-9. Begränsat antal platser.

12:40 Inspirationsföreläsning: För svårt, för hemskt, för känsligt – vad tycker barn om teater?

Föreläsningen belyser vilka teman som scenkonsten för barn kan gestalta. Hur upplever barn svåra ämnen, starka konflikter, komplicerade känslor och existentiella frågor på teatern? Utgångspunkten för föredrag och diskussion är såväl aktuell forskning som barns egna röster.

Föreläsare Karin Helander är kritiker, författare och professor i teatervetenskap och tidigare föreståndare för Centrum för barnkulturforskning på Stockholms Universitet.

13:50 Föreställning: Blod, svett och tårar

Blod, svett och tårar är ett filmiskt högstadiedrama om vänskap och svek, om identitet, kärlek och drömmar. Föreställningen visas under hösten för alla elever i åk 8 och nästan alla elever i åk 9 i Sandvikens kommun.

14:50 Fika!

15:10 Föreställningsanalys: En väv av tecken - att prata om scenkonst

En föreställning kan alltid tolkas på flera olika sätt. Hur ska vi prata om ett verk med andra utan att förlora vad vi själva har upplevt? Här presenteras Riksteaterns analysmodell ”En väv av tecken” med nycklar till våra egna och andras tolkningar. Samtalet kopplas till föreställningen Blod, svett och tårar. Dessutom diskuteras konstens roll och vilka kopplingar den har till läroplanen LGR11.

Föreläsare Anna Berg är teaterdramaturg med stor erfarenhet av att leda analyssamtal och workshopar för barn och vuxna.

Plats: Norrsätra skola
Tid: Höstterminen 2019
Målgrupp: Lärare F-9

Sidan uppdaterad: 2020-03-20
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se