Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Halvleksrapport
En svensk läsklassiker

Bibliotekschef Peter Hirseland är en av de som antagit utmaningen och gör En svensk läsklassiker. Här kommer en halvleksrapport - two down, two to go!

När vi drog igång projektet En svensk läsklassiker så tänkte jag att givetvis är jag med. Det vore ju märkligt om inte bibliotekschefen antar utmaningen och självsäkert antog jag att det här fixar jag med ena armen bakbunden. Två etapper senare så inser jag att det är ett ganska svettigt lopp även för en van läsare. Med Mor gifter sig så hann jag precis över mållinjen, men med Kejsaren av Portugallien var det värre, en vecka efter målgången vändes det sista bladet.

Så vad har jag då lärt mig av att umgås med årets två första klassiker? Uppstarten på Moa Martinssons Mor gifter sig var en fantastisk kväll i biblioteket med Ebba Witt-Brattström och känslan att alla de hundratals människor som dykt upp, skulle gå därifrån och kasta sig över samma bok var fantastisk. Läsning kändes helt plötsligt inte som något man gör ensam på sin kammare. Här skulle vi skaffa oss en gemensam upplevelse i Sandviken. Jag kastade mig därför över Mor gifter sig med stor entusiasm och upptäckte snabbt att det här var inte alls den sortens bok som jag vanligen läser. Här bjöds på fattigdom och en kamp för överlevnad i ett Sverige som bara ligger ett par generationer bort och för mig var det den stora behållningen med boken, beskrivningen av hunger, vad dom åt, hur dom bodde och för att inte tala om hur dom fick tiden att gå. Den känslan bär jag med mig men själva handlingen fastnade egentligen inte, bara detaljerna. Kärleken mellan huvudpersonerna, som det talats så mycket om, uppfattade jag inte alls som något stort och bärande tema i boken. Däremot var det uppfriskande att barnet Mia framställdes som en komplex person med goda och dåliga sidor. Det är sällan jag kommer i kontakt med beskrivningar av barn som inte enbart är goda.

Kejsaren av Portugallien inleddes inte med en lika storslagen uppstart men likväl med Mor gifter sig utmärkta målgång. Selma Lagerlöfs klassiker utspelar sig, även den, i ett fattigt Sverige ett par generationer tillbaka i tiden, men här befinner vi oss på landsbygden och kanske är det för att landsbygden ofta beskrivs som lite gammaldags, även i våra dagar, som jag inte reagerade lika starkt på miljöer och detaljer. Huvudkaraktären som blir galen av sitt brustna hjärta och sin längtan efter dottern är svår att ta riktigt på allvar eftersom jag fastnar i Åsa-Nisse klichéer om att folk i skogarna utanför storstadsregionerna är tokstollar i största allmänhet. Jag tror inte att det var författarens mening, men för mig blev läsningen mest en smålustig och sorglig skröna. På målgången föreläste Anna Nordlund från Uppsala universitet om boken och lyfte bland annat hur galenskapens framväxt beskrivs hos huvudpersonen. Väldigt intressant och något som jag hade haft stor behållning av att lyssna på innan läsningen snarare än efter. Det hade blivit en helt annan läsupplevelse. Eftersom jag inte hunnit läsa klart boken så smet jag iväg med svansen mellan benen när boksamtalen skulle börja, men nästa gång, då ska jag över mållinjen i tid.

Nu är det dags för Vilhelm Mobergs Utvandrarna och jag har hela sommaren på mig innan det är dags för målgång 25 september. Två veckor innan boksamtalet, lördag 9 september, lyssnar vi på Ola Larsmo som berättar om sin bok Swede Hollow. Ni hänger väl på?

Peter Hirseland

Sidan uppdaterad: 2017-05-19
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se