Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Johanna Schultz

Johanna

Titel: Bibliotekarie
Arbetsplats: Sandvikens folkbibliotek
Telefon: 026-24 16 08 
E-postadress: johanna.schultz@sandviken.se

Mina arbetsuppgifter: Jag arbetar på avdelningen för Berättelser, livsöden, hälsa och livsstil. Mina huvudsakliga uppgifter är arbete med Boken kommer - en tjänst för personer som av en eller annan anledning inte kan ta sig till biblioteket. Jag ansvarar också för katalogisering av material, t ex lokalt utgivna alster och andra mindre vanliga utgivningar samt uppdaterar katalogposter som inte är fullständiga eller felaktiga. Jag ankomstregistrerar och lägger in våra böcker i vårt datasystem och så hjälper jag våra besökare i informationsdisken.

Läser: Jag är lite utav en allätare men mest gillar jag att läsa relationsromaner och romaner som handlar om andra kulturer. En favorit är boken I kloka kvinnors sällskap av Célestine Vaite, som är en härlig feel-good-roman om en kvinna på Tahiti.

Lyssnar på: När det gäller musik är jag, precis som med böcker, en allätare. Jag gillar allt från Mozart till afrikanska trummor, dock undviker jag hårdrock och heavy metal. Jag lyssnar gärna på ljudböcker medan jag pysslar med något, t.ex. handarbetar eller målar.

Favoritfilm: Jag älskar att titta på film, men att välja ut en favorit är svårt. Favoritgenrer är Science Fiction, action och komedier.

Därför gillar jag att arbeta på bibliotek: Jag tycker om variationen på bibliotek, både när det gäller arbetsuppgifter men också att det verkligen finns något för alla på biblioteket. Gillar man att fiska kan man hitta böcker om det och gillar man att meka med bilar kan man hitta böcker om det. Jag tycker också att biblioteket har en oerhört viktig samhällsfunktion. Biblioteket är en mötesplats för alla – oavsett etnicitet, kön, funktionsnedsättningar etc. Oavsett om man är gammal eller ung, rik eller fattig så är det fritt fram att använda bibliotekets tjänster. Det ger alla en möjlighet att ta del av vårt samhälle.

Min bakgrund: Jag är född i Sandviken och har bott här större delen av mitt liv. Efter gymnasiet utbildade jag mig till lärare i svenska och SO, åk 4-9. Jag arbetade bara kort med detta innan jag valde att utbilda mig till bibliotekarie. 2006 tog jag min examen och fick min första tjänst som bibliotekarie på Sätra bibliotek i Gävle. Därefter har jag jobbat som bibliotekarie och som enhetschef på Valbo och Forsbacka bibliotek.

Extra duktig på: Jag är bra på bemötande. Jag tycker om att göra mitt yttersta för att våra besökare ska känna sig glada och nöjda när de går här ifrån. Jag är envis och ger sällan upp.

Så tänker jag om framtidens bibliotek: Biblioteken är redan idag en viktig mötesplats och för många är det en förutsättning för att kunna ta del av vårt samhälle. Alla har inte möjlighet att t.ex. ha en dator, som idag är en nödvändighet för att kunna hantera många av våra samhällsfunktioner. Det här tror jag är något som kommer att förstärkas ytterligare i framtiden. Dessutom lever vi i ett informationssamhälle och då behöver vi kunna sortera all information som flödar. Detta är vi på biblioteken experter på. Många undersökningar visar också att läsförståelsen sjunker bland elever i svenska skolor. Där har biblioteken ett viktigt uppdrag att locka till läsning. För att bli en bra läsare krävs övning och då krävs det också inspiration och motivation. Och för att kunna ta del av och uppfylla de krav som idag ställs på människor krävs att man kan läsa.

Hittade du informationen du sökte?

Sidan uppdaterad: 2018-05-25
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se