Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Maria Markusson

Titel: Skolbibliotekarie
Arbetsplats: Björksätra bibliotek
Telefon: 026-24 00 49
E-postadress:maria.markusson@sandviken.se

Mina arbetsuppgifter: Björksätra bibliotek är ett kombinerat folk- och skolbibliotek - ett välbesökt sådant! - så uppgifterna är verkligen varierande. Allt från pyssel till bokskola, bokprat och bokcirkel. Som skolbibliotekarie är det min uppgift att samverka med pedagoger och skolledning för att skapa de bästa förutsättningarna för skolans elever att nå sina mål.

Läser: Mest barn- och ungdomsböcker eftersom barn och unga är vår primära målgrupp, men också för att de är bäst! Tycker speciellt om böcker om monster av olika slag, som till exempel Mats Strandbergs böcker om nioåriga Frank som kan byta skepnad. Det skadar heller inte att biblioteket har en central roll och att bibliotekarien har övernaturliga krafter... 

I övrigt tycker jag om att läsa sånt som utmanar och vidgar min världsbild, jag vill lära mig nya saker och få nya perspektiv helt enkelt.  

Lyssnar på: Älskar musik! Lyssnar gärna på musik samtidigt som jag läser hur konstigt det än låter. Dock funkar inte ljudböcker för mig, det har jag inte tålamod för. Poddar är kul också, kan rekommendera "De dödas röster" - en thrillerpodd i åtta delar av bland annat Sara Bergmark Elfgren. En riktigt läskig berättelse utformad som en radiodokumentär. 

Favoritfilm: Jag är en sån som kan se samma film om och om igen ifall jag tycker om den, samma gäller med tv-serier och dokumentärer och allt möjligt egentligen. Att uppge en enda som favorit är vanskligt, men "Whip It" med Ellen Page tröttnar jag aldrig på. Den handlar om Bliss som börjar med roller derby och blir frälst. 

Därför gillar jag att arbeta på bibliotek: Tanken slog mig nyligen att biblioteket är en av de få platser i samhället dit en kan gå för att få hjälp. Mitt jobb är att hjälpa människor, hur fint är inte det? 

Min bakgrund: Jag började min bibliotekskarriär på Sandvikens folkbibliotek med ett vikariat för x antal år sedan, då ansvarade jag för programverksamheten på huvudbiblioteket. Däremellan arbetade jag på Västerbergs folkhögskola i Storvik som skolbibliotekarie. Nu är jag tillbaka i Sandviken igen! Det är som att cirkeln är sluten. 

Extra duktig på: Vill säga bemötande men det är inte riktigt upp till mig att avgöra. Är väldigt duktig på att prata engelska och tycker även om att läsa på engelska. Bokprat på engelska, någon? 

Så tänker jag om framtidens bibliotek: Vi får inte tappa fokus på vad som är bibliotekets särart och uppdrag samt vilka vi är till för. Gör vi det kommer vi inte längre ha någon funktion.  

Hur skulle idén tagits emot ifall bibliotek uppfunnits idag? Tänk er, en institution som verkar för att överbrygga klyftor i samhället? En plats som är öppen för alla? Där medier lånas ut gratis? Fri tillgång till kunskap och information? Galen idé. 

Sidan uppdaterad: 2017-06-30
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se