Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Mika Wiborgh

Titel: Bibliotekarie
Arbetsplats: Sandvikens folkbibliotek
Telefon: 026-24 02 05
E-postadress: mika.wiborgh@sandviken.se

Mika Wiborgh

Mina arbetsuppgifter: Jag jobbar som filialsamordnare. Jag är även tidsskriftsansvarig och jag jobbar i informationen på huvudbiblioteket. Ibland kan du alltså få syn på mig på biblioteksfilialerna runtom i vår kommun, så bli inte förvånad eller rädd!

Läser: Filmböcker, sånt jag hittar på loppis och fastnar för när jag är i mitt ”loppisrus”. Exempel på ”loppislitteratur” kan vara… tja, i princip vad som helst. Det är roligt att hitta oväntade saker som gör en fundersam. ”Vad händer om jag läser det här?”. Jag försöker att ständigt utvidga mina ”lästerritorium”, men tja, ofta går jag på i samma gamla spår…

Gillar kompromisslöst berättande. Sen måste det inte vara finlir jämt och inte heller på liv och död. Det kan vara fullt ös och pang på. Gillar ”kioskrysare”, lärorika faktaböcker, gamla kartor, filmböcker med massiva register som utforskar nya filmterritorium, poesi och texter av typ Pär Thörn och Erik Beckman, filmanalys, Kajsa Ekis Ekman, mysiga bilderböcker, reseskildringar, vetenskapliga (och mindre vetenskapliga…) UFO-böcker, olika böcker som är relaterade till olika sorters samlande. Förutsägbart nog så gillar jag såklart H P Lovecraft, den amerikanska skräckförfattaren som alla tror att de är ensam om att känna till och dyrka, haha.

Lyssnar på: Hanna Hirsch, Cortex, Darkthrone, Neutral, OMD, Mascara snakes, Rättens krater, High on fire, Roky Erickson, Missbrukarna, Räjäytäjjät, Bonnie Tyler, Rusted shut, Anti-Cimex, Cyndi Lauper, Alfarmania, Popol Vuh, Crazy spirit, Pyramido (Sveriges bibliotekarietätaste band!?), Steso Songs, Tom Karlsson, Alphaville, Yo Amoeba, Altar of flies, Brian Eno, Dead letters spell out dead words, URAN GBG, Diskonto, Totalitär, Suma, Black bug, Händer som vårdar, Puce Mary, Telepath, Miss Mimi and the Mysticals, Tervet Käädet, Ennio Morricone, Nintendo 8-bitsmusik, Strul, Venom, Devo + en massa mer ”helgrock”, alltså typ Creedence, Black Sabbath, Johnny Cash och sånt. Det är viktigt med identitärt namedroppande. ;-)

Favoritfilm: Santa Sangre, Dyke hard, The baby of Macon, Red road, El Topo, Fury road, Lessons of darkness, Heart of glass, Amour, Bad Boy Bubby, Halloween (1978), Blade runner, Slaget om Alger, Chlebnyy den, Carnival of souls (1962), The innocents (1961), Badlands (1973), Det vita bandet, Ett anständigt liv, Flykten från New York, Onibaba, Harlan County U.S.A, Gå och se, Harakiri (1962), Holy Mountain (1973), Possession (1981), Il Capitano, In the mood for love, Scorpio & Lucifer Rising, It follows, Funeral parade of roses, Basket case, Kyla, Die hard, Land of silence and darkness, Henrik Möller, Lawrence of Arabia, Mishima, Mulholland drive, Nosferatu : phantom der nacht, Manhunter, To live and die in LA, Personkrets 3:1, Pink flamingos, Sagolandet, Saló / Sodoms 120 dagar, The blood on Satans claw, Stand by me, Black Christmas (1974), Stalker, Punishment park, Tarnation, Tetsuo the iron man, The beyond, The Devil and Daniel Johnston, The grapes of death, Khaneh siah ast, The mutations, The thing (1981), Attack mot polisstation 13 (1973), Touching the void, Trash humpers, Picnic at hanging rock, Valerie and her week of wonders, Videodrome och allt runtom och därimellan, från Doris Wishman till Svankmajers kött-animationer till “Nightmare USA”-filmer.

Därför gillar jag att arbeta på bibliotek: Jag tycker att det är roligt att vara där det händer grejjer och lära mig nya saker, upptäcka nya saker. Problemlösning är roligt! Och det är kul när besökare (eller jag själv!) upptäcker funktioner på biblioteket som de inte trodde att biblioteket kan tillhandahålla, att det skapas ett intresse för vad biblioteket är och kan vara. Det är väldigt kul att jobba med trevligt folk. Det är bra stämning och det finns många små detaljer i vardagsarbetet som är helfestliga.

Min bakgrund: Slacker och hobbyverksamhetssysslare. Mina (och andras) erfarenheter har fått mig att inse att människor överlag mår bra av att göra ”kreativa saker”, alltså omvandla tankar till handling eller tvärtom och tillbaka igen. Skapa egna kulturella artefakter att samlas kring och skapa egna ”rum” bortom vardagssamhället. Därför tycker jag att det är viktigt att försöka uppmuntra människor till att få utlopp för det som surrar inuti en, ensam eller tillsammans med andra. Detta kan biblioteket hjälpa till med, inspirera och uppmuntra. Om det känslomässiga avståndet, det upplevda avståndet, mellan ”kreatör” och ”konsument” minskas så ökar det allmänna välmåendet, självkänslan, självvärdet, delaktigheten, förståelsen för sig själv och för andra, allas unika potential kan ensam och tillsammans utvecklas och utforskas. Bra va!? Men ja, så tänker jag i alla fall. Sen tycker jag det är roligt att göra film, från ax till limpa. Det är roligt att ha en ungefärlig gemensam vision och skratta och bråka och bli besatt och aldrig ge upp! Jag är intresserad av det bortglömda och det förbisedda. Det är fint med verk som kommer från djupet av folks hjärtan, det innerligaste och ärligaste.

Extra duktig på: Filmfrågor, haha. Mer än så kan jag inte. Nej, skojja bara. Hmm. Jag tycker det är roligt att prata TV-spel (har spelat sedan jag var 4 eller 5 år gammal), hur en upplever spelvärldarna, vad som berättas, hur det berättas och hur ens tankar går under spelets gång, vilka tillstånd som uppstår och vad ens drivkraft som spelare/läsare är. Har ett aktivt förflutet inom olika spelkretsar, från 90-talets Drakar och Demoner till figurbrädspel till kortspel (Magic: the gathering. Ni som spelar, sitt såklart gärna och spela i biblioteket, om ni har lust) och lite såna grejjer liksom. Jag gör mitt bästa för att ge ett gott bemötande och sätta mig in i människors önskemål. Det är kul att prata med ungar och höra vad de tänker på. Jag skulle vilja säga att jag är expert på informationssökning men det är inte sant, haha, jag har mycket kvar att lära och det känns roligt och bra, att lära genom samverkan, erfarenhetsutbyten. Jag gillar källkritik och vetenskaplighet, så jag tycker det är kul att undersöka olika påståenden.

Så tänker jag om framtidens bibliotek: Mer skaparverkstad och fortsatt fokus på småknattar och sociala tillställningar.

Framöver kan det behövas en del mer eller mindre ”radikala” förändringar överlag, men det är sådant som också kan ske gradvis, över tid. Det finns många verksamhetsfrågor som går att diskutera, syna från grunden, vart pengarna ska läggas, vad det fysiska beståndet ska bestå av och hur mycket det ska finnas av allt och hur mycket tid vi faktiskt ska lägga på att organisera/hantera vårt fysiska bestånd. Det finns alltid utrymme för förnyelse och förbättring, sånt som alla gagnas av. Det blir lite kosmiskt, typ ”Vilka är vi och vart är vi på väg?”, ”Varför finns vi och vilka finns vi för?”.

Sidan uppdaterad: 2017-09-20
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se