Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00

Fyra lokala pressfotografer

Lasse ”Halvan” Halvarsson, Leif Jäderberg, Gun Wigh och Bosse Östlund

KONSTHALLEN, 19 juni-31 juli

”Du hade väl film i kameran”? ”Blev inte bilden bra var du inte tillräckligt nära”. ”Bilden kommer som en snigel och försvinner som en blixt”. ”Bilder är bilder om än tagna med spruckna linser” Mycket har sagts om fotografering. Det är väl sant alltihopa. Pressfotografjobbet bygger på väntan, tålamod, att kunna gå baklänges och fotografera, att leverera bilden i tid till pressläggning och det kanske viktigaste, att bygga förtroenden.

Med den här utställningen vill vi hedra vår läromästare Evert Jäderberg och visar några ögonblick från slutet av sextiotalet fram till det vi pensionerade oss för ungefär fem år sedan. Alla fyra började vi vår bana hos Evert Jäderberg, J-berg i Gävle. Bosse Östlund gick vidare till Aftonbladet, SVT och Videa. Vi andra Leif Jäderberg, Lasse Halvarsson, Gun Wigh jobbade på GD från 70-talet fram till pensionen.

Håll tillgodo med 100 bilder från fyra fotografer under 50 år. Från svartvitt till färg och digitalt.

Obs. Ingen vernissage.

Vi tar ansvar! Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vid sjukdomssymptom vänligen avstå besök.

 

Fyra lokala pressfotografer KONSTHALLEN

Foto: Lasse Halvarsson

Jean-Ludvig ”Ludde” Rönnberg flyttade till sin skogskoja 1948. Inga bekvämligheter som el och vatten. Ludde ville slöjda i lugn och ro. Han blev kvar i sin koja i Vallsta tills han dog 86 år gammal skärtorsdagen 2009. GD hälsade på Ludde vintern 2006. Det är kanske den lyckligaste människa jag har träffat, han pratade med grävlingar, matade sina fåglar, var speciellt förtjust i den ryska skrikan, en fågel jag aldrig hade sett tidigare. Han såg nyvakna björnar lufsa förbi om våren. Håret klippte Ludde själv. Han hade besök och lite fest 2008 då firade han 60 år i koljan. Otroligt!
Foto: Lasse Halvarsson

 

Fyra lokla pressfotografer

Foto: Bo Östlund

Kvalmatch på Jernvallen i slutet på 60-talet. Poliserna Erik Swing, Harald Palmqvist, Lars Sundberg, Arnold Mattsson bär ut en överförfriskad eller bråkig åskådare.
Foto: Bo Östlund

 

Fyra lokala pressfotografer

Foto: Gun Wigh

Vid ett Maranatamöte på Folkets Hus i Gävle med bland andra predikanten Arne Imsen blev det bråkigt när några punkare dök upp. Det var den 16 augusti 1982.När polisen kom till platsen eskalerade bråket och en av punkarna blev skjuten i benet av en polis.
Foto: Gun Wigh

 

Fyra lokala pressfotografer

Foto: Leif Jäderberg

Europacupen i avgjordes på Gavlerinken i Gävle 1971. Sovjetiska mästarproffsen i armélaget CSKA från Moskva mötte svenska mästarna Brynäs där samtliga var amatörer spelare. Brynäs bjöd ryssarna på bra motstånd men CSKA var övermäktiga som denna bild illustrerar. Wille Löfqvist har blivit tacklad av Anatolij Firsov som vill se oskyldig ut medan Wille gömmer sig bakom skydden.
Foto: Leif Jäderberg


Fyra lokala pressfotografer KONSTHALLEN Utställning

Foto: Jörgen Svendsen