Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00

KONSTHALLEN

Vååjnesasse buektedh - Att synliggöra det osynliggjorda
En utställning av Tomas Colbengtson. Visas digitalt
27 feb- 28 mars www.sandviken.se/konsthallen

Tomas Colbengtsons konst bygger på minnen och erfarenheter från upplevelser och till dagens situation för samer. Den sätter strålkastaren på den samiska historien. Skolan, som påverkade de allra minsta fick genomgripande konsekvenser för det samiska språket. Sydsamiskan dog nästan ut i Tärna-området. Samisk religion blev förbjuden. Staten bedrev rasbiologisk forskning, tvångsförflyttning och andra metoder för att få kontroll över urfolket på Nordkalotten. Hans verk handlar även om stoltheten till det samiska arvet och kunskapen som följer med den.

Med utställningen finns också boken Faamoe. Det är den första konstboken på sydsamiska, och den första boken om en sydsamisk konstnär. Boken ger insikt i Tomas Colbengtsons konst och konstnärskap som har ett särpräglat bildspråk som tar utgångspunkt i sydsamisk och samisk historia, och ett tappat modersmål. Faamoe betyder styrka på sydsamiska.

Boken finns till försäljning och utlån på Folkbiblioteket, Kulturcentrum Sandviken, under utställningsperioden.


Om konstnären:
Tomas Colbengtson är en av Sápmis ledande konstnärer. Han är född 1957 och uppväxt i en liten samisk by, Björkvattnet, Tärna, som är det nordligaste området för det sydsamiska språket. Björkvatten är en central plats för den samiske motståndskampen. Bland annat växte Elsa Laula (1877-1931, samisk feminist, socialist och aktivist) upp här och det första samiske politiska förbundet (Lapska Centralförbundet) stiftades här.
Tomas växte alltså upp med kampen för ett eget språk, rätt till egen religion och självbestämmande. Tomas använder sin samiska bakgrund och naturupplevelser från de nordsvenska fjällen som utgångspunkt för sitt konstnärliga arbete.

Han arbetar med grafik, måleri, skulptur och digital konst. Sedan 1998 har han haft Artist Residency vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. För närvarande undervisar han också på Konstfack, Stockholm, där han själv avslutade sin utbildning i 1991. Tomas har haft flera internationella soloutställningar bland annat i USA, Japan, Tyskland, Island, Färöarna, Grönland, Norge, Finland, Danmark och Sverige.

 

Digital utställning

Koll på Konsthallen. Här visar vi bilder från utställningen samt korta filmer där konstnären berättar om sin konst.Vi visar också hur utställningen kom på plats och installerades.

 

 

KOLL PÅ KONSTHALLEN! Modersmål

KOLL PÅ KONSTHALLEN! Bissie giebnie - Den heliga kitteln

KOLL PÅ KONSTHALLEN! Fjällsamer

KOLL PÅ KONSTHALLEN! Utsikt från mitt fönster

KOLL PÅ KONSTHALLEN! Vaapsten

KOLL PÅ KONSTHALLEN! Konstnärspresentation

KOLL PÅKONSTHALLEN! Hängning fortsättning

KOLL PÅ KONSTHALLEN! Hängning

KOLL PÅ KONSTHALLEN! Uppackning

KOLL PÅ KONSTHALLEN! Introduktion

 

Länkar

Konstnärens hemsida
https://colbengtson.com/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Intervju med Tomas från Grafikens Hus
https://www.grafikenshus.se/hans-konst-lyfter-fram-ett-urfolks-historia/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Digital utställning med Tomas Colbengtson

Bild: Aajla Sydsamisk hjärna Överfångsglas L 20 B 18 L 20 cm Tomas Colbengtson