Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

365 porträtt av Jari -

Catti Brandelius

Mellan 2017-2020 har Brandelius tecknat porträtt av Jari i ett flertal tekniker.
22 AUG - 20 SEP
Obs. Ingen vernissage, Konsthallen

I utställningen 365 porträtt av Jari utforskar Brandelius innebörden av att teckna någons porträtt. Brandelius har låtit Jari Enqvist vara musa och modell och skildrar honom som hantverkare, grubblare och musiker. Oundvikligen sätts även drömmen om tvåsamhet under lupp och får sig några törnar under resans gång. -Tidigare har jag själv varit mer i fokus i och med de alter egon som jag har skapat men nu blir det en balansgång mellan att kunna skapa min konst fritt och att inte lämna ut den jag älskar, säger Catti Brandelius. Vid en tidpunkt blev jag tvungen att backa tillbaka och utvecklade istället karaktären "Showtjejen" för att få en paus.

Det startade alltså med kärleken som på ett naturligt sätt fick Brandelius intresserad av mannen och människan Jari och ur det växte behovet av att framställa honom konstnärligt. Mellan 2017-2020 har Brandelius tecknat porträtt av Jari i ett flertal tekniker; film, musik, seriestrippar, teckningar och textila verk. -Du är intresserad av att finna det obekväma och svåra i vardagen, men vill din modell bli utlämnad åt betraktarens kritiska blick?

Jari har känt viss tveksamhet mellan varven och har inte alltid hållit med om den bild av sig själv som jag tecknat, säger Catti Brandelius. Vad innebär det att bli sedd och avbildad genom en annan människas lins? Är det ens möjligt att rättvist teckna någon annans porträtt?, frågar Brandelius.

Projektet är inspirerat av Picassos relation med sin sista fru Jacqueline Roque, som han under en period gjorde ett porträtt om dagen av. -Det är spännande att vända på de traditionella begreppen, att jag som kvinna betraktar och inspireras av min man, fortsätter Brandelius. Man kan se utställningen som en kärleksberättelse – men jag tar även upp frågeställningar om relationen mellan subjekt och objekt, det vill säga mellan mig som konstnär och Jari som den avbildade. I samband med utställningen kommer Jari att medverka genom en performance och framföra sin musik, då får han också själv utrymme att berätta vad han tycker och tänker om processen, avslutar hon.


Om konstnären: Catti Brandelius (f. 1971 i Gävle) bor och verkar i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack 1997-2000 och på Kungliga Konsthögskolan 2007-2009. Fotografi var hennes ursprungliga uttryckssätt, men Brandelius arbetar även bland annat med teckning, video, popmusik, screentryck, poesi och steppdans. Genom sina olika skepnader – alter egon – diskuterar hon feminism, konst och politik. Vi har bland annat sett henne som Miss Universum, som vände på begreppen om hur en skönhetsmiss ska vara, och Profesora, en självproklamerad professor och folkbildare. Hon valde att bli Evert Taube och greppade då lutan med sikte mot Atlanten. Därefter utmanade hon en medelålders kropp med försök till volter som Elitakrobaten. Under projektet 365 porträtt av Jari har nu en helt ny inkarnation – Showtjejen – vuxit fram ur ett uns av tristess i det långtgående avbildandet av Jari.

 

Catti Brandlius presenterar utställningen 365 porträtt av Jari

 

Kamera och redigering av Joel Forslin från Estetik & Media, Sandvikens Gymnasieskola

 

BIPOPULÄR

En musikperfomance av Jari

”Jag tänkte jag skulle säga något om att vara objekt. Objektifierad, kanske man kan säga. Att vara konstnärens musa. Assistent, bollplank och sandsäck. Det är för mig såklart hedrande, en ära att bli en utställning, men också skrämmande. Att bli sedd genom en annan människas lins. Uthängd. Att acceptera att min föreställning om mig själv består av många lager, luckor, brister och hål, men även positiva sidor som även dom kan verka generande, pinsamma, ja till och med töntiga.”

Här är Jari Enqvist själv med sin musik. I ett musikperformance framför han låtarna: Bipopulär, Roadtrip, Stå emot, Tillräckligt bra och Ändå säjer du

Sidan uppdaterad: 2020-09-10
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Kungshatt, collage av Catti Brandelius