Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Rapport från Evigheten

En utställning med mönster från Finsta, Lotta Kühlhorn, Sara Axtelius och Länsmuseet i Gävleborg. 
Konsthallen, 28 jan-26 feb

Rapport från Evigheten 2023 KONSTHALLEN

Finsta foto Vasiliy Kudryavtsev Moscow 2018

Vi omger oss med mönster, i våra hem, på gator och torg och på våra kläder, de kan upprepas i evighet och skapa nya världar! 

En utställning med mönster av den urbana samtidskonstnären Finsta, formgivaren och författaren Lotta Kühlhorn, författaren och samlaren av retro-tyger Sara Axtelius samt tapetsamlingar från Länsmuseet i Gävleborg.


Finsta

Den mångsidige artisten Finsta (Finn Hallin, f. 1978) är med sitt lekfulla och särpräglade bildspråk en av Europas ledande urbana samtidskonstnärer. Han rör sig mellan måleri, design, musik och animationer. Kärleken till populärkultur och den urbana miljön, kombinerat med en stark vilja att synas och producera verk tillgängliga för en bred allmänhet, har gjort honom till en pionjär inom den nya vågen av popkonstnärer. Med storhetsvansinnet som drivkraft vill Finsta alltid göra mer, bättre och större. Inget är omöjligt inom graffitin – konstformen där allt handlar om att synas och att sätta sin personliga prägel på omgivningen.

www.finstafari.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Lotta Kühlhorn

Lotta Kühlhorn är en av Sveriges mest framträdande mönsterformgivare. Hon har gjort allt från bokomslag till kaffeserviser. Du har antagligen redan sett något av hennes mönster utan att du tänkt på att det var hennes.

http://kuhlhorn.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sara Axtelius

Sara Axtelius har samlat på tyger från 1960- och 70-talen sedan hon var tonåring och har i dag en av Sveriges största samlingar. Hon brinner för att inspirera till vård och förvaltning av Sveriges textilskatt, uppmärksamma textilkonstnärer.  

Många känner igen de färgstarka tygerna från 1960- och 70-talen. Färre vet vilka textilformgivarna som ritat mönstren. 

Sara har dokumenterat hela sin tygsamling och hitta formgivarna bakom tygerna. Två böcker har växa fram under åren genom en djupdykning i arkiv och möten med människor inom den textila världen. 

I denna utställning vill hon lyfta fram 20 textilformgivarna och dess tyger. Få besökarna att njuta av alla färger och mönster. Att läsa om varje textilformgivare och sprida vår svenska textilskatt vidare.

Göta Trägårdh - Anna-Lena Emdén - Ulla Eson Bodin - Sven Fristedt - Louise Carling - Wanja Djanaieff - Suzanne Engel - Ann-Ma­rie Netterdag - Barbro Grytnäs - Ritva Wahlström - Susanne Beckman - Peter Condu - Inkeri Liikala Ericson - Susanna Grundell - Mona Björk - Susanne Grundell - Inez Svensson - Annika Malmström m.fl. 

https://www.instagram.com/saaxsaax/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Tryckta tapeter 1850–1950

Länsmuseet Gävleborg

Tryckta tapeter av papper har tillverkats i Sverige sedan början av 1700-talet. Eftersom papperstapeterna var betydligt billigare än textilier var det oftast med hjälp av dem som människor i allmänhet kom i kontakt med inredningsmodet och kunde pryda sia hem med aktuella mönster. Särskilt tydligt blev det efter 1860, när maskintryckta tapeter på papper av billig trämassa ledde till ett prisras på tapeter. Då fick även torpare och arbetarfamiljer råd att sätta upp tapeter och kunde dessutom tapetsera om med bara några års mellanrum.
 
Länsmuseet Gävleborg har en av Sveriges allra största samlingar av tryckta papperstapeter. Den består av omkring 7 000 tapetprover som samlats in från hela Sverige genom ett upprop i tidningen Land 1976. Tapetsamlingen är förmodligen unik i världen på grund av det sätt den samlades in på. Den berättar vad vanliga människor faktiskt hade på sina väggar, medan andra museers samlingar har samlats in av museitjänstemän utifrån deras uppfattning om god smak. I utställningen visar vi ett litet urval av samlingens många tapetmönster från perioden 1850–1950.

https://lansmuseetgavleborg.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arrangemang i samband med utställningen


Vernissage lördag 28 januari kl. 13 

Workshop: Mönstertryck med konstnären Åsa Langert lördag 4 februari kl. 10-16 avgift och anmälan Samarr. Föreningen Konstens Rum I Sandviken
OBS. inställg pga sjukdom.

Lunchvisning på arabiska onsdag 8 februari kl. 12.30

Föredrag: Dekoration eller magi i det bulgariska mönstret, konstnären Julia Basmadijeva-Sundin berättar och visar bilder onsdag 8 februari kl. 18 

Lunchvisning onsdag 15 februari kl. 12.30 

Familjelördag: Mönster och Monster i Konsthallen lördag 18 februari kl. 12-14

Finissage med Brandt torsdag 23 februari kl. 18

Material

Ladda ner afisch i A3-format för Rapport från Evigheten Pdf, 2.7 MB.


Rapport från Evigheten 2023 Konsthallen Kulturcentrum Sandviken

Bananskal röd/blå mönster till Länsförsäkringar/Göteborg Bohuslän av Lotta Kühlhorn

KOLL PÅ KONSTHALLEN!

Följ vår videoblogg med intervjuer med konstnärer, bilder från utsällningar m.m.

KOLL PÅ KONSTHALLEN! Vernissage med Kalil Kader

Öppettider KONSTHALLEN 10 december 2022 -15 januari 2023:


tisdag-onsdag 12-17 torsdag 12-19
fredag-söndag 12-15 måndag stängt

24-26/12, 31/12, 1/1 och 6/1 stängt
5/1 kl. 12-15.

Text

Rapport från Evigheten 2023 KONSTHALLEN

Finsta foto Vasiliy Kudryavtsev Moscow 2018