Pär Ivar Jogstad (1906 -1984)
Naturen var en stor inspirationskälla för konstnären Pär Ivar vars konst vi visar i en stor utställning.
Konsthallen, 9 december-14 januari

Konstverk av Pär Ivar (Törnebacke) Jogstad foto Kulturcentrum
Naturen var en stor inspirationskälla för konstnären Pär Ivar som var född i Simeå, Undersvik, norr om Bollnäs. Han målade porträtt, stilleben och landskap, både figurativt och icke figurativt. På 50-talet väcktes ett intresse att arbeta skulpturalt i det svårarbetade materialet svartek. I skogen, där han vistades ofta, hittade han stammar och knosor som han använde för att skapa sin konst.
Mer information om konstnären
Pär Ivar föddes i Simeå, Undersvik, norr om Bollnäs i Hälsingland. Där finns han de första 15 åren av sitt liv med en tidig målsättning att bli konstnär. Efter resor till Norge och Island och under militärtjänsten blir han än mer övertygad om att ha gjort rätt yrkesval. Under 30-talet är han tillbaka i Hälsingland samt deltar i en utställning i Sundsvall. Efter konstskola i Stockholm, därefter som självlärd, följer boende och deltagande i utställningar i Gävle, Uppsala och Skåne.
Tidigt signerar Pär Ivar sina tavlor med P I Törnebacke efter området Törnebacken i Simeå där han växte upp. När han i början av 40-talet ansöker om att få ta efternamnet permanent så får han avslag och det antagna namnet blir i stället Jogstad.
I intervjuer säger Pär Ivar att naturen är en stor inspirationskälla t ex att lavarna i fjällen styr hans färgval. Motiven kom att omfatta porträtt, stilleben och landskap både figurativt och icke figurativt.
Efter att ha deltagit i en samlingsutställning i Eslöv 1951, så väcks ett intresse att arbeta i svartek, dvs ek som legat många år i vatten/mossa, och som är mycket hårt och svårt att bearbeta.
Året 1961 bor Pär Ivar sedan ett par år utanför Enköping och är nu med i en utställning som Härkebergas Hembygdsgille anordnar.
Efter att 1963 återvänt till Hälsingland och Persgården i Orbaden kommer Persgården att fr o m 1966 bli centrum för egna utställningar och utställningar tillsammans med inbjudna konstnärer. Nu finns det också tid för Per Ivar att ägna sig åt både måleri och träkonst. I en intervju i Hälsinge-Kuriren 29 mars 1980 (reporter Ivar Andersson) berättar Pär Ivar speciellt om sin träkonst:
”Sedan har vi varit bosatta i detta paradis i 17 år och det är en tid som vi aldrig glömmer. Här har jag målat och utvecklat mina intressen på konstnärsidan till att även omfatta träskulpturer och mycket annat. Dessa tillverkar jag av utväxter och knosor från tusenåriga furustammar som jag hämtat i de mångmila skogarna runt Hälsingland.
Bara en kort tid efter vi bosatt oss i Orbaden började jag att vandra i skogarna. De flesta av mina resor företog jag kring Digerkölsberget på skogarna i nordvästra delen av landskapet. Där fanns massor med utväxter och stammar som jag sedan fraktade hem.”
”Under årens lopp har det blivit många sådana resor. Hur många mil jag vandrat i skogarna när jag sökt efter stammar och knosor vet jag inte. Men åtskilliga lär det vara. Jag har heller inte en aning om hur många timmar jag ägnat åt att färdigställa de alster jag har idag.”
”När man tar sig an en knosa eller en stam för att sedan utforma den till något vettigt gäller det att se vilka möjligheter träet rymmer. När man har gjort klart för sig vad det kan duga till är det bara att sätt igång med arbetet.”
Efter att Pär Ivar avlider 1984 så ordnas en minnesutställning i Bollnäs Konsthall – med i huvudsak tavlor. Under 28 mars till 27 maj 1985 sker en större minnesutställning inriktat mot träkonst på Silvanum – skogsmuseet i Gävle. Några av de större knosorna lämnas över till museet som gåva.
Arrangemang i samband med utställningen:
Vernissage lördag 9 december kl. 13
Lunchvisning onsdagar 6, 13 och 20 december kl. 12.30
Finissage: Tidsrymd ambientmusik av Johan Ohlsson från Sandviken, fredag 12 januari kl. 18

Pär Ivar Jogstad foto Bernt Björklund
KOLL PÅ KONSTHALLEN!
Följ vår videoblogg med intervjuer med konstnärer, bilder från utställningar m.m.
KOLL PÅ KONSTHALLEN! Vernissage med Kalil Kader
Öppettider i Konsthallen 9 december 2023-14 januari 2024:
- måndag stängt
- tisdag 12-17
- onsdag 12-17
- torsdag 12-19
- fredag 12-15
- lördag 12-15
- söndag 12-15
- 24, 25, 26, 31 december och 6 januari stängt
Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Konstverk av Pär Ivar Jogstad foto Kulturcentrum