Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Tidigare Videoklubben

Videoklubben vill uppmärksamma valda verk ur video- och filmkonstens historia.

Videoklubben # Kulturcentrum Sandviken

Videoklubben #VHS

2018

VIDEOKLUBBEN visar BLOW-UP - Förstoringen

Blow-up – Förstoringen(1966, eng. tal) av Michelangelo Antonioni. David Hemmings spelar en modefotograf som under framkallning finner mystisk detalj i ett fotografis bakgrund och börjar misstänka mord. Liksom Michelangelo Antonionis tidigare verk är denna Julio Cortázar-filmatisering en skarp analys av den moderna tidens leda, som här undersöks inom ramen för ett färgsprakande swinging London. Carlo Di Palma fotograferade, Herbie Hancock gjorde musiken och London-profiler som Jane Birkin och The Yardbirds medverkar.

Torsdag 15 november kl. 19, SYRÈNEN

Videoklubben #MANIFESTO

Manifesto
(2015, 95 min, sv. text), en film av Julian Rosefeldt.

13 x Cate Blanchett. Manifesto liknar inget du tidigare sett. Den flerfaldiga Oscarsvinnaren spelar filmens alla roller i den här humoristiska, känslosamma och engagerade gestaltningen av kända historiska manifest.

Manifesto är en rikedom av idéer och visdomsord från några av de stora manliga genierna, gestaltade av den enastående Blanchett; Karl Marx, Lars von Trier, Werner Herzog, Stan Brakhage, Friedrich Engels, Dziga Vertov och Claes Oldenburg, för att nämna några.

Medverkande: Cate Blanchett, Erika Bauer, Ruby Bustamante.

Torsdag 11 oktober kl. 19, SYRÉNEN (en trappa ner vid receptionen/turistbyrån i Kulturcentrum) 

Fri entré

Välkommen!

Videoklubben #Drömmar och demokrati


Den tysta flykten
(Silent running, Douglas Trumbull, 1972, 89 min, eng. tal/sv. text)

När denna klassiska science fiction-film från 1972 börjar har botanisten Freeman Lowell (Bruce Dern) tillbringat åtta år ombord på rymdskeppet Valley Forge där han bevarar de enda botaniska exemplar som finns kvar från jorden under stora geodetiska kupoler. När han får order att förstöra projektet och återvända hem gör Lowell revolt och kapar rymdskeppet, dödar de andra i besättningen, skadar sig själv och kör in rymdskeppet bland Saturnus gasformiga ringar.Efter det har han bara sina träd, trädgårdar och två "drönarrobotar", Huey och Dewey, som sällskap på det ensammaste äventyret av alla.

Visas i samband med Folketeaterns scenkonstfestival Drömmar och demokrati i Kulturcentrum.

Torsdag 12 april kl. 19, SYRÉNEN

Fri entré

Videoklubben #Kiss meets the Phantom of the Park

Lördag 3 februari är det Hårdrocksdag på Kulturcentrum i Sandviken. Videoklubben visar den tuggummidoftande skräckfilmen med hårdrockslegenderna Kiss i huvudrollen.

Kiss meets the Phantom of the Park eller Kiss in Attack of the Phantoms (1978, 96 min)

Den galne forskaren Abner Devereaux har kommit på hur man klonar människor till robotar, och planerar att göra just detta i sitt labb. Kiss känner till hans planer och bestämmer sig för att försöka stoppa honom. Men de vet inte att deras kommande konsert ingår i Abners planer.

Lördag 3 februari kl. 13.00, SYRÉNEN

Fri entré

Ett samarrangemang med Studiefrämjandet.

2017

Videoklubben #Electronic Labyrinth KORTFILMSDAGEN

 

Kulturcentrum hyllar kortfilmen under årets kortaste dag! Vi visar filmen som lade grunden till Star Wars, filmer om labyrinter, fönster, artificiell balett och världens första datoranimaton?!

Läs mer om Kortfilmsdagen härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Program:

Electronic Labyrinth THX 1138 4EB (George Lucas, 1967, 15 min)

Världens första datoranimation? (1961, 1 min)

Windows (Peter Greenaway, 1975, 4 min)

Labirynt (Jan Lenica, 1963, 15 min)

Oskar Schlemmers Das triadische Ballett (Margarete Hasting, Franz Schömbs and Georg Verden, 1970, 29 min)

Bonusfilm: Cams (Carl-Johan Westregård, 2014, 13 min)

Arrangemanget genomförs med stöd från Svenska Filminstitutet och i samarbete med Tekniska Museet, British Film Institute, absolut MEDIEN GmbH m fl.

Filmerna visas i samband med utställningen Korridoren som visas i Konsthallen 9 december - 14 januari, Kulturcentrum Sandviken.

Curator: Daniel Palmberg, konstintendent

Torsdag 21 december kl. 19, SYRÉNEN, Kulturcentrum Sandviken
Fri entré

Videoklubben #delay of game
I
samband med Mika Taanilas utställning Cleaning Tapes som visas i Konsthallen 4 november-3 december, och som en del i VINDÖGA-festivalen 9-11 november, så visar Videoklubben fyra av hans kortfilmer.

Futuro – A New Stance for Tomorrow (1998, 28 min)
RoboCup99 (2000, 25 min)
Optical Sound (2005, 6 min)
Delay of Game (2017, 6 min) anaglyph 3-D

Torsdag 9 november 2017 kl. 19.00, Syrénen

 

Videoklubben #har ni flaggproblem?
En serie arrangemang i samband med utställningen Har ni flaggproblem? som visades i Konsthallen 30 september – 29 oktober 2017. Curatorer: Jonas Kjellgren och Nina Svensson
Genomförs med stöd från Region Gävleborg, Kulturutveckling

Filmbar - en serie kortfilmer med barhäng
Filmbaren visar filmerna Brev till Sverige, av Salad Hilowle som också medverkar i utställningen Har ni flaggproblem?, Michael Cedlind, med filmen Ljusne och Kris Pierce med Boiling A Ship In The Sea och The Nightmarcher.
Torsdag 5 oktober 2017 kl. 19, Lobbyn

Yarden (Måns Månsson, 2016, 80 min, sv. tal)
Torsdag 12 oktober 2017 kl. 19.00, Syrénen

FilmGerilla. Öppet filmprogram och grillkorv någonstans i Sandviken.
Torsdag 19 oktober 2017 kl 19.00, samling vid Konsthallen

The Arbor (Clio Barnard, 2010, 90 min, eng. tal)
Torsdag 26 oktober 2017 kl. 19.00, Syrénen

 

Videoklubben presenterar The Tribe(Myroslav Slaboshpytskiy, Ukraina, 2015).

Sergey blir flyttad till en internatskola specialiserad på döva studenter. Men skolan leds av det hierarkiska nätverket ”The Tribe”, som sysslar med allt från kriminalitet till prostitution. Nyanländ och på okänd mark måste han nu hitta sin roll i den nya samvaron. Genom att delta i ett antal inbrott och stölder höjer han snabbt sin egen status i organisationen.

Allt verkar fungera fint tills den dag han träffar Anna, chefens konkubin, och tvingas bryta mot alla oskrivna regler satta av ”The Tribe”.

Se trailer här: https://vimeo.com/109225238länk till annan webbplats

Torsdag 18 maj kl. 19, SYRÉNEN
Åldersgräns från 15 år

Arrangeras i samband med utställningen KÄNNBART

 

Videoklubben presenterar Diamantfolket av Sara Jordenö
(2016, 31 min, sv. tal)

2015 kom beslutet om att lägga ner den största arbetsplatsen i Robertsfors, diamantfabriken. Nedläggningen var knappast unik. Förändringen av det svenska industrisamhället är en av de mest omfattande samhällsomvandlingarna i vår tid. Samtidigt är det kanske den mest osynliga. När media ibland rapporterar fokuserar de på siffror; på lönsamhet, stödformer och antal varslade.

Konstnären och dokumentärfilmaren Sara Jordenö har under ett decennium återvänt till sin födelseort Robertsfors för att dokumentera relationen mellan invånarna och den huvudsakliga arbetsgivaren på orten – diamantfabriken. Arbetet har resulterat i ett antal olika verk som visats i Sverige och internationellt. 2015, när beskedet hade kommit att fabriken skulle läggas ner för gott, fick Jordenö frågan från några av de anställda om hon kunde komma tillbaka en sista gång och dokumentera arbetsplatsen innan den försvann.

Den färdiga filmen tar sin utgångspunkt i de tidigare anställdas personliga berättelser och behandlar hur fabriken och dess nedläggning påverkat det lokala samhället.

Efter filmen håller jornalisten Stefan Westrin i ett efterföljande samtal.

Sara Jordenös film är den tredje delen i Statens konstråds serie Industrisamhälle i förändring, med curator Lisa Rosendahl. Tidigare verk i serien av konstnärerna Alexandra Pirici och Annika Eriksson har visats i Göteborg, Grängesberg, Stockholm och Malmö. Diamantfolket visas på 5 platser i Mellansverige 2017, ett samarbete mellan Konstfrämjandet och Statens konstråd. I Sandviken visas filmen genom ett samarbete mellan Konstfrämjandet Gävleborg och Kulturcentrum i Sandviken.

Torsdag 20 april kl 18.00, KONSTHALLEN, Köpmangatan 3

Fri entré

 

Videoklubben #Gösta Berlings saga
med livemusik av Matti Bye

I samband med att Kulturcentrum läser Selma Lagerlöf i projektet En svensk läsklassiker visar vi stumfilmen Gösta Berlings saga från 1924 med Greta Garbo i en av huvudrollerna och i regi av Mauritz Stiller. Kompositören och musikern Matti Bye spelar nyskriven musik till filmen.

www.mattibye.com/about/#biolänk till annan webbplats

Torsdag 6 april kl. 19, MUSIKVERKET
Entré: 120 kr. Biljetter säljs i Kulturcentrums reception eller via hemsida

 

Videoklubben / Artist talk #Nadine Byrne

 
De fyra filmerna Dream Family, And The Sky so Present and Near, Topografi och How Pure Is The Journey? är gjorda mellan 2011-2012. De undersöker alla på olika sätt ritualen, och dess visuella aspekter. 2014 släpptes en LP med soundtracket till de fyra filmerna med titeln 'A Different Gesture' på iDEAL Recordings.

Filmerna presenteras tillsammans med ett samtal mellan konstnären Nadine Byrne och författaren, förläggaren och filmaren Carl Abrahamsson.

Torsdag 16 mars kl. 18, SYRÉNEN Fri entré
Arrangeras i samband med utställningen Magasinering av Tid av Nadine Byrne som visas 4 mars - 2 aparil 2017 i KONSTHALLEN

 

2016

Videoklubben #The Beat Generation


Videoklubben firar Kortfilmsdagen, årets kortaste dag 21 december, med att hylla beatförfattarna.

Pull My Daisy(1959, 30 min, USA, Robert Frank och Alfred Leslie) Legenderna Allen Ginsberg, Jack Kerouac och Gregory Corso m fl samlas i denna filmpärla med foto av Robert Frank!

The Cut-Ups(1966, 19 min, UK, Antony Balch) Experiment med William Burroughs och Brion Gysin där cut-upmetoden används på filmmediet!

Existential Errands(2000, 8 min, Sverige, Håkan Dahlström) Sveriges beatförfattare Sture Dahlström och konstnären Anna-Stina Ehrenfeldt skapar poesi!


Onsdag 21 december kl. 18, MUSIKVERKET Fri entré

Genomförs med stöd från Svenska Filminstitutet.
kortfilmsdagen.orglänk till annan webbplats

 

Videoklubben #Video Home System (VHS)


Filmaren, filmvetaren och filmsamlaren Mika Wiborgh berättar om videobandets kulturhistoria, dess unika egenskaper och uttryck samt visar smakprov från bortglömda mästerverk.

10 november 2016 kl. 10, TILLGÅNGEN

 

Videoklubben #John Cage


Videoklubben presenterar One11(1992, 90 min) och The making of One11(1992, 43 min, eng. tal) av John Cage.

John Cage(1912-1992) var en amerikansk konstnär, kompositör och teoretiker. Han var influerad av Zen och österländsk filosofi. Han skapade bl a kompositioner för preparerat piano, experimentell elektronik och olika dansgrupper. Det mest kända verket borde vara den ”tysta” kompositionen 4:33 från 1952.

One11 en film utan ämne, i svartvitt. Det är ljus men inga personer, inga saker, inga idéer om repetition och variation. Man får ett intryck av en annan, tidlös plats - fritt svävande bland molnen eller kanske under havet. Slumptekniker användes i arbetet med belysning, kamerabilder och redigeringen av filmen. Ljusmiljön är designat och programmerat av John Cage och Andrew Culver. Soundtracket till filmen är kompositionen 103, som inte direkt relaterar till bilderna men båda är uppdelade i sjutton delar.

Vi avslutar kvällen med att visa dokumentären The making of One11(43 min).


Torsdag 29 september kl. 19, SYRÈNEN Kulturcentrum

Arrangeras i samband med VINDÖGA-festivalen

 

Videokluben #Konkret

Konstintendent Daniel Palmberg väljer ett antal kortfilmer ur filmhistorien på tema #konkret.

Filmer från 20-tal till 00-tal. Hur ser ljud ut? Filmer skapade utan kamera, visuell poesi, geometri och solnedgångar...

Rhythmus 21 (1921, 3 min)- Hans Richter, Synchromy No. 2 (1936, 5 min)- Mary Ellen Bute & Ted Nemeth, Stars and Stripes (1940, 2 min)- Norman McLaren, Tarantella (1940, 4 min)- Mary Ellen Bute, Ted Nemeth & Norman McLaren, Poemfield No. 2 (1971, 6 min) - Stan Vanderbeek och Hang Ten Sunset (2000, 8 min (DVD loop))- Katarina Löfström

Arrangeras i samband med utställningen REKONSTRUKTION av Eric Lennarth

Torsdag 8 september 2016 kl. 18, MUSIKVERKET

Fri entré

I samarbete med FILM FORM, LIGHT CONE och FILMMAKERS SHOWCASE(FMS).

 

Videoklubben #Powers of Ten

Powers of Ten(9 min, 1977, USA, eng. tal)

En film av Charles och Ray Eames

Powers of Ten illustrerar universum som en arena för både kontinuitet och förändring, av en vardaglig picknick och kosmiska mysterium. Det börjar med en närbild av en man som sover bredvid en sjö i Chicago, sett från en meters avstånd. Landskapet zoomas ut tills den visar kanten av det universum vi känner till. Sedan, med en hastighet av 10 gånger 10 meter per sekund, tar filmen oss mot jorden igen, fortsätter tillbaka till den sovande mannens hand och så småningom ner till samma nivå som en kolatom .

År 1998 belutade USAs Library of congress att Powers of Ten skulle bevaras i National Film Registry med motiveringen "culturally, historically, or aesthetically significant.".

Charles Eames(1907-1978) och Ray Eames(1907-1978) var två av 1900-talets mest inflytelserika formgivare. De är mest kända för sitt arbete inom arkitektur, möbeldesign, industridesign, fotografi och film. Se en introduktion till deras verksamhet här: https://www.youtube.com/watch?v=3zpgZBFpRZ4länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Paret uppmärksammas nu i dagarna med en utställning på Bildmuseet i Umeå.

Mer information: http://www.eamesoffice.com/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen att se och diskutera filmen tillsammans med andra!

Torsdag 21 april kl. 18, TILLGÅNGEN Kulturcentrum Sandviken

Fri entré

 

Videoklubben #Belleville Baby

 

Bellevile Baby(2013, 73 min, sv. tal)

En film av Mia Engberg.

Ett telefonsamtal från en ungdomskärlek väcker minnen från ett gemensamt förflutet. Hon minns våren de möttes i Paris. Hon minns vespan, upploppen och katten som hette Baby. Hon minns också att allt en dag var borta och att livet förändrades. Han berättar att han har suttit många år i fängelse.

Mia Engberg samtalar med sin gamla förälskelse, Vincent, vars röst görs av en fransk skådespelare. Till en början ser vi bara den svenska översättningen av den franskspråkiga konversationen. Därefter ackompanjeras samtalet av bland annat gamla mobilbilder samt arkivbilder från 1990-talet. Det mesta är efterrekonstruktion, men dialogen bygger på anteckningar från faktiska samtal.

–Det jag strävade efter i min film var att gestalta en känsla av längtan, något som gått förlorat och aldrig kommer tillbaka, säger Mia Engberg i en artikel i Dagens Nyheter.

Historien ramas in med myten om Orfeus och Eurydike. Filmen vill återkalla en tid som flytt och en kärlek som gått förlorad. Och en Mia Engberg som inte heller längre finns. Samtidigt är det allmängiltigt, universella känslor som de flesta av oss upplevt. Minnen.

Belleville Baby belönades med en Guldbagge för Bästa dokumentärlänk till annan webbplats 2013 och har vunnit en rad andra prestigefulla priser.

Trailer: http://bellevillebaby.com/trailer/

Torsdag 3 mars kl. 19 TEATERBRUKET, Kulturcentrum Fri entré

 

Videoklubben #Tyfonen i Spegeln

 

Tyfonen i Spegeln (51 min, 2015, sv. tal/eng. text)

En film av Olof Bandh och Sebastian Wahlforss.

Iris föddes med autism och växte upp i en värld som för henne var obegriplig och skrämmande. Relationer med andra människor intresserande henne inte, istället för att söka kontakt gick hon in i sin inre värld där hon trivdes. Omvärlden i all sin komplexitet började småningom väcka hennes intresse. Hon bestämde sig för att försöka räkna ut hur relationer fungerade och vad som krävdes för att verka normal.

I dokumentären berättar Iris om hennes kamp att förstå vad det känslomässiga är och vad det innebär att delta i vad hon kallar ’den vanliga verkligheten’. Det framstår som att Iris inte skiljer sig speciellt mycket från andra men hon betonar gång på gång att denna ’normalitet’ är en noga inövad imitation utan känslomässig förankring. Filmen är en studie av detta komplexa skådespel och formar sig till ett förtätat och suggestivt porträtt av en unik människa.

Filmen hade premiär 24 Januari 2015 vid Göteborg International Film Festival.

Se trailer: https://vimeo.com/117094198

11 februari kl. 19.00, TILLGÅNGEN, Kulturcentrum. Fri entré
Visas i närvaro av filmaren Olof Bandh.

 

Videoklubben #Arkitektur och musik: Charisma X om arkitekten och tonsättaren Iannis Xenakis


Charisma X(62 min, Grekland, 2008, Efi Xirou, eng. text) handlar om tonsättaren och arkitekten Iannis Xenakis liv, från barndomen till hans sista komposition Omega.

Xenakis byggde ofta sin musik på matematiska modeller och han var tidig med att använda datorn som ett verktyg att skapa musik med, även elektronisk.

Musikvetaren Makis Solomos guidar oss genom Xenakis viktiga perioder och prestationer varvat med musikframträdanden och kommentarer från dem som kände eller arbetade tillsammans med honom.

Filmen undersöker relationen mellan hans musik och arkitektur, även samarbetet med Le Corbusier.


21 januari kl. 19.00, TEATERBRUKET, Kulturcentrum. Fri entré
Inledande presentation av konstintendent Daniel Palmberg

Arrangeras i samband med utställningen Modell och verklighet som visas i KONSTHALLEN 12 december 2015 - 24 januari 2016.

 

2015

Videoklubben firar Kortfilmsdagen:
#Staden i filmen Kortfilmer från 50-60-talet


Videoklubben firar Kortfilmsdagen, årets kortaste dag 21 december, med att visa 4 st filmer som skildrar staden.

En dag i staden(1956, 21 min, Sverige)
Pontus Hultén och Hans Nordenström

Experimentfilm om individualisten som rör sig i den obegripliga staden.

Odjuret(1953, 5 min, Sverige)
Per Olof Grönstrand och Nils Olsén

Odjuret bulldozern river Sergelhuset i Stockholm.

Bag de ens facader(1961, 27 min, Danmark)
Peter Weiss

Dokumentärt reportage om den moderna förorten och dess människor.

Bridges Go Round(1958, 7 min, USA)
Shirley Clarke

Bilder av broar i New York kombineras med jazz eller elektronisk musik.

Urval och presentation av konstintendent Daniel Palmberg

21 december kl. 19.00, TEATERBRUKET, Kulturcentrum.
Fri entré

Genomförs med stöd från Svenska Filminstitutet.
Distribution: FILMFORM, absolut Medien GmbH och Canyon Cinema Foundation.


Arrangeras i samband med utställningen Modell och verklighet som visas i KONSTHALLEN
12 december 2015 - 24 januari 2016.

www.kortfilmsdagen.org

#Brazil ´84

Phill Niblock(född 1933) är en amerikansk intermedia konstnär som jobbar med musik, film, fotografi, video och datorer. www.phillniblock.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hans musik kan beskrivas som massiva högljudande drones med mikrotoner i instrumentala klanger som sedan genererar många andra toner i lokalen där framförandet sker.

Brazil 84innehåller långa oredigerade tagningar på 16 mm film, omsorgsfullt komponerade för att komprimera enskilda rörelser, tagna på landsbygden och i staden, beskriver de människor i deras arbetsmiljöer, kvinnor och män som använder sina händer och kroppar till en evig arbetskoreografi som verkar samspela med Niblocks musikaliska universum.

Phill Niblock säger: "År 1984 återvände jag till Brasilien, beslutade att resa längs kusten, närmast havet, från Salvador, Bahia, så långt norrut som jag kunde under den tid jag hade. Det visade sig vara Natal, 1000 km bort. Jag bar själv kameraväska och stativ, laddade filmen, läste av ljus och lade ibland på solskydd. Filmen från den resan är materialet på den här DVDn. Och det var vackert att se landet och dessa människor ".

Filmen visas som en videoinstallation under 77 min i MUSIKVERKET med surroundljud där åskådaren kan röra sig fritt i rummet. Filmen har ingen tydlig dramaturgisk uppbyggnad utan är mer som ett pågående tillstånd som kan börja och sluta när man vill.

1 oktober kl. 19, MUSIKVERKET. Fri entré

Inledande presentation av konstintendent Daniel Palmberg.

Arrangeras som en del av VINDÖGA-festivalen. www.sandviken.se/vindoga

2014

#SOUND ON LIFE

(Lyd på liv, 2006, 41 min, eng. text)

En dokumentär om den danska kompositören Else Marie Pade. Hon var den första kvinnan i Danmark, som på 50- och 60-talet gjorde ”musique concréte” och elektronisk musik.

Som barn var hon sjuk långa perioder och från hennes säng kunde hon höra ljuden av Livet. 1952, när hon som ung musikstudent, med en känsla av att inte passa in, fick höra konkret musik, visste hon att det var den musik hon ville skapa.

Filmen är en visuell resa genom hennes musik- och ljudvärld.

Filmen visas i samband med VINDÖGA 2014

Lördag 4 oktober kl. 13, TEATERBRUKET

#KVINNORNAS KRIG

Kvinnornas krig (2010) är en dokumentär kortfilm (20 min) om sexuellt våld i krig. Den skildrar ett unikt möte mellan kvinnorättsaktivister från Balkan och Demokratiska Republiken Kongo. Filmen belyser det sexualiserade våldets förödande konsekvenser för de kvinnor som utsätts och för samhällen i stort. Samtidigt visar Kvinnornas krig den kraft som finns hos de kvinnoaktivister som jobbar för att stödja överlevare av våldet och för att göra våldtäkt i krig till den politiska fråga den borde vara.

Filmen är gjord av Marika Griehsel, och har producerats av Giant Film Production på uppdrag av Kvinna till Kvinna.

Introduktion och efterföljande samtal leds av Matilda Reiderstedt från insamlingsstiftelsen Kvinna till kvinna.

Mer information: www.kvinnatillkvinna.se

Filmen visas i samband med utställningen Kvinnor och krig.

Lördag 27 september kl. 15.00, TEATERBRUKET

#Finsk videokonst

Ett tiotal samtida videokonstverk från 2012-2014 visas i urval av konstintendent Daniel Palmberg.

Medverkande konstnärer: Mika Taamila, Jan Ijäs, Maria Duncker, Jukka Silokunnas, Juha Van Ingen, Miia Rinne, Marko Lampisuo och Milja Viita.

I samarbete med AV-ARKKI, THE DISTRIBUTION CENTRE FOR FINNISH MEDIA ART

KULTURNATTA Lördag 13 september kl. 22.00, ASTRAKAN

#Ralph Erskine 100 år

I samband med Ralph Erskine 100 år visas filmen Ralph Erskine (59 min, eng. tal) av Mead Hunt från 1985.

I filmen får vi bl a bekanta oss med Byker-projektet i Newcastle, Nya bruket i Sandviken och Stockholms universitetsbibliotek.

"The British architect based in Stockholm looks back on major projects of a long career inspired by European Modernism combined with his personal sensitivity to nature and community. Erskine is especially valued for his vital understanding of social interaction, exemplified in commissions for universities and housing complexes built from Scandinavia to Italy. The architect takes the camera on a tour of his buildings while offering revealing comments and interpretations." -Michael Blackwood Productions

Se avsnitt ur filmenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lördag 24 maj kl. 14.00, Teaterbruket Fri entré

Introduktion av Helena Tallius Myhrman, stadsarkitekt

#Heavy Metal Parking Lot

(17 min, engelskt tal)

En dokumentär av John Heyn och Jeff Krulik från 1986. Den skildrar vad som händer innan en spelning med hårdrocksbandet Judas Priest(förband Dokken) på parkeringsplatsen utanför spelstället i Maryland, USA. En film där fansen står i fokus och ges möjlighet att utrycka sig framför kameran.

Se en intervju med filmskaparnalänk till annan webbplats

Lördag 12 april kl. 14.00, Teaterbruket Fri entré Kort introduktion av Daniel Palmberg, intendent Filmen visas i samband med Blod, eld, död - hårdrockens historialänk till annan webbplats

Länktips från John Heyn och Jeff Krulik:

We have just completed a new film called Led Zeppelin Played Herelänk till annan webbplats

Do you want to watch any of the tv show called Parking Lot we did for TrioTV cable network ten years ago (2003-04) we've posted them online herelänk till annan webbplats

You can see what happened to some of the people in Heavy Metal Parking Lot by going herelänk till annan webbplats

The dvd could be purchased from our sitelänk till annan webbplats

and if you like heavy metal parking lot then you'll probably like our Heavy Metal Picniclänk till annan webbplats

Thanks, have fun, Jeff and John

#In Transition 2.0

"In Transition 2.0 is an inspirational immersion in the Transition movement, gathering stories from around the world of ordinary people doing extraordinary things. You'll hear about communities printing their own money, growing food, localising their economies and setting up community power stations. It's an idea that has gone viral, a social experiment that is about responding to uncertain times with solutions and optimism. In a world of increasing uncertainty, here is a story of hope, ingenuity and the power of growing vegetables in unexpected places" - http://www.intransitionmovie.com/länk till annan webbplats

Se trailer för filmenlänk till annan webbplats

Torsdag 10 april kl. 18.00, Konsthallen Fri entré

Filmen visas i samband med Framtidsveckan och arrangeras tillsammans med Studiefrämjandet.

Framtidsveckan - för en hållbar framtid Framtidsveckan är en unik manifestation för omställning av samhället till hållbarhet. Genom att visa positiva exempel vill vi öka medvetenheten om att det går att förändra vårt sätt att leva, vårt sätt att förvalta vår jord - och utveckla våra lokalsamhällen!

#Homage to Marshall McLuhan 2010 / 2011

Jana Kluge, digital konst och audiovisuella montage, 2011, 42 min 17 sek

Elektroakustisk musik av: 1) Beatriz Ferreyra. 2) Basilio del Boca. 3) Christine Groult. 4) Gerardo Dirié. 5) Judy Klein. 6) Jens Hedman. 7) José Mataloni. 8) Mario Mary. 9) Daniel Teruggi. 10) Horacio Vaggione. 11) Elsa Justel. 12) Monty Adkins.

En hyllning till Marshall McLuhan vid hans hundraårsjubileum 2011. Han var en kandensisk professor i engelsk litteratur, litteraturkritiker och kommunikationsteoretiker. På 1960-talet myntade han begrepp som "the medium is the message" och "global village".

Verket är inspirerat av hans bok "The Gutenberg Galaxy", där han behandlar tryckerikonsten och dess globala expansion i den elektroniska eran.

Torsdag 24 oktober kl. 19.00, Teaterbruket Kulturcentrum! Introduktion av ljudkonstnären Jens Hedman

Fri entré

Arrangemanget är en del av festivalen VINDÖGA 2013.

2013

#Le Grand Cirque Calder 1927

En film om Alexander Calders(1898-1976) minitayrcirkus. Regi: Jean Painlevé. DVD. 45 min.

Lördag den 14 september kl. 17.00(Kulturnatta), Sandvikens konsthall
Fri entré

2012

#HOME

HOME är en nyskapande film- och miljöupplevelse. Det är den första filmen någonsin som i sin helhet har filmats ovanifrån vilket gör den till en helt unik cineastisk upplevelse. De innovativa kameraåkningarna och den suggestiva klippningen ackompanjeras stämningsfullt av Budapest Symphony Orchestra och Shanghai Percussion Ensemble samt Glenn Close lugna och förtroendeingivna berättarröst.

HOME är en inbjudan till tittarna att upptäcka vår planets rikedomar, samtidigt som vi får oss en överblick över vår miljö och våra sociala frågor. Filmen handlar om hur vi människor rubbat balansen på jorden under vår korta tid här, men den ger också hopp och visar tydligt på att det finns fantastiska lösningar som väntar på att användas. I stort sett manar den till allas vårt sunda förnuft - och till våra hjärtan.

Filmare: Yann Arthus-Bertrand

Producent: Luc Besson

Längd: 90 min

Filmen har svensk text på DVD

Se trailer för filmenlänk till annan webbplats

Torsdag den 18 april kl. 19.00, Sandvikens konsthall. Fri entré
Introduktion av Daniel Palmberg, intendent.

Filmen visas i samband med Framtidsveckan 13-21 april 2013, och är ett arrangemang tillsammans med Studiefrämjandet i Sandviken.

2011

#Sita sings the blues

Sita sings the blues(2008) 82 min, engelskt tal

En animerad film av Nina Paley från USA.

Sita är en gudinna som skiljs från sin älskade Herre och make Rama. Nina är en tecknare vars man flyttar till Indien och som sedan dumpar henne via e-post. Tre roliga skuggfigurer berättar både uråldrig tragedi och modern komedi i den här vackert animerade tolkningen av det indiska eposet Ramayana.

Till musik av 1920-tals jazzsångaren Annette Hanshaw. Sita sings the blues har kallats för "the Greatest Break-Up Story Ever Told."

För mer info se: www.sitasingstheblues.com

Torsdag den 6 oktober kl. 19. Fri entré
Inledande presentation av Li Österberg, serietecknare från Sandviken.

Hittade du informationen du sökte?

Sidan uppdaterad: 2018-11-29
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se