Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

VINDÖGA FIA-festivalen

VINDÖGA 2018 FIA-festivalen

Grafisk form: studiolord.se


VINDÖGA 2018

22 – 24 november

 

Vindöga är en festival som arrangeras av arrangörsföreningen FIA tillsammans med Kulturcentrum i Sandviken. Festivalen har en inriktning mot alternativa konstformer såsom nutida musik/ljudkonst, dans, video, poesi samt performance med lokala, nationella och internationella artister.

Fri entré

 

Torsdag 22 november kl. 19, SYRÉNEN

 • Videoklubben #Philip Glass dokumentärfilm Koyaanisqatsi från 1983 i regi av Godfrey Reggio och musik av Philip Glass. 83 min, utan tal


Fredag 23 november kl. 19, TEATERBRUKET och MUSIKVERKET

 • Lisa Oxygené performance
 • Electric Daisy improvisationsmusik av etablerad kvartett


Lördag 24 november kl.12, MUSIKVERKET

 • Öar en interaktiv dansföreställning för barn 3-6 år och familj Familjelördag
  Fribiljetter, hämtas fr o m 9 november i Kulturcentrums reception.
  OBS. Begränsat antal.

Lördag 24 november kl.18, MUSIKVERKET

 • The Gothenburg Combo konsert
 • Omsorg - en performance som tar sin utgångspunkt i Helene Rådbergs poesi. Av och med danskonstnären Ulrika Berg och musikern/kompositören Ulf Ivarsson. Uruppförande
 • Ahti & Ahti(Finland) konsert

 

Med reservation för ändringar.

 

Genomförs med stöd från
Kulturutveckling Region Gävleborg, ABF Gästrikebygden, Lars Bucans kulturstiftelse, Gunvor Göranssons kulturstiftelse.

 

Information om artisterna/verkbeskrivningar:

Uppdateras löpande

VINDÖGA 2018 Fia-festivalen

Videoklubben #Philip Glass, Koyaanisqatsi foto Park Circus

Videoklubben #Philip Glass

Koyaanisqatsi(1983, 83 min, utan tal), en amerikansk dokumentärfilm av Godfrey Reggio (produktion och regi). Filmen saknar tal, istället spelar filmmusiken av Philip Glass en mycket central roll. Filmfotograf var Ron Fricke.

Filmen kontrasterar storslagna naturscener mot den moderna människans teknikgenomsyrade, urbana miljöer. Reggio lyfter fram det som normalt skulle varit bakgrunden i en film: molnen som rör sig över himlen, storstadens flöden av människor, vägnätets pulserande trafik. Enstaka delar av Koyaanisqatsi spelas upp i naturlig hastighet, men i större delen av filmen manipuleras tidsaxeln så att moln, vattendrag, människor och fordon rör sig i mångdubbla tempot, eller ibland tvärt om - i slow motion. I kombination med Glass repetitiva minimalistiska musik blir effektiven suggestiv, ibland närmast hypnotisk.

Koyaanisqatsi
beskrivs i allmänhet som en civilisationskritisk film, men det är ingen entydigt negativ bild av det teknologiska samhället som Reggio tecknar. I Frickes foto blir även de urbana miljöerna ofta suggestivt vackra, men med något obehagligt febrilt över sig.

 

Filmen visas i SYRÉNEN, en trappa ner vid receptionen i Kulturcentrum

 

Lisa Oxygené VINDÖGA 2018 FIA-festivalen Kulturcentrum Sandviken

Lisa Oxygene foto Olle Åberg

En lisa för själen

Lisa Oxygené
Performance

Skört och försiktigt, skälvande i en vass och hård värld.
Försök till ett uppvaknande. Och ett upptäckande av tiden som fysisk form.

 

Electric Daisy VINDÖGA 2018 FIA-festivalen

Electric Daisy foto Orfee Schuijt

Electric Daisy

Sofia Jernberg - vokal
Kim Myhr - elgitarr
David Stackenäs - ak gitarr och elektronik
Christian Wallumrød - piano och elektronik

Electric Daisy är en ny kvartett med fyra etablerade röster inom den skandinaviska improvisationsmusikscenen, sångerskan Sofia Jernberg, gitarristerna Kim Myhr och David Stacknäs och pianisten Christian Wallumrød. Electric Daisy spelar en slags elektroakustisk dekonstruktion av sångformen; oförutsägbara rytmer och groover i kombination med en stor arsenal av elektroniska och akustiska ljud, centrerad kring fragment av både spontana och sammansatta sånger. Innovativt, överraskande snyggt och otroligt bra.

Lyssna här på ett utdrag från en konsert i Tokyo i februari 2017:
https://soundcloud.com/kimmyhr/live-at-pit-inn/s-0x6c1länk till annan webbplats

 

Familjelördag ÖAR Kulturcentrum

ÖAR foto Martin Skoog

ÖAR - känna, lyssna och se händelser i skulptur, dans och musik


Koreografi Ingrid Olterman 
Dans Lova Eriksson, Måns Erlandson
Musik, komposition Sten Sandell
Slagverk Jon Fält 
Ljusteknik, piano Christian Farcher
Scenografi Camilla Ed
Ljus Lars Liljegren


ÖAR kan beskrivas som ett laboratorium dit vi bjuds in. Publiken befinner sig på samma yta som de fyra medverkande och vi blir guidade av dem bland scenografiskt uppbyggda öar. Vi ser, lyssnar och rör på oss. I mötet mellan rum, åskådare och medverkande ges publiken tid och plats att upptäcka, känna och reflektera. En sinnesstimulerande upplevelse. Allt sker i samklang med musiker och dansare.
Efter föreställningen får publiken möjlighet att stanna kvar och utforska rummet.

Se trailer: https://vimeo.com/241173099länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Familjelördag för barn 3-6 år och familj

Fribiljetter, hämtas fr o m 9 november i Kulturcentrums reception.
OBS. Begränsat antal.

 

The Gothenburg Combo VINDÖGA 2018 FIA-festivalen

The Gothenburg Combo foto Jerker Andersson

The Gothenburg Combo.

Hur låter en färd med en havsström? Hur känns det att bli neddragen i Malströmmen? Hur klingar ett korallrev? Och döljer det sig någonstans ett förlorat musikaliskt rike i de outforskade havsdjupen?

”Im Zusammenspiel wie siamesische Zwillinge betreten sie gitarristisch Neuland, mit minimal music und gleichsam elektronischen Sounds auf akustischen Gitarren”.
Suddesutsche Zeitung om The Gothenburg Combo

The Gothenburg Combos framför sin hyllade musikaliska fantasi över Jules Vernes odödliga klassiker ”En Världsomsegling Under Havet”. ”Seascapes” blev en av förra årets mest omtalade skivor.

Ur hyllningskören:
”Ett hisnande akustiskt äventyr för två gitarrer. De får det okända att gripa tag i en och drar en med sig. Man snappar efter luft, och ger upp, men blir levande igen på ett förunderligt sätt. I ett oceaniskt element som kanske inte är så främmande ändå.” Dagens Nyheter

”Kapten Nemo skulle lyfta på sin kaptensmössa!” Di Weekend

”Musik med ett osannolikt flöde.” Göteborgs-Posten

"Det är en fullträff. Gitarrduon The Gothenburg Combos album ”Seascapes” som bygger på Jules Vernes bokklassiker "En världsomsegling under havet" är akut miljöpolitik i musikminimalistisk dräkt i de smältande polernas och döende korallrevens tid.” Sydsvenska Dagbladet

”Efter att ha badat i timmar i dessa underbara musikers tonkaskader, med skivan på repeat, låtit mig dras med i malströmmen och svävat med dem över korallreven finns bara ett givet svar. Den här skivan är fantastisk!” Opus

”Seascapes är musik i sin egen rätt – att helt sjunka ner i och låta svämma över ens sinnen.” Lira

Med Seacspaes-20 000 Leagues Under the Sea har duon The Gothenburg Combo dekonstruerat Jules Vernes klassiker "En Världsomsegling under Havet” och återuppbyggt den i musikalisk form. Med två akustiska gitarrer utforskar David och Thomas de dolda landskap och underströmmar som finns inom och utanför oss.

Följ med The Gothenburg Combo på en guidad tur genom världshaven och Jules Vernes magiska riken! Samtidsmusik som inkluderar


The Gothenburg Combo är en notoriskt gränsöverskridande duo som turnerat världen över sedan starten 1999. Gitarristerna David Hansson och Thomas Hansy har tagit influenser från bl.a. klassisk minimalism (de har bland annat samarbetat och turnerat med ”den minimalistiske musikens fader”Terry Riley), världsmusik, electronica, traditionell afrikansk och latinamerikansk musik, experimentell pop, jazz samt nutida och traditionell konstmusik och har hyllats internationellt för en svit av nydanande skivutgivningar.

Under denna säsong turnerar The Gothenburg Combo bl.a. i Australien, Nya Zeeland, Peru, Danmark, Norge. och Sverige. De gör också en turné i Sverige tillsammans med historikern och författaren Dick Harrison

Mer information: www.gbgcombo.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Ulrika Berg VINDÖGA 2018 FIA-festivalen

Ulrika Berg foto Sarah Granholm

Ulf Ivarsson VINDÖGA 2018

Ulf Ivarsson foto Johnny Pettersson

Ulrika Berg och Ulf Ivarsson

Poeten Helene Rådberg har bjudit in danskonstnären Ulrika Berg och musikern/kompositören Ulf Ivarsson att specifikt till Vindöga skapa och uruppföra - Omsorg - en performance som tar sin utgångspunkt i Rådbergs poesi.

 

Omsorg låter omsorgen ta plats på scen

Omsorg låter vardagens erfarenheter av omsorgsarbete ta form i kropp och musik

Omsorg öppnar spår in i den gemensamma erfarenheten av Omsorgens rum

Omsorg klingar musikaliskt genom basen

Omsorg tar kropp genom kroppen och dess rörelse

 

Helene Rådberg är aktuell med sin femte diktsamling P O L I T I K EN (Ordfront förlag) Diktsamlingen Politiken ger röst åt den reproduktiva arbetarklassen, kvinnorna som består samhället med den omsorg och omvårdnad som krävs för mervärde och tillväxt. En kritisk poesi. Men också utopisk, menar kritikern Evelina Stenbeck. I sitt skrivsätt uppdagar Helene Rådberg möjligheten av en klassgemenskap bortom arbetet. Rådberg använder sig även av den arbetande kvinnans kropp på en mer påtaglig nivå i dikten. ”Formbara kroppar vrids in i arbetskroppen”, skriver hon, ”lönekroppar” förvandlas till ”VärkKropparna”. Hon har 2018 års tilldelats Gustav Fröding sällskapets lyrikpris.

 

Ulrika Berg är verksam inom dans- och koreografi-fältet och baserad i Stockholm. Hon har arbetat med, bland andra, Ludvig Daae, Cristina Caprioli/ccap, Rebecka Stillman, Deborah Hay, Rasmus Ölme&Svärmen, Anna Koch, Janne-Camilla Lyster och med Cullbergbaletten i Reproduction 2015 av Eszter Salamon och Figure a Sea av Deborah Hay.

Ulrika är utbildad på Danshögskolan i Stockholm, vidareutbildad i New York och på Masterprogrammet Nya Performativa Praktiker på DOCH.

Sedan 2015 är hon lektor i dans på DOCH/Stockholms Konstnärliga Högskola.

2018 tilldelades Ulrika konstnärsnämndens vistelsestipendium på Uferstudios i Berlin och under året är hon även aktuell i samarbeten med Mira Mutka, ccap, Louise Dahl, Hana Erdman, Cullbergbaletten, Philip Berlin och Ludvig Daae.

 

Ulf Ivarsson är frrilansmusiker, kompositör och producent med Elbas som huvudinstrument har sedan 1988 varit aktiv som heltidsmusiker. Ulf har bla samarbetat med Dileva, Hedningarna,skottes musikteater, Olle Ljungström, Nicolai Dunger, Sky high, Roffe Wikström och Magnus Stinnerbom & Västanå orchestra.

Sedan 2005 har Ulf ett samarbete med Thåström som basist och producent för album släppta mellan 2009-2015. Han ingår även i Thåströms turnéband.

Ulf Ivarsson har även egna projekt, bla Beatundercontrol som har släppt 3 album internationellt där han har samarbetat med bla Bill Laswell (Herbie Hancock, Miles Davis, Iggy Pop, Mick Jagger)

I början av 2019 så kommer Ulf Ivarsson att släppa ett album som soloartist på skivbolaget Lamour records som är baserade i Gävle.

Lyssna på Ulfs musik här https://soundcloud.com/ulfivarssonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

VINDÖGA 2018 Fia-festivalen

Ahti & Ahti på Krock/Third Edition festivalen 2018 foto Dawid Laskowski

Ahti & Ahti (Finland)

Ahti & Ahti är Marja Ahti och Niko-Matti Ahti. Duon arbetar med fältinspelningar och elektroniska ljud och skapar en egensinnig musique concréte med narrativa element. Inspelningar av rum, aktiviteter utomhus, levande varelser och objekt kombineras på ett associativt sätt. På scen spinner Ahti & Ahti otaliga trådar av elektroniskt och akustiskt ljud med föremål, effekter och modulär syntes.

Lyssna här: https://soundcloud.com/ahti_ahtilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Sidan uppdaterad: 2018-10-18
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se