Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

VINDÖGA 2011


FIA-föreningen Idkas användare anordnar för 6:e året i rad en sanslös festival med konstformer som ni inte ser så ofta. En festival på Sandvikens konsthall & Folkbibliotek med inriktning mot alternativa konstformer såsom konst-video, ljudkonst, dans, musik och poesi samt performance med lokala och nationella artister.


Program
Sandvikens Konsthall och folkbibliotek

______________________________________
Torsdag 3 November
19:00 Höjerdahl
19:15 Jan Annerborn & Daniel Palmberg
19:40
YeahvleTV
_____________________________________
Fredag 4 November
17:00 Hanna af Kleen & Sofia Örnell
18:30 Johan Sundberg & Erik Carlsson

Hanna af Kleen & Sofia Örnell
Johannes Bergmark
Slim Vic
______________________________________
Lördag 5 November
15:00 Föredrag om noise av Andreas Engström
16:30 KAI-EN
Per Samuelsson

18:00 Krock
OLJUD I REN PANIK
19:30 Paulina Sundin
Jens Hedman
WOL
[Krig]
______________________________________
Med reservation för ändringar


Sponsorer:

Musik, Film och Konst Gävleborg, Sandvikens kommun, ABF Gästrikebygden,
Konsthallen Sandviken, Sandvikens Folkbibliotek

 

Verkkommentarer, information om artister:

-----------------------------------------
Jan Annerborn & Daniel Palmberg
”Förberedelse till en tanke” Handlingen utgör grogrund för tanken.
Video, inspelade ljud, elektronik och cd-ställ.

Ett koncept av Jan Annerborn och Daniel Palmberg, 2011.

Jan Annerborn: f. 1956. Verksam i Sandviken. Arbetar med bild, ljud och film. www.annerborn.se
Daniel Palmberg: f. 1977. Verksam i Sandviken. Arbetar med bild, ljud och film.

-----------------------------------------
Yeahvle TV
Yeahvle TV började 2008 på IDKA Kulturkiosken under namnet "X8 Kortfilmskvällar". Johan Löfström knöt kontakter och började samla ihop ett snabbt växande bibliotek med grafiska, visuella, kreativa och vackra animerade kortfilmer från ett flertal välrenommerade filmskolor och filmkonstnärer från många olika kulturer, runt hela världen.
Hela projektet var menat att bli till en inspirationskälla för (lokala) konstnärer, visa upp spännande influenser från ovanliga länder och oväntade tekniska knep för att skapa animation. Och som ett skyltfönster för Gävleborgs animatörer att visa upp sina kreationer.
Kortfilmskvällarna övergick i 2011 till att bli ett tv-program på Gävles lokal-TV Fria Kanalen.
Yeahvle TV visas även som en blogg : http://tv.yeahvle.se
En ny spellista läggs till varje månad, med ca 20-25 nya animationer. Har du gjort en animerad kortfilm av något slag, kontakta oss! johan@yeahvle.se

-----------------------------------------
Slim Vic
Slim Vic - Liveimprovisation (Drones, ambient & IDM)
BIO: Bakom namnet Slim Vic döljer sig audiovisualartisten och konceptskaparen Viktor Eriksson från Gävle. Slim är kanske mest känd som DJ och grundare av visualteamaet Deadpixel, men också ständigt aktuell med olika konsert och klubbarrangemang.
Som DJ har han varit aktiv sedan 90talet och spelat på bl.a Arvikafestiven, Dasboot, Norbergfestivalen, warmup åt bl. a Ian Carey, Henrik B, Familjen m.fl. Musiken är oftast karaktärsfylld house, IDM m.m. som mixas både snabbt och med en knivskarp precision.
Som VJ har han spelat på festivaler och konserter runt om i europa som resident år flera elektronikaakter. Som en del av visualteamet Deadpixel har koncept skapats åt klubbar och festivaler men också projekt som konstfilmer och installationer. Framför deadpixels visuella klubbkoncept har bl. a Özgur Can, Shiftee, Martin H, Tony Senghore, Style of eye, Joel Mull, Dada Life, Flux Pavilion, Datsik och många fler uppträtt.
Till vardags jobbar Slim som projektledare för IDKA, Institutet för digitala konstarter, ett arbete som både ger inblick i filmens och musikens underbara konstvärld men också möjligheten att hjälpa människor som vill utnyttja sin kreativa skaparkraft. I jobbet arrangeras många konserter och b.la PUSH-festivalen som är en av Sveriges största festivaler för nutida musik.
En del remixar och clublåtar har släppts på mindre bolag genom åren. Idag ligger största fokusen i skapandet på att producera musik för livebruk, filmer eller mashups och re-edits till sina DJ och VJframträdanden.

Länk till ljudinspelning från tidigare framträdande: http://www.letsmix.com/mix/85983/live_audiovisual_performance_gavle_library_3_9_2011


-----------------------------------------
Andreas Engström, föredrag
Några nyanser av noise
Noise är en musikalisk genre, kanske främst förknippad med den japanska undergroundmusiken som kom fram under sent 80-/tidigt 90-tal. Men noise, som enklast kan definieras som buller eller störande ljud, är också förekommande i en mängd moderna musikstilar och sammanhang. Noise är en ingrediens i den tidiga elektroakustiska musiken; noise fick ett egenvärde i de experimentella utlöparna av punken; noise finns som sagt som egen genre, som sådan är den också en direkt subversiv musikalisk motståndsrörelse i vissa delar av världen. Med den digitala teknologin har det uppstått en mångfald inom genrer och stilar som på olika sätt innefattar oljud och störningar. Under föreläsningen presenteras ett antal exempel på noise in olika genrer, epoker och kulturer.

-----------------------------------------
KAI-EN Butoh Company och Lisa Stenberg

Membrane (II)
Distinct, yet permeable; the body´s shift into the world

Butoh: KAI-EN
Musik: Lisa Stenberg

CV
Lina Palmgren/KAI-EN studerade för koreografen och butohkonstnären SU-EN mellan åren 2005-2010. Hon examinerades genom soloprojektet About Face i oktober 2010. Under de år hon studerat har hon deltagit i många av SU-EN Butoh Company´s föreställningar samt assisterat vid workshops och projekt. Examinationen gav henne namnet KAI-EN som visar på den levande länken från SU-ENs butohmetod och SU-ENs kropp.

Lisa Stenberg, kompositör, född och uppvuxen i Luleå.
Som kompositör arbetar hon främst med elektroakustisk musik, kammarmusik och kombinationer av dessa uttryck.
Lisa har även komponerat musik för dokumentärfilm, modern dans och skapat ljuddesign för teater. Hon framträder också live med ljudimprovisationer skapade i realtid.


Paulina Sundin
Biografi
Paulina Sundins musik har framförts över hela världen, på konserter och i radio och hennes musik utmärks av hennes arbete med en definierad harmonik, en harmonik bortom den traditionella, tempererade skalan och baserad på de inre akustiska egenskaper som finns i olika vardagliga objekt. Hon utforskar förhållandet mellan olika ljudspektra och skalor, både i sin elektroakustiska musik och i instrumentala verk.
Paulina Sundin är med sitt konstnärliga forskningsarbete banbrytande och för sin doktorsavhandling ”Re-inventing Harmony in Electroacoustic Music” tilldelades hon av universitetet i Huddersfield priset ”Vice-chancellor’s Award for an Outstanding Doctoral Thesis” i november 2010.

Verkkommentar

Klangstenen i Håga
Komponerad 2005/2006
Duration: 7’40
I Håga i Uppsalatrakten finns en s.k. ”Klangsten”. Arkeologer tror att dessa klangstenar har använts vid religiösa ceremonier under bronsåldern. Man har knackat på stenen med hjälp av en annan, mindre sten, och framkallat en resonerande ton. Under århundradenas lopp har dessa knackningar skapat urgröpningar i klangstenen, alla med sina speciella klangfärger.
Det är med utgångspunkt från en av dessa toner eller det s.k. ljudspektrum som det frambringar, som detta musikstycke skapats. Övertonerna från Klangstenen i Håga har analyserats och skalor skapats för att passa just detta ljud, ett ljud som kan höras i musikstycket i olika skepnader. Även melodin som går som en röd tråd verket igenom, har skapats utifrån klangstenens ljudspektrum. Vissa övertoner har förstärkts, andra dragits ut i tiden, allt beroende på harmoniken i stycket.
Musikverket Klangstenen i Håga har komponerats som ”absolut musik”, alltså utan associationer till något utommusikaliskt. Jag har dock låtit mig inspireras av ljudet från förfädernas klangsten för att med hjälp av modern teknik och datorns hjälp skapa ett eko ur det förflutna.
Klangstenen i Håga är ett beställningsverk från Sveriges Radio P2.
-----------------------------------------
Jens Hedman
Jens Hedman ”Shadow in orbit”
Längd på stycket = 6:52 min

VERKKOMMENTAR:
"Shadows in Orbit" är ursprungligen ett stycke för Teorb spelad live i kombination med en 4-kanalig bandstämma. Teorb (av italienska tiorba) är en luta med lång hals. Den är försedd med 6-8 extra bassträngar, anbringade vid sidan av greppbrädan och stämda via en extra skruvlåda. Teorben användes som generalbasinstrument under 16- och 1700-talet. Stycket skrevs i samband med projektet "Elektro-Barock" där jag, tillsammans med tonsättaren Ylva Q Arkvik och tre musiker, utforskade mötet mellan gammal och nyskriven musik. I den här versionen är Teorben inspelad och kommer från en egen högtalare på scenen. Teorb-stämman spelas av Peter Söderberg.

BIO:
Jens Hedman komponerar instrumental- och elektroakustisk musik. Hans musik har tilldelats flera internationella priser och spelas kontinuerligt vid festivaler, konserter och i radio över hela världen. Han undervisar i komposition av elektroakustisk musik vid Kapellsbergs folkhögskola i Härnösand och bor sedan flera år vid Storsjön här i Sandviken.

-----------------------------------------

Bildspel från VINDÖGA 2011:

Spellista samt litteratur- och lyssningstips från Andreas Engströms föredrag om Noise, VINDÖGA 2011:
Pauline Oliveros: A little noise in the system (moog system) (San Francisco1967)
Throbbing Gristle: Slug Bait (live at ICA, London 1977):
Merzbow; Klo Ken Fantasy (Japan, 1996)
Oval: Store cheque (Tyskland, 1994)
Wang Fan: Sound of Meditation Within the Body (Kina, 1995)
Vu Nhat Tan med flera: a film in many films (Vietnam, 2005)
Annea Lockwood: A sound map of the Donabe (USA, 2007)
Santiago Sierra: The discplacement of a carcerolada (Spanien, 2002)

Litteratur:  
Paul Hegarthy: Noise/Music
Christoph Cox & Daniel Warner: Audio Culture
 
CD:
skivbolaget Sub rosas serie med dubbels-cd: "A history of noise and experimental music". Hittills 7 vol.

Hittade du informationen du sökte?

Sidan uppdaterad: 2018-12-10
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se