Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

VINDÖGA FIA-festivalen

VINDÖGA 2016 FIA-festivalen

Grafisk form: studiolord.se


VINDÖGAFESTIVALEN 2016

29 september - 1 oktober
 
Konstvideo, ljudkonst, dans, musik och poesi samt performance med lokala och nationella artister.

Årets tema: John Cage

 

Program:

Torsdag 29 sep - FRI ENTRÉ

VIDEOKLUBBEN #John Cage
Kl 19.00
Plats: Syrénen
Fri entré!


Fredag 30 sep - FRI ENTRÈ

Klubb K -
Live DJ Bar
SlimVic/ Lehnberg/ Catterfly

Entré och bar från kl 20.00
Plats: Konsthallen
Fri entré

Karin Park inställt!


Lördag 1 okt - FRI ENTRÉ

Stockholms Saxofonkvartett 
Kl. 13.00
Plats: Konsthallen

Föreläsning: Erik Peters om John Cage
Kl 14.30
Plats: Konsthallen

Från klockan 17.00:
Plats: Teaterbruket och Musikverket

Per Åhlund och Irina Anufrieva
- livemusik och butoh

Kubanerna
- Joel Malmström, Niklas Fries
(improviserad noise)

Hidden Mother
- ljudkonst, performance och klangritualer

 

Ett samarrangemang med föreningen FIA.

Med stöd från ABF Gästrikebygden, Region Gävleborg - Kulturutveckling, Gunvor Göranssons Kulturstiftelse, Lars Bucans Kulturstiftelse.

Hidden Mother
- ljudkonst, performance och klangritualer

Hidden Mother framför scenisk musik och integrerar ljudritualer och performancekonst i sina föreställningar. Instrumentariet utgörs främst av diverse ljudobjekt.I en föreställning med Hidden Mother är helheten större än delarna och alla rörelser är noggrant koreograferade. Inspirerade av mystik, religion och psykologi, skapar Hidden Mother ett flöde av ljud och bild som öppnar upp fantasin. Publiken både vaggas och ruskas om - och gränsen av bekvämlighet överskrids. Publiken är snarare deltagare än åskådare.

De senaste åren har Hidden Mother medverkat på bl a Ruhrtriennale (Ty), Transart (It), UNM Festival (Sv), AterTeater (It), Halle 6 München (Ty), Klusterfestivalen (Sv) och Sound Of Stockholm (Sv).

Hidden Mother: Magdalena Meitzner och Ulrik Nilsson.

Om namnet Hiden Mother:
De så kallade Hidden Mother-fotografierna dök upp under andra halvan av 1800-talet. Kamerorna var primitiva och exponeringstiden betydligt längre än ett litet barns tålamod. Eftersom minsta rörelse kunde göra ett fotografi suddigt, så löste man detta problem genom att täcka över mammans ansikte och kropp med ett skynke (var inte modern närvarande ersattes hon av barnpigan eller t ex en fotoassistent). Med barnet tryggt placerat i mammans knä så kunde ögonblicket förevigas i ett porträtt. Ibland satte man en oval ram över fotot så att "the hidden mother" inte syntes.

VINDÖGA 2016

Hidden mother

Kubanerna
- Joel Malmström, Niklas Fries(improviserad noise)

"Efter flera jamkvällar så ska nu Kubanerna, bestående av Joel Malmström och Niklas Fries, framföra sin musik live för första gången.Med cigarrlådeförstärkare(byggda efter Derek Holzers ritningar), effektpedaler och lekfullhet skapar de improviserad noise."


VINDÖGA 2016

Kubanerna

Per Åhlund och Irina Anufrieva- Livemusik och butoh

Per Åhlund och Irina Anufrieva har samarbetat sedan 2012 och sedan dess framträtt i Bucky Dome på Moderna Museet Stockholm, på Fylkingen i Stockholm och i Mirahuset i Vaasa, Finland. Utifrån en text, en idé eller ett material skapar de tillsammans en tät intensitet med små medel.

Video-dokumentation av "Albus" (2012) på Moderna museet, Stockholm, Sverige, 2012.

Irina Anufrieva, koreografi & dans, Joanna Bodzek (visuell idé, kostym och smink) och Per Åhlund (live-elektronik), filmat av Piak:

https://vimeo.com/45688034länk till annan webbplats

Irina Anufrieva
Irina Anufrieva är dansare, koreograf och performance artist med bakgrund i klassisk ballett och Japansk Butoh. Utbildad på SU-EN Butoh Company i Sverige och InZhest i Vitryssland.

I sitt arbete utforskar hon manifestationer av natur och kropp, allt levandes interaktion, det materiella och immateriella, det fysiska och mentala.

Per Åhlund
Per Åhlund bor i Stockholm där han är involverad i ett flertal experimentella musik-, improvisations- och ljudkonstprojekt.

Han spelar regelbundet live med projekt som Diskrepant, Skare (med Mathias Josefson), Den Arkaiska Rösten (med Girilal Baars) och trion Octabass (med Elsa Bergman & Vilhelm Bromander).

Med kontakmikrofoner, röst, pryttlar, loopar och effekter skapar han abstrakta ljudmiljöer skapade i stunden. Han undersöker gränserna mellan ljud och musik, stillhet och hysteri, mörker och ljus och skapar kompositioner med fokus på stämning och texturer, snarare än tonalitet och rytm.


VINDÖGA 2016

Irina Anufrieva

Föreläsning: Erik Peters om John Cage

Tonsättaren Erik Peters ger en inblick i den grupp av Cage-verk som går under benämningen number pieces. Han berättar också om arbetet med att realisera partituret till One7 för preparerad gitarr och elektronik.

VINDÖGA 2016

John Cages Number pieces

Stockholms Saxofonkvartett
Stockholms Saxofonkvartett har specialiserat sig på att presentera svensk och utländsk kammarmusik för saxofoner på ett sådant sätt att människor i alla åldrar och med varierande musikaliska erfarenheter kan ta den till sig. Drivna av en obändig lust att spränga gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma har de genom sin långa karriär etablerat sig bland Sveriges absolut främsta interpreter inom sitt område.Med humor och pedagogisk känsla får dessa fyra proffs alltid god kontakt med sin konsertpublik.

Cirka 500 verk har skrivits för kvartetten av svenska och utländska tonsättare och de har turnerat runt jorden och spelat på festivaler och konserthus men också i udda konsertmiljöer, som yachthamnar, marknadstorg och industrilokaler.

VINDÖGA 2016

Stockholms Saxofonkvartett

Lördag 1 oktober

KLUBB K - LIVE DJ BAR

SlimVic/ Lehnberg/ Catterfly

 

SlimVic är en av Sveriges ledande förnyare av DJ och turntablekulturen. Med ena benet i den urbana klubb och världsmusiken och den andra i konstmusiken förenar han dom olika världarna och flyttar ständigt fram gränserna för vad som är tekniskt och musikaliskt möjligt i traditionella och beprövade sammanhang.

Med sig denna kväll har han artistkollegorna David Lehnberg och Emma Sörensen pres. Catterfly, välkända namn från Gävles klubbscen. Experimentell elektronisk musik av spännande beats och tunga ljudlandskap utlovas.

Utställning: Hjördis J. Becker

Läs mer här

Fredag 30 september

Videoklubben #John Cage

Läs mer här


VIDEOKLUBBEN #John Cage

John Cage ©2016 mode records

Torsdag 29 september

Information om artisterna:

Sidan uppdaterad: 2017-11-17
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se