Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Bakgrund - litteraturhusprojektet

Idén om ett litteraturhus i Sandviken väcktes redan i mitten av 2000-talet. Här nedan finns en kortfattad beskrivning av verksamhetens bakgrund och av litteraturhusprojektet. En mer utförlig beskrivning finns att läsa i skriften Från idé till invigning - Berättelsen om Sandvikens litteraturhusprojekt.PDF (pdf, 3 MB)

I april 2010 lämnades en projektansökan omfattande tre år in till Statens kulturråd från Sandvikens kommun. Man ville undersöka möjligheten att etablera ett litteraturhus för barn och unga i kommunen. Litteraturhuset skulle också ha ett regionalt uppdrag. Ansökan hade föregåtts av en process där en arbetsgrupp bestående av olika aktörer i Sandviken (skola, bibliotek, konsthall, kulturskola, studieförbund m.fl.) hade träffats och diskuterat vad ett litteraturhus/läsfrämjandecentrum skulle kunna innebära för kommunen.

Initiativet till att bygga upp ett litteraturhus kom från Länsbibliotek Gävleborg, som i projektet Läskonster hade identifierat behovet av ett regionalt baserat litteraturhus. I Sandviken fanns goda förutsättningar, bl.a. genom planerna på kulturkvarteret Kulturcentrum.

En styrgrupp med representanter från Sandvikens kommun, Länsbibliotek Gävleborg, Högskolan i Gävle och Bollnäs kommun utgjorde ledning för arbetet med projektet. Karin Forsgren Anderung och Eva Norrbelius Coleman arbetade som projektledare. Läs en intervju med projektledarna för litteraturhuset i tidningen Framsidan (nr 4 2011)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Se en intervju med projektledare Karin Forsgren Anderunglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Från den 1 juli 2013 arbetar Karin Forsgren Anderung som verksamhetsutvecklare för Litteraturhuset. I januari 2014 anställdes ytterligare en verksamhetsutvecklare, Elin Folkesson.

Litteraturhusprojektet bedrevs från oktober 2010 till sista juni 2013 av Sandvikens folkbibliotek och fick stöd från Statens kulturråd, Länsbibliotek Gävleborg (numera Kulturuveckling/Region Gävleborg), Gunvor Göranssons kulturstiftelse, Lars Bucans kulturstiftelse och Sigrid Göranssons stiftelse. Läs mer här om projektets syfte, mål och utgångspunkterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länkar:

Hittade du informationen du sökte?

Sidan uppdaterad: 2017-01-27
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se