Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Vad är ett litteraturhus?

Trots att företeelsen litteraturhus är relativt ung har den redan hunnit etableras i stora delar av Europa. Det första Literaturhaus öppnades i Tyskland kring på 80-talet.

I Berlin finns nu fyra Literaturhaus och idén har spritt sig till fler tyska städer liksom till övriga mellaneuropa; Österrike, Schweiz, Frankrike, Italien och Belgien. I flera av städerna är litteraturhusen inrymda i äldre, centralt belägna kulturbyggnader. Företeelsen sprider sig nu även i Norden. I april 2005 slogs portarna upp till Literaturhaus i Köpenhamn, omskrivet som Skandinaviens första. Under senare delen av 2007 invigdes Litteraturhuset i Oslo, som med 250 000 besökare per år är Europas mest besökta. Oslos litteraturhus är även, med 3 500 kvadratmeter i fem plan, det största europeiska litteraturhuset. Litteraturhuset Göteborg invigdes den 1 oktober 2013. Stiftelsen Stockholm internationella litteraturhus arbetar sedan en tid tillbaka för att etablera ett litteraturhus i Stockholm.

Många litteraturhus har vuxna som huvudsaklig målgrupp och blir en samlingspunkt för författare och förlag, arrangerar debatter, läse- och skrivarcirklar. Litteraturhusen kan inrymma mötesrum, skrivarloft och bokhandlar. Inspirationen till vår satsning på ett litteraturhus för barn och unga kommer framförallt från litteraturhuset Lesart i Berlin. På Lesart sätter man berättelsen snarare än boken i fokus och använder sig av alla sinnen och olika estetiska uttrycksformer. Mycket utrymme ges för barnens egen fantasi, tankar och idéer.

Projektet Läskonster, som drevs av Länsbiblioteken i Mellansverige åren 2007-2010, syftade till att det skulle etableras ett litteraturhus i de projektdeltagande länen. Inom Läskonster antog litteraturhusidén vitt skilda former: alltifrån en webbaserad skrivlustsida, ett vandrande berättarskåp och husvagnen Bubblan för berättelser på väg, till den verksamhet som formades hos oss i Sandviken – en regional verksamhet för barn och unga med en fysisk mötesplats i Kulturcentrum. Det som var gemensamt för de mellansvenska litteraturhussatsningarna för barn och unga var att de hade fokus på att verka för barn och ungas läs- och språkutveckling genom olika estetiska uttrycksformer och att de hade fokus på barn och ungas eget skapande och delaktighet.*

Läs mer

*Den webbaserade skrivlustsidan Squoosh och det mobila litteraturhuset Bubblan är numera avvecklade.

Sidan uppdaterad: 2017-09-05
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se