Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

En eftermiddag med Berättarryggsäcken

Deltagare: 10 barn i åldrarna 6-13 år

Vuxen handledare: Eva Norrbelius Coleman, bibliotekarie, Björksätra

”Jag inledde med lite historik kring Sandviken/Sandvik, och då ville flera barn berätta att de nyss varit på Göransson Arena och Sandviks utställning etc. Jag berättade sedan att de skulle få gissa innehållet i tre påsar som fanns i ryggan och sedan höra berättelser om föremålen (som knyter an till Sandvik och Sandviken). Jag valde ut påsar med innehållet livstycke & strumpor, kulram och strykjärn. – ”En pippi-tröja”, var det en pojke som skrek glatt. Därefter frågade han om den också var 150 år gammal;-). Jag registrerade också att alla barn luktade på kläderna (föremålen vandrade runt bland barnen som satt i en ring).

Men intresset för påse nummer 2 var stort och innan siste man hunnit på titta på kläderna så sprang en annan fram och skulle öppna den andra påsen… Kulramen var ju kul att leka med och en kille sade att sådant hade ju bebisar som leksaker, medan en annan tjej sade att det ju var en kulram som man räknar med (det visade sig att hon varit på Smedsgården och sett den tidigare…).

Den sista påsens strykjärn var ganska lätt att gissa sig till och en tjej kunde berätta hur man använde det. Efter den här stunden, ca 20 minuter, var det flera barn som behövde springa runt lite och vissa ville börja pyssla (jag hade ett bord uppdukat med färger, papper o dyl). Det var endast tre stycken som stannade kvar för att lyssna på berättelserna på iPadsen. De var å andra sidan väldigt intresserade.

Sedan frågade jag barnen om de ville öppna de små påsarna på sidan i ryggan och då var dom ”på” igen. De små doftburkarna tyckte de var spännande – det var något ”nytt”. Alla var koncentrerade när burkarna vandrade runt och några gissade också rätt doft!

Efter ca 1.5 timmes aktivitet så kommer tre tjejer ut med en korg från bibliotekets öppna förråd (modell större med handtag och lock) som de fyllt med föremål – och nu blir det min tur att GISSA! De fick beskriva ”saken” och jag fick gissa (det blev snabbt flera barn som tillkom i leken och ville gissa). Det funkade jättebra; många skratt och stort deltagande. Häftigt med ombytta roller! Sedan bytte de om med korgen och andra barn fick hitta nya föremål (under tiden fick jag ligga på mage på vår stora, runda matta och blunda…). Därefter kom en tjej på en ny variant: hon hade ett föremål hemma som hon beskrev och som vi andra skulle gissa vad det var. Men det var svårt för oss att komma på vad det var – och då ritade hon det istället (ett par örhängen visade det sig).

Reflektion: Det var en ganska heterogen grupp barn, där vissa hade mer koncentration än andra. Bra att de inlästa berättelserna var relativt korta med tanke på att flera barn hade svårt att sitta still. Sammantaget så var det en jättekul eftermiddag (2.5 timmar höll vi på). Mest spännande var det faktum att barnen själva kom på flera sätt att använda Berättarryggsäcken/konceptet. Ryggsäcken inspirerade dem att komma igång!

Det tog dock en stund innan barnens egen lust för att ”skapa” framträdde och det är nog viktigt att komma ihåg att många barn behöver tid för tankarna att gå till handling. Det går naturligtvis att bygga på deras ”lek”, t.ex. kan man ju fundera på vad deras valda föremål gör om 150 år – Vad har hänt med dom då?”


Sidan uppdaterad: 2016-12-21
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se