Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Mycket prat kring Berättarryggsäcken i Storvik

Deltagare:  16 barn i åk 2

Vuxen handledare: Linnéa Forslund, bibliotekarie, Storvik

Vi började med att sätta oss på filtarna i en ring runt Berättarryggsäcken som stod i mitten. Jag började med att berätta lite kort om vad Berättarryggsäcken är och att den innehåller saker som har anknytning till Sandvikens historia. Sedan frågade jag lite vad de visste om Sandviken, att Sandviken firar 150 år i år och uppkomsten till orten. De visste mer än jag trodde. Någon berättade att hon varit och sett fyrverkerierna vid Sandvik, och någon visste att det var någon som heter Göransson som grundat en fabrik som arbetar med järn.

Därefter såg jag ut några som var och en fick gå fram och öppna ryggsäcken och ta fram en påse ur den och visa innehållet för gruppen. Jag frågade då också om de visste vad det var för något. När vi tittat på de flesta av föremålen utsåg vi en sak som de ville veta mer om. Då satte jag igång berättelsen på paddan och vi lyssnade tillsammans. Vi lyssnade på berättelsen om bandybollen. Efteråt frågade jag dem om de sett SAIK spela, om de själva spelar någon sport på fritiden. Många spelade själva och någon enstaka berättade om en match hen sett. Jag märkte att det var väldigt lyckosamt att börja frågan med ”Kan du berätta lite om…” då pratade de mer än om jag ställde en direkt fråga.

Sedan lyssnade vi på berättelsen om huset och godispåsen. Det var svårt att höra berättelsen så jag läste upp den själv efteråt eftersom det var många som inte hörde. Jag hade lite svårt att koppla hur denna berättelse hörde ihop med Sandvikens historia och samtalet efteråt gled in på var och hur man bor. Jag frågade i vilket område barnen bor, hur det ser ut där. Och sedan frågade jag om de lekt affär någon gång. Efteråt såg jag att jag kanske skulle riktat samtalet att mer handla om mångkultur och att komma från olika bakgrund, kultur och länder.

Vi avslutade med luktburkarna som fick vandra runt i ringen. Jag frågade vad de förknippade lukterna med, vilken årstid, något att äta osv. Någon tyckte det luktade surt, någon annan godis, schampo och yoghurt.

Gruppen kändes harmonisk och pratsam på ett bra sätt men efter ca 45 min ville de röra på sig. Vi hade inte mer tid på oss så vi bröt upp och barnens lärare skulle låna ryggsäcken till klassen. Kändes bra att säga att de skulle få titta mer på de andra påsarna sen.

Jag tror det som känns så befriande och roligt med ryggsäcken och dess innehåll är att det är så öppet hur man kan jobba med den. Det gör också att man i större utsträckning kan följa hur samtalen och berättandet blir istället för att avbryta för att man kommer av sig eller inte följer en förutbestämd röd tråd

Sidan uppdaterad: 2015-05-27
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se