Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Nya och gamla ordspråk på Storviks bibliotek

Grupp 1

Deltagare: Ca 25-30 barn från åk 2 samt två förskolor

Vuxen handledare: Camilla Hedberg, biblioteksassistent

Jag började med att fråga vilken stad som har fyllt 150 år och det var det flera som visste. Jag frågade vad dom mer visste om Sandviken och det som kom fram var Göranssons arena och bandy. En kille tyckte att affären Rusta var viktig för han brukar handla där med sin mormor och morfar.

Sen fick barnen börja med att plocka fram ett föremål som vi pratade om. Det första var livstycket. Ingen kom på vad det var men det var många gissningar. Vi lyssnade på berättelsen som hörde till och diskuterade lite varför man behövde fästa strumporna i livstycket.

För att vara en sån stor grupp så lyssnade barnen bra i början och dom äldre hjälpte dom yngre att hitta något i ryggsäcken. Efter vi pratat lite om varje föremål så lyssnade vi på tillhörande berättelse. En flicka visade hur man använde kulramen.

Efter ca 30 minuter blev barnen trötta och orkade inte lyssna på berättelserna utan var bara ivriga att se vad nästa föremål var. Vi höll på i ca 45 minuter.

Det optimala hade nog varit att ha en grupp på ca 8 -10 barn.

Intressant var att barnen blev så ivriga att berätta och alla vågade prata.

Grupp 2

Deltagare: Ca 20 barn i åk 3

Vuxen handledare: Camilla Hedberg, biblioteksassistent

Även den här gruppen hade kunskap om Sandviken. Dom tyckte det var bra att åka till Sandviken för att handla, bada och åka skridskor, men man kan även åka dit för gå ut med hundar. Alla elever hade varit på Göranssons arena. Några kände igen fotbollsskon som kom från Smedsgården.

Det blev diskussioner om vad som luktar gott och det som luktar mindre gott. När avlöningsdosan gick runt i gruppen kom vi in på ordspråk. Många trodde det var en snusdosa – ”Fint som snus!”

Sen sa någon att man ska ha ”Lön för mödan”. ”Gå inte över ån efter vatten” sa någon annan. Sen ville alla dela med sig av ordspråk dom hört. En del egengjorda också!

En pojke berättade att hans mamma alltid sa: ”Skjut dig inte i benet nu”, när hon ansåg att hon hade rätt och han opponerade sig mot det. Jag frågade om dom visste vad det var vi pratade om. Efter att dom fått fundera ett tag så kom en flicka på att det var ordspråk.

Jag uppskattade att arbeta med berättarryggsäcken. Fick många klokheter och gick hem med ett leende.


Sidan uppdaterad: 2015-05-27
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se