Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Ryggsäcken inspirerar till Pippi-teater

Deltagare:  6 barn från förskoleklass

Vuxen handledare: Eva Norrbelius Coleman, bibliotekarie, Björksätra

”Jag hade i förväg placerat ryggsäcken mitt i barnrummet och när barnen kom förklarade jag snabbt för dem vad som skulle hända (vi skulle tillsammans undersöka ryggan med olika påsar, lyssna på en berättelse och sedan… får vi se!). Jag introducerade dom också kring Sandviken/Sandvik och frågade om de visste hur gammal staden Sandviken var. Det visste nästan allihopa. Sedan ville flera barn berätta om sin ”historia” kring Sandvik, vilket tog en stund.

Barnen började sedan (på eget initiativ) att öppna säcken, de tog ur fyra påsar och delade sedan upp dem mellan sig – de barn som blev utan påsar lovade jag att de skulle få varsin lite senare. De accepterade det. Sedan följde påsöppning; en gammal fotbollssko, livstycket, strykjärn och hyvel. Men redan vid livstycket blev det fart på barnen: kläderna skulle provas – tillsammans med fotbollsskon. Nu ville de spela upp en Pippi-teater! Det var härligt att se deras agerande och ”improvisationsteater”.

Därefter enades de om att lyssna på berättelsen om livstycket, vilket var ett bra val eftersom deras sommarlov närmade sig och berättelsen handlade just  om en skolavslutning. De hade inga problem att sitta still och lyssna utan tyckte att det var spännande med iPaden och berättelsen om livstycket. Två påsar med dofter fick två barn välja – det var också kul att gissa, tyckte barnen.

Eftersom jag dukat upp med pyssel på bordet: Papper, pennor, lim och diverse olika material/rekvisita så föll det sig naturligt att göra en teckning/skapa något som hör sommaren till. Resultatet av deras arbete blev: En blomtrollstav som gör att det blir sommar, en fågelskrämma, ett grillspett, en skivstång med tyngder(tyngdlyftare på cirkus), en sommarflicka och en sommartavla.

Vi avslutade med samling runt mattan/Berättarryggsäcken, där vi åt kakor, pratade om sommaren och sommarlov och därefter lyssnade vi på ännu en berättelse på iPaden (om hyveln). Barnen var nöjda och de ville komma tillbaka igen och titta mer i Berättarryggsäcken.

Reflektion: Jag tror på återkommande inspirationsdagar för barnen med ryggan, att ha tillfälliga träffar kan vara roligt, men ryggsäcken kan bli så mycket mer för barnen om man inte ”forcerar” den. Den kan ju innehålla/betyda så mycket och inspirera på så många olika sätt. I denna barngrupp hade de t.ex. kunnat hålla på med teater under hela tiden (1.5 timmar).”Sidan uppdaterad: 2015-05-27
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se