Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Barn berättar med iPad

Lärplattorna har fått ett stort genomslag de senaste åren och används allt oftare som multipedagogiska verktyg i skola och förskola. Litteraturhuset Trampolin har under ett par års tid tillsammans med Kulturutveckling och Mediecentrum i Bollnäs undersökt hur man kan arbeta med barns berättande med stöd av lärplattan iPad. Sedan våren 2013 finns iPads för utlån för arbete med berättande i barngrupper. Se nedan var du kan låna iPadsen.

Bollnäs

På Mediecentrum i Bollnäs finns väskor med 5 iPads i varje. iPadsen har köpts in av Kulturutveckling/Region Gävleborg. iPadväskorna kan lånas för ickekommersiella, pedagogiska projekt, med fokus på film, bild och text, i Gävleborgs län. Läs mer om hur du kan låna iPads-väskorna.

Ljusdal

En av Mediecentrums iPad-väskor (med 5 iPads) finns sedan januari 2015 placerad på Ljusdals bibliotek. För att boka väskan, kontakta Hedda Winther, hedda.winther@ljusdal.se, 0651-181 05.

Sandviken

Astrakan/Sandvikens folkbiblioteklänk till annan webbplats finns iPad-väskor till utlån för arbete med berättande i barngrupper i Sandvikens kommun. Inköpet av iPadsen har möjliggjorts genom ett stöd från Sandvik i samband med 2012 års 150-årsjubileum. Det ligger 5 iPads i varje väska och väskorna kan lånas i fyra veckor per barngrupp (max två väskor). iPadsen är laddade med appar för berättande och läsning.


Handledning - Barn berättar med iPad

Region Gävleborgs avdelning Kulturutveckling har i samarbete med bl.a. Litteraturhuset Trampolin, Bollnäs bibliotek och Mediecentrum Bollnäs tagit fram en handledning för hur man kan arbeta med berättande med iPad. Handledningen är framtagen för förskola och förskoleklass men kan även användas för arbete med äldre barn. Handledningen är kopplad till Kulturutvecklings Läs en film-väskorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, men kan även användas fristående eller tillsammans med andra pedagogiska verktyg (t.ex. Berättarryggsäcken). En reviderad version av handledningen kommer att finnas tillgänglig från hösten 2017. Ladda ner handledningen härPDF (pdf, 1.6 MB).

Manual - Book Creator

På efterfrågan från användarna av våra iPad-väskor har Litteraturhuset Trampolin och Sandvikens Folkbibliotek i samarbete med Kulturutveckling/ Region Gävleborg och Mediecentrum i Bollnäs tagit fram en manual för användandet av Book Creator. Observera att manualen kan behöva revideras då appen Book Creator uppdateras. Denna version av manualen är framtagen i augusti 2015PDF (pdf, 409.8 kB).

Fler tips

Litteraturhusbloggenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du många inlägg som beskriver hur vi på Litteraturhuset Trampolin och andra arbetat med iPads och berättande. Klicka på taggen "iPads" till höger så får du fram en inläggslista.

Sidan uppdaterad: 2017-06-22
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se