Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats
Logga för Sandviken poesifest 2023

Sandviken poesifest 18-26 mars

För andra året i rad bjuder Sandvikens folkbibliotek och Litteraturhuset in till en vecka fylld med poesi. Under Sandviken poesifest kommer du att få uppleva och upptäcka poesi på olika sätt.

Under årets poesifest möter publiken poeten och översättaren Jasim Mohamed. Estradpoeten Ingela Wall gästar poesifesten med föreställningen Hjälp! Vi möter även arbetarpoeterna Henrik Johansson och Anna Arvidsdotter, som båda utforskar arbetsplatsen och vad den gör med oss i sina respektive aktuella diktsamlingar.

Poesifesten för barn och unga bjuder på en fartfylld och interaktiv dansföreställning av scenkonstkollektivet Dansbandet. Det är också med glädje vi kan meddela att Cleo – den svenska rappens mamma - besöker Sandviken poesifest.

Vi ser fram emot att fylla Sandviken med poesi 18-26 mars!

Sandviken poesifest genomförs med stöd av Statens kulturråd.

Program Sandviken poesifest 2023

Poesifrukost med Anna Jörgensdotter

Älskade dikter och poeter! Vad har vi läst genom åren och vad läser vi idag? Anna Jörgensdotter, författare, och Sara Hagström Andersson, bibliotekarie, delar med sig av sin poesiläsning. Välkommen till en morgon med prat, tips, diktläsning och frukostbuffé!

Tisdag 21 mars 7.45, FOLKBIBLIOTEKET
Entré: 60 kronor
Här kan du köpa biljett till evenemanget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Poesiworkshop med Anna Jörgensdotter

Kom till en skrivarworkshop under poesifesten! Du får lära dig att uttrycka vad du vill berätta. Kanske vill du berätta om något viktigt i ditt liv? Skriva om allt som är orättvist? Om ditt livs kärlek eller bara vad som faller dig in? Workshopen leds av poeten och författaren Anna Jörgensdotter.

Anmäl dig senast 17 mars till: folkbiblioteket@sandviken.se. Begränsat antal platser.

Samarrangör: ABF Gästrikebygden

Tisdag 21 mars 16.30, FOLKBIBLIOTEKET
Fri entré

Öppen poesiscen - spoken word och poesi

Öppen scen - spoken word och poesi
För dig som vill läsa dina texter för andra eller bara ta del av andras uppläsningar. Vill du läsa på scen? Anmäl dig till folkbiblioteket@sandviken.se eller på plats. Max fem minuter per person.

ABF Gästrikebygden är värd för kvällen.

Tisdag 21 mars 19.00, FOLKBIBLIOTEKET
Fri entré

Hjälp! En föreställning i estradpoesi av och med Ingela Wall

Lämna, jobba, hämta, äta, plocka ur diskmaskinen, scrolla och sova. Vardagen rullar på för en kärnfamilj i en tätort. Samtidigt förändras samhället snabbt runtomkring. I Hjälp! får vi följa Ingela Walls personliga tankar kring samtiden.

Ingela Wall är från Sandviken men bor numera i Umeå.

Onsdag 22 mars 17.30, LOBBYN
Entré: 150 kronor, inklusive vegetarisk soppa, alkoholfri dryck, te/kaffe.
Här kan du köpa biljett till evenemanget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Med egna ord och andras

Jasim Mohamed är poet och aktuell med sin fjärde diktsamling "Uppror mot ingen". Han har även tolkat en stor mängd poesi från svenska till arabiska, och från arabiska till svenska. Möt honom i ett samtal med Birgitta Wallin, redaktör på tidskriften Karavan, om skrivande och översättandets konst.

Torsdag 23 mars 19.00, FOLKBIBLIOTEKET
Fri entré

Cleo - Gärdet - Mathias Zachrison - Öppen scen

Fredagkväll bjuder Sandviken poesifest in till en helkväll i Musikverket.

19.00 Öppen Scen - musik, spoken word, poesi
På öppen scen har du möjlighet att sjunga/spela/läsa för andra, eller bara ta del av andras uppträdanden.För dig som vill medverka på scen, anmäl dig till: kulturcentrum@sandviken.se eller på plats.
FOAJÉN

20.00 Gärdet
Duon Gärdet spelar drömpop och består av Martin Löf och Frida Krantz. De debuterade 2022 med singeln "Walking on clouds".
MUSIKVERKET

20.30 Mathias Zachrison
Mathias Zachrisson är ett etablerat namn på den svenska indiescenen. Med poetisk lyrik på svenska och ett säreget berusande uttryck följde han upp sin debut med konceptalbumet "Vågorna" som släpptes hösten 2022.
FOAJÉN

21.00 Cleo
Cleo - den svenska rappens mamma, grundare av Femtastic och medlem i rapkollektivet "Random Bastard" släppte sitt hyllade debutalbum Missaoui 2022. Mer än hiphop är det västerbottnisk popmusik som terapi med melankoli.
MUSIKVERKET

Fredag 24 mars
Fri entré

Scener från arbetsplatsen

Hur ser arbetarpoesi ut 2023? Poeterna Anna Arvidsdotter och Henrik Johansson är båda aktuella med diktsamlingar som kretsar kring arbetsplatsen och vad den gör med oss. De samtalar med Jan Sjölund om klass och poesi idag.

Musik med Odengatan 1B.

Samarrangör: Föreningen Arbetarskrivare

Lördag 25 mars 15.00, FOLKBIBLIOTEKET
Fri entré

Tid och Rum - filmvisning med författargruppen BLÄCK

Vi visar Tid och Rum, där författare från författargruppen BLÄCK läser nyskrivna dikter, bildsatta och tolkade av filmaren Israel Benavides.

Det litterära nätverket BLÄCK bildades 2008 av sex kvinnliga författare i södra Norrland, från Sandviken i söder till Delsbo i norr. Gruppens medlemmar är Carolina Thorell, Viveka Sjögren, Aase Berg, Anna-Clara Tidholm, Helene Rådberg och Anna Jörgensdotter.

Efter filmen, som är 30 minuter lång, samtalar författargruppen BLÄCK och filmaren Israel Benavides.

Söndag 26 mars 15.00, KONSTHALLEN
Fri entré

Sandviken poesifest 2023 för barn och unga

Ordpotteri

En lekfull utställning om poesi för stora och små.
9 mars - 16 april, TILLGÅNGEN

Folk - dans och turer om figurer

En fartfylld och interaktiv dansföreställning utifrån barnboken ”Folk – främlingar och vänner nån du kanske känner”. Välkomna att ta del av dramatisk vardagspoesi, det stora och det lilla i livet och en filosofistund mellan publik och dansare.

Föreställningen görs av scenkonstkollektivet Dansbandet och riktar sig till barn 5-9 år med familj.

Lördag 18 mars 12.00, MUSIKVERKET
Fri entré

Sagoviken

Ordpotteri blir till lekfull poesi! Vi skapar, berättar och leker tillsammans. För barn 3 - 6 år tillsammans med vuxen. Yngre syskon är också välkomna!

Fredag 24 mars 10.00, TRAMPOLIN
Fri entré

Skrivarworkshop med Cleo Missaoui

Under poesifesten får Kulturcentrum besök av albumaktuella artisten, låtskrivaren och rapparen Cleo. Anmäl dig till en unik skrivarworkshop samma dag innan konserten.

Anmäl dig till: kulturcentrum@sandviken.se senast 23 mars. Begränsat antal platser.

Fredag 24 mars 17.00, TRAMPOLIN
Fri entré

Personer som medverkar under Sandviekn poesifest

Anna Jörgensdotter (foto: Sara Mac Key), Cleo (foto: Erika Udvardi), Gärdet (foto: Simon Ridell), Ingela Wall (foto: Ylva Norlin)

Personer som medverkar under Sandviken poesifest

Israel Benavides (foto: Tanja Benavides), Anna Arvidsdotter (foto: Anna Drvnik), Henrik Johansson (foto: Anna Klara Åhrén), Jasim Mohamed

Tre personer i en dansföreställning

Föreställningen "Folk - dans och turer om figurer". Foto: Mathilda Lindgren