Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Familjebehandlare till Sandvikens FamiljecenterSandvikens Familjecenter är Individ- och familjeomsorgsförvaltningens öppenvårdsverksamhet för familjer med barn 0-20 år. På enheten erbjuds förändringsinriktade insatser på uppdrag av Individ- och familjeomsorgens utredande enheter för barn och unga. Enheten har ett systemiskt och lösningsorienterat arbetssätt där vägen till framgång är via goda relationer och samarbeten med såväl familjen och familjens nätverk som med samarbetsparter så som skola, barn- och ungdomshälsovård, vuxenpsykiatri med flera. Enheten har bred metodisk förankring och arbetar aktivt med utveckling för att säkerställa ett kunskapsförankrat och evidensbaserat arbetssätt. Exempel på enhetens metoder är Tryggare barn, Trygghetscirkeln (Cos-p), Parenting young children (PYC), Funktionell familjeterapi (FFT), Trappan, Lekarbetspedagogik, Jag och min familj, Kognitiv integrerad behandling vid barnmisshandel (KIBB), Krisstöd vid våld i familjen, Signs of Safety, Nätverksmöte, Föräldraplan. Enhetens uppdrag rymmer allt från kortare förebyggande och stödjande föräldrasamtal till längre och omfattande behandlingsinsatser som inkluderar hela familjen och deras nätverk. På Sandvikens familjecenter arbetar 15 familjebehandlare samt gruppledare och enhetschef. Enheten har en blandning av erfarenheter och utbildningsbakgrunder, vilket vi ser som en styrka, exempelvis arbetar hos oss socionom, förskollärare, hälsopedagog, lärare, fritidspedagog, socialpedagog med flera. Vi erbjuder goda möjligheter till kompetensutveckling och hela arbetsgruppen är aktivt med i utvecklingen av verksamheten. Vi har ett gott och nära samarbete med våra uppdragsgivare, ett nära ledarskap och extern handledning i grupp en gång i månaden. Med anledning av en kommande föräldraledighet söker vi nu en vikarierande familjebehandlarkollega. Kommunövergripande förmåner vi erbjuder dig är bland annat: - årsarbetstid - friskvårdsbidrag - hälsofrämjande aktiviteter - personal- och fritidsföreningen Pulsen

Arbetsuppgifter

Öppenvårdens uppdrag är att stötta familjer så barn och unga får rätt stöd och omsorg för att utvecklas i positiv riktning, och ytterst för att undvika att barn och unga behöver placeras utanför sitt hem. Familjebehandlarna är uppdelade i två team, där ena teamet har mer specialisering mot ungdomsproblematik och skolfrånvaro för äldre barn medan det andra teamets kompetens riktas mer på de yngre barnens behov och föräldrastöd kring struktur och rutiner i hemmet. Teamen är jämnt fördelade med sju till åtta familjebehandlare per team. Akut krisstöd och initialt behandlingsarbete vid våld i familjer arbetar samtliga familjebehandlare med och vi har ett nära samarbete mellan teamen. Familjebehandlare är ett flexibelt yrke som kräver en förmåga att parallellt hantera olika former av problematik. Teamen är i viss mån specialiserade men du förväntas vilja och kunna arbeta med olika typer av familjeproblematik på ett lösningsorienterat och flexibelt sätt då familjers behov många gånger är komplext sammansatt. Arbetet är ofta en kombination av enskilda samtal och familjesamtal i våra lokaler eller i familjernas hem. För att bli aktuell för tjänsten måste du kunna arbeta tidig morgon/kväll vid två tillfällen per vecka. I arbetet ingår dokumentation i form av löpande journalföring av behandlingsarbetet, skapa genomförandeplaner, behandlingsrapporter och slutrapporter.

Kvalifikationer

Vi söker dig med socionomexamen eller annan akademisk examen med beteendevetenskaplig grund som arbetsgivaren bedömer lämplig. Meriterande är att ha vidareutbildning i familjebehandlande metoder riktade mot uppdraget. Du behöver ha flerårig erfarenhet av socialt arbete för barn, unga och familjer. Som person gillar du att lära nytt och har ett nyfiket förhållningssätt. Du tar dig snabbt an och omsätter behandlingsmetodiska kunskaper till praktiskt arbete i familjerna för att säkerställa evidensbaserat arbetssätt. Du kommer få tillgång till befintlig metodik via internt lärande och kollegial handledning men även via externa utbildningar i metoder som enheten behöver förstärka framledes. Stor personlig mognad och mycket god pedagogisk förmåga krävs. Är du en person som är bra på att locka fram människors vilja till förändring och kan finna utvecklingspotentialen hos individer och familjer är du rätt person för jobbet. Du är strukturerad, initiativtagande, flexibel och uthållig samt ha en välutvecklad förmåga att skapa goda samarbeten med såväl familjer som samarbetspartners. Som person trivs du med ett självständigt och omväxlande arbete. Du kan lätt växla fokus och lägga krutet där det bäst behövs för dagen, och klarar av att i krävande situationer bibehålla struktur och målet i siktet. Stor vikt vid kommer att läggas vid personlig lämplighet. Körkort är ett krav. Erfarenhet är ett krav.

Om anställningen

Tidsbegränsad anställning, Heltid, Vikariat 1 år
, Tillträde enligt överenskommelse.

KontaktpersonerHelena Hedman
Enhetschef
026-24 13 12
E-post: helena.hedman@sandviken.se


Fackliga företrädareVISION
Sandvikenavdelningen
026-24 11 00
E-post: sandvikensavdelningen@fv.vision.se


Ansökan

Ansök senast: 2022-12-04 Referensnummer: 152-22


Övrig information

Vi kan komma att tillämpa löpande urval till intervju så vänta inte med att skicka in din ansökan. Individ- och familjeomsorgsförvaltningen i Sandvikens kommun har en funktionsindelad organisation som utgörs av sex enheter. Inom förvaltningens ansvarsområde finns barn- och ungdomsvård, beroendevård, ekonomiskt bistånd och familjerätt samt handläggning av alkoholtillstånd och strategiskt arbete inom områdena folkhälsa och trygghet och ANDTS. Förvaltningen har en väl utbyggd öppenvård för barn, unga och deras familjer samt för vuxna. I ditt arbete hos oss får du möta människor och uppleva glädjen i att göra skillnad. Tillsammans gör vi varandra bättre varje dag och gör Sandviken till en attraktiv plats att arbeta, leva och växa i. En plats där vi känner oss hemma och där det är enkelt att trivas mitt ibland natur, kultur, idrott och upplevelser. Är du nyfiken på att läsa mer om Sandvikens kommun som arbetsgivare och hur det är att arbeta hos oss? Besök gärna vår webbplats https://sandviken.se/arbete-och-karriar Information till rekryteringskonsulter och annonssäljare: Sandvikens kommun gör aktiva val när det gäller var vi vill exponera våra platsannonser och vilket stöd vi vill ha i rekryteringen. Vi kommer inte att köpa tjänster eller annonsplats för en pågående rekrytering och ber er därför att inte kontakta oss med sådana erbjudanden.

Vill du veta var vi finns? Se arbetplatsen på karta
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se