Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Näringslivet i Sandviken

I Sandvikens kommun arbetar vi för att du som företagare ska trivas.

Sandviken är en av de mest forskningstäta kommunerna i landet, i Sandviken bor och verkar ca 700 forskare, på Sandvik och på ytterligare ett antal företag runt om i Sandviken. Forskning pågår inom ett flertal områden med fokus på materialteknik, försörjningskedjor, IT, miljöteknik, ny energi och en massa annat. Till antal patent räknat per 10 000 invånare är Sandviken landets mest innovativa kommun.

Information about business and industry in English

Företagsstruktur i Sandvikens Kommun

Det finns ca 3 400 företag i Sandviken.

Sandvikens kommun domineras precis som övriga kommuner av mikroföretagen, 0-9 anställda. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB består näringslivet av 97 % mikroföretag. I Sandviken är den siffran inte riktigt lika hög den stannar på 84 %.

Arbetsställen och anställda

Endast ett fåtal företag och kommunen har flera arbetsställen. Ett arbetsställe kan t.ex. vara Murgårdsskolan, Sandbacka Park eller Willys. Även arbetsställena domineras av de små, hela 92 % av alla arbetsställen har färre än 9 anställda. Endast en handfull företag med anknytning till Sandviken exklusive Sandvik och kommunen har fler än 100 anställda

Omsättning

De små mikroföretagen omsätter inte speciellt mycket utan 64 % omsätter mindre än 1 miljon kr och hela 84 % av företagen omsätter mindre än 10 miljoner kr. Endast 9 % av företagen omsätter mer än 50 miljoner och endast 4 % över 100 miljoner.

Industrin i Sandviken har ett nyckeltal, omsättning per anställd, som ligger strax över 1 miljon kr vilket är något lågt men kan förklaras av att andelen egna produkter är lågt med en tydlig övervikt mot legotillverkning.

Hittade du informationen du sökte?

Sidan uppdaterad: 2017-10-27
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se