Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00

Etablering av datacenter i Gävle-Sandviken

Just nu etableras en datacenterindustri i Gävle-Sandviken. Här kan du läsa om den nya industrin om hur du kan vara med i utvecklingen.

Aktuellt

Samarbete för kompetens­försörjning i Gävle-Sandviken


Samråd om tillstånd för utökad reservkraft till datacenter i Tuna

Microsoft bjuder in till ett digitalt samråd inför en ansökan om miljötillstånd för en förbränningsanläggning för reservkraft och vattenverksamhet till datacentret i Tuna.

Samrådstiden pågår under fem veckor med start den 31 mars till och med den 5 maj 2021.

Närboende och andra berörda är välkomna att delta i det digitala samrådet för utökad reservkraft till datacentret. Mer information om samrådet och hur du kan lämna synpunkter hittar du via Swecos digitala samrådsportallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster!

Det här är ett datacenter

Den ökande digitaliseringen, med bland annat streamingtjänster och så kallad molnlagring innebär ett ökande behov av kapacitet att lagra och hantera data. I ett datacenter förvaras dataservrar i stora hallar. I servrarna lagras stora mängder data från användare och företag istället för på egen hårddisk.

Virtuell rundtur i hur ett datacenter ser ut och fungerarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Etableringen i Gävle-Sandviken

I slutet av 2018 köpte den globala mjukvarukoncernen Microsoft mark av Gävle och Sandvikens kommuner för en datacenteretablering.

I Gävle-Sandviken finns bra förutsättningar för utveckling av storskalig datacenterindustri. Många världsaktörer driver på för en hållbar digitalisering, och i Gävle-Sandviken finns goda förutsättningar för att bli en globalt uppmärksammad intressepunkt för utvecklingen av storskaliga fossilfria datacenter.

Den starka utvecklingen ger Gävle möjlighet att förstärka sin roll som regional tillväxtmotor och flytta fram sin position i den storväxande Stockholm-Mälardalsregionen. Samtidigt ger det Sandviken möjlighet att inkludera ytterligare en industri till en världsledande industritradition.
Läs mer om etableringen

Hitta affärsmöjligheter i datacenteretableringen

Etableringen av datacenterindustrin kan innebära många nya affärsmöjligheter för dig som företagare. Det som krävs är bra idéer och att leva upp till branschens hårda krav.
Läs mer om vilka affärsmöjligheter som finns i datacenteretableringen

Jobba i branschen

Datacenterindustrin är en spännande bransch som expanderar i takt med digitaliseringen. I och med utvecklingen i Gävle-Sandviken kommer det att finnas goda möjligheter till jobb inom bland annat data- och nätverksteknik.

Läs mer om att jobba i datacenterbranschen

Mer information

Microsoft Datacenterslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se