Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Årets UF-företag i Sandviken 2022

Rojn Bilservice med killarna Jesper Persson, Niklas Drugge, Robin Berglund och Oscar Jäderberg, blev Årets UF-företag. Jag fick möjligheten att träffa dem och höra mer om hur de lyckades bli så otroligt framgångsrika.

Hur känns det att bli Årets UF-företag?
- Vi trodde verkligen inte att det skulle hända, vi är ju fordons-elever och gick in i det här med noll motivation. Vi tänkte när vi stod där på galan, att vi inte riktigt hörde hemma där bland alla andra ”fina” elever från Göranssonska skolan. Men vi kanske blir en inspiration till andra i stället, kan vi så kan ni lyckas! 

Hur kom det sig att ni startade företaget?
- Vi hade entreprenörsskap som ett extra val i skolan, den kursen är den tuffaste av alla, eftersom vi är skoltrötta. Alla vi fyra kommer ifrån samma klass, det var bara vi från fordon. Vi hade alla samma intresse och fokus. Vi var överens om att det skulle vara ett företag om fordon.

Hur kom ni på vad det var inom fordon ni skulle göra?
- Jo men ungefär när vi skulle starta vårt företag (november 2020) så var det däckbytarsäsongen. Då kom vi på att vi ska vara bäst på service, att vi ska åka hem till kunden i stället för att de ska komma till oss. Vi vet ingen annan som gör det. Först hade vi tänkt att vi skulle hålla på med fordonstvätt och städ av interiör, men det var svårare och mer komplicerat. Så däckbyte kändes lättare att börja med, vi hade redan verktygen för det dessutom. Så det var inga stora startkostnader. Redan veckan efter fick vi första kunden och till slut hade vi fått ihop 50 kunder den första säsongen.

Hur har ni arbetat?
- Vi har kunnat utföra vissa däckbyten på våra entreprenörslektioner. Vi har även arbetat på helgerna. Vi har verkligen haft fullt upp hela tiden. Först har det varit skola, sen har vi haft vår praktik som bilmekaniker och sen på kvällar och helger har vi kört däckbyten. Så i perioder har vi varit helt slut.

En gång fick vi åka akut till Långshyttan då en person inte kunde komma någonstans. Det löste vi och de blev jättenöjda och vi fick mycket dricks.

Hur brukar ni arbeta?
- Vi åker ut två, ibland tre stycken. Fyra stycken på en bil blir för många, men vissa har ju fler bilar och då kan vi åka ut alla fyra och då blir däckbytena väldigt effektiva. Då är det någon som sköter pappren, någon har upp bilen, någon tar av däcken m.m. Men generellt är det mest optimalt när vi är tre stycken.

- Det blir nästan som ett jourjobb, man måste vara tillgänglig hela tiden, men i och med att inte alla arbetar samtidigt så kan en alltid vara ledig och vi kan köra på med jobb på ett smidigt sätt.

Vad har varit roligast med att driva företag?
- Att vi har kommit närmare som kompisar och kollegor. Vi har fått känna på hur det är att driva ett eget företag, med pappersarbeten och allt vad det innebär för att förstå om det är något för oss att göra i framtiden. Alltså man har lärt sig så mycket både med det praktiska men också när det gäller det administrativa med bokföring osv. Vi förstod inte innan hur mycket bakomliggande arbete det finns på ett företag. Kundkontakten är också viktig och väldigt rolig för oss. Vi har fått väldigt mycket av våra kunder, både beröm men också bra verktyg som gör att vi kan bli ännu mer effektiva vid däckbyten. Vi är oerhört tacksamma för det eftersom det hjälpt oss att få en så bra start.

- Vi har kämpat så hårt, och att då se pengarna växa, att man får något för sitt slit, det är en av sakerna som har fått oss att fortsätta samt all uppmuntran från våra kunder.

Vilka framtidsplaner har ni?
- Vi vet inte riktigt hur vi ska göra framöver, i och med att vi går ut skolan nu och måste lägga ner vårt UF-företag. Det är ju lite problematiskt i och med att det är ett säsongsarbete, då blir det mer osäkert under de tider som vi inte har något jobb och hur vi ska lösa det. Vi har funderat på många olika alternativ, vad vi skulle kunna driva när det inte är säsong för däckbyte. Biltvätt, är något vi har funderat på men det är så många miljökrav. Sen har vi funderat på att öppna en bilverkstad. Vi har också tänkt att ha ett däckhotell hos oss. Då kan vi köra ut däcken till kunden när vi ska byta och ta med de bytta däcken tillbaka till däckhotellet. Tvätta och göra rent dem, så gör man om samma procedur till nästa säsong. Det vi kommer att ha som krav i så fall är att vi ska skriva under med kunden så att allt är skriftligt för allas trygghet. Vi har till och med idéer att hämta bilen som ska på service och leverera tillbaka den, när den är färdig. En bra service för kunderna tycker vi. Så slipper kunden ta ledigt från jobbet. Vi har alltid kunden i fokus och vi vill ge en så bra service som möjligt och göra det så bekvämt som möjligt för kunden. Vi människor blir mer och mer bekväma och då tror vi att denna typ av service är helt rätt.

- En av våra styrkor är att vi har olika kompetenser som kompletterar varandra. Två av oss arbetar med fordon större än bilar och två av oss med alla vanliga bilar och fordon mindre än det. Det är ett ganska skitigt yrke men det är kul!

På tunga sidan är det jättelätt att få jobb. Det skriks också efter bilmekaniker, men då vill de ofta att man har erfarenhet på minst 3–4 år, och det är svårt att uppfylla när man går ut från skolan.

Malin Palmberg, Näringslivsutvecklare på Näringslivsenheten, var en av jurymedlemmarna att utse Årets UF-företagare i Sandviken.
- En grym utveckling från start till final. Presentationen de höll var både personlig men också företagsmässig. De har verkligen förstått innebörden av företagande och vikten av att nå ut och sälja sina tjänster, säger Malin.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Rojn Bilservice