Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Årets UF-innovation i Sandviken 2022

Festfotboll med Edrine och Samer, är det nya UF-företaget som kör futsal-turneringar med musik och en riktigt bra stämning. Folk från flera andra städer har kommit dit och turneringarna har blivit fullbokade. Festfotboll blev Årets UF-innovation och jag fick möjligheten att träffa dem och höra mer om hur de lyckades bli så populära.

Hur känns det att bli Årets UF-innovation?
- Det känns jätteroligt, vi hade faktiskt en förhoppning om att vinna eftersom vi gjorde någonting nytt.

Hur kom det sig att ni startade företaget?
- Egentligen så var vi sex personer från början i ett UF-företag, men de andra ville jobba med smycken och vi var mer sugna på att göra något annat, så efter två minuter så kom vi på idén med Festfotboll. Vår plan var att göra en futsal-turnering ungefär varannan vecka. Vi började med att kolla runt och höra oss för vad folk hade för önskemål. Många ville att turneringarna skulle vara i centrum så att de slapp åka så långt bort. Därför blev Bessemerhallen ett perfekt ställe att kunna ordna dessa turneringar. Bessemerhallen har sittplatser och bra högtalare, så att vi kan spela musik.

- Jag och Edrine arbetar bra tillsammans och kompletterar varandra väldigt mycket och vi behöver inte ens prata med varandra, vi vet redan vad den andra tänker eller ska säga.

- Den första turneringen gick jättebra och all fika tog slut direkt, det var verkligen fullsatt. Det kom mycket folk och inte bara från Sandviken utan även från Tierp, Söderhamn, Gävle och Stockholm m.m. Det blev verkligen en snackis även i andra städer och så mycket större än vad vi någonsin hade kunna tro. Därför fick vi mod och motivation att därefter ordna en ännu större turnering.

Hur ofta kör ni turneringar?
- Vi brukar kör en-dags turneringar som börjar runt kl 11 och slutar vid midnatt. Då är det gruppspel, slutspel och final. Det är korta matcher på bara 7 min. Ålder för dessa turneringar är 17 – 23 år. Edrine gav mig en jättebra idé att även köra för barn och tjejer framöver, vi vill inkludera och välkomna alla. Vi har hittills ordnat tre turneringar och kommande helg så ordnar vi den fjärde.

Futsal inomhus vs utomhus?
- Man kan köra futsal året om och vi har även en idé om att köra turneringar utomhus. Tempot är lite långsammare utomhus eftersom man spelar på en större plan och därför kan vi eventuellt behöva köra en två-dagars turnering istället. Vi gjorde en marknadsundersökning om vad som var mest eftertraktat. Det visade sig att de flesta ville ha turneringen inomhus. Det var 60% som ville ha turneringen inomhus vs 40% som ville köra utomhus. Inomhus är mer intensivt och kort men det verkar vara ett populärt format för de flesta.

Vad är det som är så speciellt med era futsal-turneringar?
- Musiken, utbrister Samer, musiken är i centrum. Det är viktigt med musik för stämningen! Vi spelar musik hela tiden, under själva matcherna har vi dock lite lägre volym. En gång fick vi alla att dansa på planen! Vi tar också lite lättare på futsal-reglerna. Ett exempel på detta är att målvakten får ta emot fler antal passningar än vad som normalt är tillåtet i futsal. Detta gör att vi sticker ut och göra något nytt, avslutar Samer.

- En annan sak vi gör, är att sätta de lagen som verkligen satsar med varandra och de som bara vill ha kul med varandra. På det sättet så blir det alltid bra och spännande matcher, eftersom alla då får ut så mycket som möjligt av turneringen.

Hur fick ni tag på sponsorer?
- Vi gick runt i hela Sandviken centrum och pratade med olika butiker om vår affärsidé. Många av dem var väldigt generösa mot oss och gav olika kuponger. Sandviken sushi var nytt och hade precis öppnat så de blev vår största sponsor. Vi fick flak med dricka och rabattkuponger av dem.

Vad driver er?
- Vi ville prova att göra någonting nytt och när vi fick en så enormt positiv feedback så blev vi väldigt motiverade att fortsätta köra. Vi blev chockade av det fina gensvaret, fyra lag hade anmält sig redan första dagen!

Vad har varit roligast med att driva företag?
- Helt klart all positiv feedback, att se folks glädje och att hänga med alla härliga människor. Nu kan alla samlas igen och den glädjen är verkligen fantastisk.

Vilka utmaningar har ni haft?
- Problemet har varit tillgång till lokaler eftersom vi helst vill ha den fina Bessemerhallen med sina sittplatser.

Vilka framtidsplaner har ni?
- Vårt mål är att ha den största turneringen i Sandviken. Vi skulle också vilja göra en annan variant av Göransson cup. Vi vill även bredda oss och göra en turnering för bara tjejer och en för barn. Det är våra största mål just nu, avslutar Samer.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Årets UF-innovation Festfotboll

Årets UF-innovation Festfotboll