Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Jag är så stolt över nomineringen

Peter Larsson driver PP Hus & Bygg och är en av de tre nominerade till Årets Företagare. Jag fick en möjlighet att träffa honom och lära känna hans starka driv och företagaranda i Årsunda.

Hur känns det att bli nominerad till Årets företagare?
- Det känns otroligt roligt att bli nominerad och man känner sig stolt att just vi har fått denna fina nominering.

Hur kom det sig att du startade företaget?
- Jag och pappa startade företaget 2010, innan arbetade vi på Skanska. Vi hade pratat om att starta eget och en dag så var pappa redo att vi skulle starta vårt eget och då körde vi igång. Vi byggde ett hus i Sandviken som vårt första jobb. Efter ca fyra månader så anställde vi två för vi hade fullt med jobb. Sen anställde vi en till och sen började vi växa sakta men säkert. Nu är vi 15 st anställda och 2 st lärlingar. Förra året anställde jag även en som utför bygglovsritningar, både för oss men också för andra företag och privatpersoner.

Vilket är det vanligaste uppdraget ni har just nu?
- Vi utför allt inom bygg men just nu är det vanligast med lösvirkeshus, utbyggnader, takbyten, fönsterbyte samt montering av solceller i samarbete med en lokal aktör.

Du är bra på att samverka med andra, kan du berätta lite om det?
- Ja, vi har haft en del samarbeten med andra företag som haft det lite lugnare med jobb genom att vi tagit in deras snickare och på så vis kunnat hjälpa varandra. Det känns roligt att ha det så och inte bara se varandra som konkurrenter.

Du är väldigt lokalt engagerad i Årsunda
- Vi är med och sponsrar till Årsunda IF varje år, det känns roligt att få hjälpa till i den klubb jag själv har växt upp i. Det finns några lokala ungdomar här, som har valt att satsa på sin sport och vi hjälper dem med sponsring. Det känns roligt att få kunna stödja dem mot sin dröm mot toppen.

Varför tror du ni är ett så framgångsrikt företag?
- Jag och min far har alltid kompletterat varandra, vilket är otroligt viktigt. Vi har en god stämning i företaget och alla drar åt samma håll. Vi är noga med vilka vi anställer och jag känner att vi verkligen har en fantastisk personal och vi är som ett stort kompisgäng. Vi försöker att hitta på olika aktiviteter tillsammans några gånger per år för att göra något roligt utanför arbetet. Det är viktigt att ta hand om personalen, ha en god stämning, rak och ärlig kommunikation och att alla känner sig sedda.

Vad tycker du är viktigt för att bli en framgångsrik företagare?
- Vårda och var lyhörd gentemot dina anställda och kunder, se till så alla känner sig hörda. Se till att vara punktlig med tider och tidsplaner. Om man blir försenad, så är det viktigt att kontakta kunden och förklara och då brukar det inte vara några problem. Största framgången tror jag är att vi tar hand om varandra på företaget och känner en stolthet för vårt yrke och att vi utför bra arbeten.

Vilka utmaningar har du haft?
- Covidtiden har varit jobbigt med många timmars bortfall av sjukfrånvaro. Det har ställt till det med planeringen och vi har fått flytta fram vissa arbeten i tid. Men alla kunder har varit otroligt förstående, så det har fungerat bra ändå. Sen har stigande virkespriser och leveransproblem varit en av de större utmaningarna för oss.

Vad är det bästa med att vara egen företagare?
-Jag är så stolt, jag började med ingenting och har byggt upp allt det här med min far, det gör mig otroligt stolt. Det är alltid roligare att jobba åt sig själv, även om det stundtals blir otroligt mycket jobb och många sena kvällar med övertid. Det är fantastiskt att se sina duktiga anställda och kunder som mår bra och är nöjda. Bästa känslan är när man åker ut till en kund och de berömmer ett jobb som killarna gjort, då blir man väldigt stolt och glad.

Vilka framtidsplaner har du?
- Jag har alltid mycket på gång och ligger alltid långt fram i planeringen med olika projekt. Jag har ett stort driv och en hel del projekt jag skulle vilja genomföra, speciellt hemma i Årsunda. Men det är lite svårt att hitta mark att bygga på i dagsläget. Vi får hoppas att det blir lättare i framtiden och att jag kan förverkliga några av mina planer/projekt.

Vad är det bästa med Årsunda?
- Det är lugnt och bra, alla som bor här är trevliga och hjälpsamma. Här ställer folk upp och hjälper varandra. Vi har det som behövs här, såsom skola, Strandbaden, Ica och en mack, sen är det bara 15 min in till Sandviken. Jag trivs otroligt bra här.

Råd och tips till andra som vill bli framgångsrika företagare?
- Var punktlig med tider och gör det som du lovat. Dra inte på dig för stora utgifter. Det är en säkerhet att ha koll på utgifterna. Var alltid uppriktig mot kunder och säg till om ni blir försenade av olika anledningar. Ta väl hand om din personal och dina kunder.


PP Hus & Bygg nominerad till Årets Företagare 2023