Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Personerna bakom Årets Företagare i Sandviken 2022

Årets Företagare i Sandviken blev C24 bygg med vinnarmotiveringen:

”I en bransch som haft högtryck länge lyckas familjeföretaget som nu drivs i andra generation behålla platsen som regionens största. Med den högsta kvaliteten, det finns redan i namnet, finns hos vinnarna en fantastisk drivkraft och nära kundrelation. Från stor till extralarge, och nu med utmärkelsen Årets företagare i Sandviken, snickras framgången vidare.”

Vi fick förmånen att träffa bröderna, Magnus Svedjebrandt och Mathias Printz som i år vann Årets Företagare i Sandviken och som driver C24 Bygg. Ganska direkt blir det tydligt för mig varför de blivit så framgångsrika. Förutom en stadig ekonomisk tillväxt så är de otroligt engagerade, har örat mot marken och tycker att det är viktigt att sina medarbetare trivs och utvecklas.

Det tre viktigaste prioriteringarna för dem är kunderna, medarbetarna och leverantörerna. De är noga med mångfald och jämlikhet på arbetsplatsen, de uppmuntrar till nya idéer, har högt i tak och ger sina anställda mycket eget ansvar. C24 Bygg erbjuder också praktikplatser till elever som kommer från skolan för att få in fler unga i arbete.

De har ett tydligt miljö- och hållbarhetsfokus, till exempel genom att de endast köper hem varor de vet ursprunget på samt att de är noga med att de anställda hos underleverantörerna har bra arbetsvillkor. De är dessutom aktiva med lokal sponsring av föreningar, engagerar sig på mässor och event. Så att just C24 Bygg blev valda till Årets Företagare är verkligen ingen slump.

Historien bakom företaget
1970 Startade Sandvikens trävaror och 1988 så köpte Magnus och Mathias föräldrar företaget. Då när dom köpte det var det bara en byggbarack, men det var full fart redan från allra första början. Sen dröjde det ända till 2009 innan de började utöka sin verksamhet, då köpte de butiken i Gävle och sen har utökandet fortsatt i rask takt.
2019 blev namnet ändrat till C24 Bygg.

Varför tror ni att ni blev ni årets företagare?
- Det är en kombination av att vi har så fantastiska medarbetare runt oss samt att vi är i en bransch som rör på sig väldigt mycket. Det är mycket tajming i det här, vi har också mycket kreativa affärsidéer som vi lyckas sätta till verket. Vi hänger också med i utvecklingen genom utmaningarna inom hållbarhet och digitalisering. Vi arbetar intensivt med dessa frågor och försöker att ligga steget före och utveckla innovativa och hållbara lösningar. En annan framgångsfaktor är att vi hela tiden arbetar framåt. Vi har vänt på alla kronor och investerat klokt hela tiden i företaget, säger Mathias.

Hur blev ni såhär framgångsrika?
Först och främst tror jag det handlar om engagerade medarbetare, det är så otroligt härligt med våra medarbetare, de är så uppfinningsrika. Vi har gjort mycket förändringar och företaget har växt och då blir det en annan struktur. Alla medarbetare har verkligen på ett positivt sätt anpassat sig till vår utveckling. Utveckling är positivt, annars kommer man att stå tillbaks och inte hänga med i utvecklingen. Engagerade medarbetare som brinner för vad de gör smittar av sig till kunderna, vi försöker hela tiden skapa en atmosfär att det ska vara roligt på jobbet, säger Magnus.

Vi tillsatte en extern styrelse och det har verkligen gett oss en skärpa

Vad det alltid självklart att vara en del av företaget?
- Nej jag gjorde militärtjänst först innan jag började på företaget, men sen har jag varit här sedan 1993, skrattar Magnus.

- Det var inte självklart från allra första början, men när jag hade bestämt mig har jag satsat mer än 100%, säger Mathias.

Vad är unikt med ert företag?
- Vi har en styrka i och med att vi vuxit från litet till stort företag. Det innebär att vi har en möjlighet och stabilitet att våga prova och köra nya idéer. Ser vi något som passar in i en framtidsbild så har vi inte varit sena med att testa dessa idéer. Ibland har det blivit framgång, ibland har det inte blivit så mycket framgång, men vi har utvecklats genom varje idé vi har fått möjlighet att prova. Jag tror många gånger att det är initiativet som är så viktigt för att det blir något i slutändan. Alla projekt blir inte så lyckade men bara att man vågar prova och göra nya saker gör att man utvecklas och når mål i alla fall, säger Mathias.

Hur är det att arbeta brorsor emellan?
- Det funkar bra! Vi driver olika frågor. Mathias håller i kvalitet och miljö och jag är huvudansvarig för verksamheten. Vi tillsammans får lappa i där det behövs tillsammans med personalen. Vi har samma mål men olika kompetenser som kompletterar varandra för att nå målen, säger Magnus.

- Vi har hittat ett arbetssätt som funkar. Vi arbetar med olika delar inom företaget och har ett jättebra samarbete. Vi ringer ofta till varandra och bollar våra idéer. Jag är mer praktiker och han är mer teoretiker. Våra styrkor är olika och därför kompletterar vi varandra väldigt bra, avslutar Mathias.

Hur hittade ni nya sätt att arbeta på när företaget växte?
- Från början var vi tre stycken som bestämde om samma sak. Vi hade samma mål men olika bilder på hur vi skulle lösa uppgiften.. 2004 - 2005 tillsatte vi en extern styrelse och det har verkligen gett oss en skärpa vi inte hade innan. Vi var tidiga med en extern styrelse, det var inte lika vanligt då. Man har någon som sätter agendan med tydliga mål och fördelning av uppgifterna. säger Magnus.

Vilka utmaningar har ni haft?
- En stor utmaning har varit att ändra organisationen i takt med att den har växt för att den ska kunna fungera så optimalt som möjligt. Personalen har varit väldigt lösningsorienterad, snabbfotade och kommit med bra idéer. Man lägger ner mycket tid för att man vill att allting ska fungera så bra som möjligt, det är verkligen en balansgång. Vi behöver hitta olika sätt att jobba optimalt via helikopterperspektiv, säger Magnus

Jag tror det viktigaste är att göra det man säger att man ska göra. Att man sköter sina åtaganden. Gör ett bra jobb, är punktlig och skötsam.

Ni har bland annat innovation som drivkraft, berätta mer
- Att vara innovativ, handlar om att lyssna in. Vi uppmuntrar alla att komma med synpunkter och vi är öppna för förslag som kan leda till förbättringar. Vi tar med oss feedback och lyfter det med en gång så att processen blir kort och att förbättringar kan utföras med kort varsel. Det gör också att den som haft en synpunkt eller förbättringsförslag också känner att den blir lyssnad på och växer av det.

Att vara en del av företaget och att känna att det medarbetaren gör, gör skillnad för hela företaget. Man måste ha ett driv och ha kul på sin arbetsplats och se att det finns möjlighet för utveckling. Det är också något vi lyfter för medarbetarna. Man måste kunna se att man kan utveckla sig själv. Men även visa kunderna att man hela tiden utvecklar affärer tillsammans. En annan viktig del är att hela tiden vara intresserad av hur utvecklingen ser ut och för produkterna som säljs till kund, där måste man ha ett engagemang, man måste brinna för det man gör!

Det handlar mindre om direkt kompetens, är man glad, entusiastisk och har en vilja att lära sig så finns det alltid en väg framåt, i den här branschen. Det finns så mycket att lära sig, man blir aldrig fullärd och det är en stimulerande miljö att arbeta i. Det finns mycket nya produkter som utvecklas hela tiden. Alla branscher är inte så dynamiska som just byggbranschen, säger Mathias och Magnus

Det bästa med jobbet som egen företagare:
- Det är definitivt medarbetarna och våra kunder, säger Mathias.

Har ni haft några motgångar?
- Ibland blir det bakslag, men det är också drivet, när man har vinnarskalle och man vill komma tillbaka och vinna. Vi hade en satsning med en butik i Årsta som vi var tvungen att lägga ner, och det var väldigt tråkigt. Men vi lärde oss mycket av den motgången, vi såg det som en stor lärdom. Kunskapen framåt är värdefull, så vi ser ändå en vinning i det, eftersom vi lärde oss och utvecklades så mycket av det, säger Mathias.

Har ni några tips och råd till andra företagare?
- Ja, att delegera mera, har man medarbetare, så är det viktigt att ge ansvar och våga släppa det själv. Våga släppa kontrollen, ibland får det bli lite fel, men huvudsaken är att man lär sig något på vägen. Är man ensam företagare så tro på dig själv, säger Magnus.

- Börja att kartlägga ditt företag inifrån och ut. Vad är det för produkt/tjänst du säljer? Hur bemöter du dina kunder? Har du en hemsida? Finns företaget via en sökning på google? Man börjar inifrån och arbetar sig utåt, för att skapa en strukturerad plan över hur företaget kan utvecklas. En annan viktig del är att alltid hålla vad du lovar och engagera dig i dina kunder. Kundmötet börjar ofta med en kund som blir nöjd och glad och som går hem och berättar för sin granne och sina nära och kära och sen växer det så. Att kunden är nöjd är A och O, sen kan man alltid hitta förbättringar och vara självkritisk, det är också ett sätt att utvecklas, avslutar Mathias

Magnus Svedjebrandt och Mathias Printz, C24 Bygg.