Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Företagarvecka 2023

För tredje året i rad arrangerar Sandvikens kommun och Gävle kommun en gemensam Företagarvecka 7 - 10 november.

Syftet med veckan är lika tidigare att lyfta och synliggöra företagandet i regionen, att inspirera, informera och bjuda på företagarnytta.

Datum blir 7-10 november och veckan inleds med en frukostföreläsning med kocken, krögaren och entreprenören Pontus Frithiof. Pontus har startat 21 restauranger på nästan lika många år. Byggt ett imperium över hela landet och är nu en av Sveriges främsta entreprenörer inom restaurangbranschen.

Boka in dagarna redan nu – så du inte missar 4 dagar fyllda med företagarnytta!

Mer information kommer inom kort!

Tis 7 november

8.00 – 9.15 (kaffe och frukt serveras från 07.40)
Invigning av Gävle-Sandviken Företagarvecka 2023.

Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande, Gävle kommun och Peter Kärnström (S) kommunalråd, Sandvikens kommun inviger årets företagarvecka.

Föreläsning med Pontus Frithiof – ”Resan från kökslärling till prisad krögare och restaurangentreprenör”

Pontus Frithiof är kock, krögare och entreprenör. Han började sin karriär när han var 15 är,1987, som lärling hos Erik Lallerstedt. Därefter åkte Pontus för att arbeta på stjärnkrogar i Paris, där han även startade sin första cateringfirma för svenska företagsledare. Tack vare företagsledaren, finansmannen och mediemogulen Jan Stenbeck, fick Pontus möjligheten att öppna sin första restaurang Pontus in the Green House, 1999, som utsågs till Sveriges bästa restaurang. Sedan dess har det hänt mycket och idag är Pontus ett välkänt namn i branschen och för allmänheten. Pontus driver 21 restauranger och verksamheter, har över 100 anställda och är aktiv i arbetet med att förbättra branschen. Han är aktuell med nya verksamheter på Stockholm-Arlanda som öppnar nästa år: American Express Lounge, La Girafe Arlanda och Mondo. Pontus har under åren mottagit utmärkelser som Årets krögare, Årets affärskrog samt tilldelats Gastronomiska Akademins Guldmedalj, och han har gett ut två kokböcker.

Pontus kommer under sin föreläsning att berätta om sin resa från kökslärling till krögare och restaurangentreprenör, om sina lärdomar, erfarenheter och om hur Jan Stenbeck lärt honom att ingenting är omöjligt. Dessutom delar han med sig av konkreta tips.

Plats: Elite Grand Hotel, Kyrkogatan 28, Gävle
Arrangör: Gävle kommun och Sandvikens kommun
Anmälan: Anmäl dig till Pontus föreläsning här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

12.00-13.00
Livepodd med Gävle Business Podden

Kom och lyssna på en fartfylld talkshow med intressanta lokala gäster med fokus på näringslivet i Gävle och Sandviken, samtidigt som du njuter av en god lunch.

Plats: Restaurang Brända Bocken, Stortorget 1, Gävle
Arrangör: Gävle Business Podden i samarbete med Gävle och Sandvikens kommun
Anmälan: Ingen anmälan.

15.00-17.00
Lansering av Gävle klimatavtal

Mer information kommer inom kort.

Ons 8 november

Tors 9 november

10.00 – 10.45
Föreläsning med Christopher Skogfeldt – ”Hur blev Amazon framgångsrikt och hur kan Amazon kan bidra till att skapa fler framgångsrika företagare?”

Det spekulerades om Amazons intåg på den svenska e-handelsmarknaden i flera år. Inget skulle bli sig likt sades det. Men när de väl lanserade så var det inte så mycket som faktiskt förändrades. Eller? Och hur ser det ut nu tre år efter lanseringen? Och hur kan du som företagare använda Amazon för att växa ditt bolag?

Amazon och Business Sweden driver också initiativet Swedish E-Commerce Academy tillsammans med förhoppningen att stödja svenska e-handlare, stimulera till fler framgångsrika bolag och förhoppningsvis fler lokala arbetstillfällen.

Christopher Skogfeldt är affärsutvecklingschef på Amazon i Sverige och både startat och drivit nya retailkoncept och jobbat länge med vad det är som skapar framtidens handel. Han kommer ge en inblick i vad det är som har gjort Amazon framgångsrikt, deras resa i Sverige men också hur Amazon kan bidra till att skapa fler framgångsrika företagare och nya exportsuccéer.

Plats: Gävle Konserthus, Kungsbäcksvägen 22, Gävle

11.00 – 12.00
Föreläsning med Martin Jönsson – ”AI och framtiden för medier”

Utvecklingen på AI-området har varit explosiv det senaste året, med en rad nya tjänster för att generera innehåll i olika format och en intensiv debatt om hur utvecklingen påverkar olika branscher och verksamheter. Inom mediebranschen finns en rad frågor att diskutera. Vad händer med mediekonsumenterna när falska bilder och videor sprids i större omfattning? Hur påverkas förtroendet för medier och synen på fakta? På vilka sätt kan medierna använda AI-tjänster och teknik för att effektivisera, förbättra och vidareutveckla verksamheten?

Martin Jönsson är redaktionell utvecklingschef på Bonnier News och har arbetat med AI-frågorna i många år. Han berättar om hur detta påverkar medierna, men också alla företag och människor, med den snabba utveckling som sker. Martin har varit verksam som journalist i mer än 40 år, har haft chefsroller på bland annat Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Svenska Dagbladet, och även varit gästprofessor i journalistik vid Göteborgs universitet.

Arrangör: Bonnier News
Plats: Gävle Konserthus, Kungsbäcksvägen 22, Gävle
Anmälan: Här anmäler du dig till föreläsningen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

12.00 – 13.30
Lunch (du står själv för kostnaden)

Stanna gärna kvar och ät lunch på Konserthusets restaurang Gourmet Blå.

Här hittar du Konserthusets lunchmeny. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pris: 135 kronor per person
Plats: Gävle Konserthus, Kungsbäcksvägen 22, Gävle

13.30 – 14.30
”Hur går det för Gävle?”

Vi tar tempen på hur Gävle mår och på hur det går för Gävle med hjälp av inbjudna gäster.

Mer information kommer inom kort.

14.30 – 15.00
Kaffe och kaka

Plats: Gävle Konserthus, Kungsbäcksvägen 22, Gävle

15.00 – 16.00
Föreläsning med Laila Bagge – ”Vill du lyckas? Våga misslyckas!”

Laila Bagge är låtskrivare, sångerska, manager och entreprenör och har aldrig varit rädd att pröva på nya saker. Hennes nyfikenhet och entreprenörsanda har styrt hennes yrkesliv som många gånger har öppnat nya spännande dörrar. I hela sitt yrkesliv har hon på olika sätt arbetet inom musikbranschen, som manager, talangscout för BMG i New York och skrivit låtar till artister som Céline Dion och Maya. Laila är också en välkänd medieprofil genom sin tidigare medverkan i Idol-juryn och nuvarande i radioprogrammet RIX MorronZoo.

I sin föreläsning talar Laila Bagge om entreprenörskap och företagsamhet som hon integrerar i berättelsen om sin egna resa genom livet och sina erfarenheter från den hårda bransch hon arbetar inom. Laila tror på att hålla fokus framåt och inte fästa så stor vikt vid de motgångar man möts av, utan istället acceptera och lära sig något nytt från det och fortsätta vidare framåt. Huvudbudskapet med Lailas föreläsning är att man måste våga tänka utanför ramarna för att komma vidare, och att man måste våga misslyckas för att vinna.

Plats: Gävle Konserthus, Kungsbäcksvägen 22, Gävle
Anmälan: Här anmäler du dig till föreläsningen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

17.00 – cirka 20.00
After Work

Arrangör: Företagarna Gävle
Plats: Restaurang Brända Bocken, Stortorget 1, Gävle
Anmälan: Ingen anmälan behövs

Fre 10 november