Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats
Flygbild över Tunaområdet

Utveckling av Tunaområdet

Tuna är ett enormt utvecklingsområde på 800 000 kvm mark i norra delen av Sandviken. Ett område där kommunen kan erbjuda mark till olika typer av verksamheter och industri. Här pågår försäljningen och flera aktörer är redan klara. Det kan handla om exempelvis snabbmatsställen, sällanköpshandel, träningsanläggningar, hotell, tankstationer, lager, logistik och industri. De stora markområdena, tillgång till grön el och närheten till E16 är några av de faktorer som gör området extra attraktivt och unikt i Sverige.

Tuna är en viktig del i att långsiktigt stärka Sandvikens kommuns attraktions- och konkurrenskraft för fler företag, jobb och tillväxt​. Det är den största satsningen på samhällsbyggnad i kommunen i modern tid.

Datajätten Microsoft var ett av de första stora företagen som insåg fördelarna med Tuna, och efter att de bestämde sig för att etablera sig med sitt enorma datacenter har intresset för Tunaområdet ökat markant. Idag är den första datahallen i drift och den andra har börjat byggas.

Hela Tuna är ett hållbart område i en naturnära miljö.

Läget

Tunaområdet ligger bra till geografiskt. Förutom att det är nära till Arlanda och Gävle med sin moderna hamn, är det också nära till hela Dalarna. Området ligger precis vid E16.

Se Tunaområdet på kartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Marken

Det mesta av marken är detaljplanerad eller kommer bli inom kort. Det innebär att det är enkelt att få reda på hur mark- och vattenområden får användas. Den som letar mark att etablera verksamhet på kan snabbt få svar på vad som är möjligt att bygga och vilken del av marken som kan vara lämplig för er typ av verksamhet.

Mer information om näringslivsfrågor

Elkraft – tillgång till förnybar el

För företag som vill expandera är tillgång till förnybar el ett måste. I samband med utvecklingen av Tuna byggs elnätet ut och Sandviken kommer att få ett av Sveriges bästa elnät, helt med förnybar el – grön el. Något som bara kan erbjudas norr om Dalälven i Sverige i dagsläget.

Mer information om utbyggnaden av elnätet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbetsmarknad

Sandviken ligger i region Gävleborg med 285 000 invånare med närhet till högskolor, teknikparker och världsledande företag som Sandvik och Ovako Steel.

I takt med att nya verksamheter etablerar sig på Tuna skapas nya jobbtillfällen.

Kommande verksamheter

Kommunen får många förfrågningar från företag som är intresserade av att starta verksamhet på området.

De nya som kan presenteras i dagsläget är Jula och Max Hamburgare. Utöver det har Gotska Fastighets AB ett så kallat markanvisningsavtal som innebär att de har tingat mark för att kunna bygga fastigheter allt eftersom de i sin tur hittar hyresgäster.