Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

16 julgranar smyckar kommunen

Snart är det dags att sprida julstämning och sätta upp granar på torg, i rondeller och vid omsorgsboenden! I Storvik har medborgarna fått önska och där blir det en naturgran. På tre av 16 platser testas det i år granar av ljusslingor.

Vi vill testa att använda granar av ljusslingor på några platser. Dels eftersom det är synd att såga ner fina granar och ta bort dem från sin naturliga miljö, dels för att det är svårt att hitta passande granar, säger Christian Jansson, stadsträdgårdsmästare.

Omröstning om granen i Storvik

Sandvikens Kommun ville inkludera storviksborna i beslutet om sin gran. De fick därför rösta om de vill ha en naturgran eller gran av ljusslingor.

Det var väldigt jämnt. Det som avgjorde resultatet var ett antal engagerade personer i Storvik som samlade in 249 röster till förmån för naturgran, säger Wendy Juntunen, kommunikatör och rösträknare.

Resultat från omröstningen

  • 148 röster för naturgran och 176 röster för gran av ljusslingor i sociala medier
  • 17 röster för naturgran och 11 röster för gran av ljusslingor i utklippta röstblanketter från Din Lokaltidning
  • 249 röster för naturgran i kopierade röstblanketter från Din Lokaltidning tillsammans med namninsamling

Det slutgiltiga resultatet blev alltså 414 röster för en naturgran och 187 röster för en gran av ljusslingor. Den framröstade naturgranen kommer att sitta uppe innan första advent.

Granar i många, men inte alla kommundelar

Vi sätter upp konstgjorda granar i tre rondeller i år: i Björksätra, Årsundavägen och Gävlevägen. Naturgranar kommer användas på 13 andra platser, bland annat vid Jerntorget och omsorgsboenden. Båda typer av granar har sina fördelar och nackdelar.

Vi sätter upp granar i alla orter där kommunen äger centralt placerad mark. Tyvärr gör vi inte det i alla kommundelar utan saknar helt enkelt passande platser, berättar Christian.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Gran av ljusslingor.