Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

78 000 kronor till stor lässatsning

Nyligen blev det klart att Sandvikens Folkbibliotek beviljats sammanlagt 78 000 kronor i stöd för det läsfrämjande projektet En svensk läsklassiker 2017. Fyra svenska klassiska romaner kommer att lyftas fram under det kommande året och där alla kan delta i läsutmaningen.

Klassiker med aktuella teman

Sedan våren 2016 har planeringsarbetet inför det läsfrämjande projektet En svensk läsklassiker 2017 vuxit fram på Sandvikens folkbibliotek i Kulturcentrum. Satsningen syftar till att lyfta fram och aktualisera fyra svenska klassiska romaner genom tiderna och fokusera på var och en av dem i olika etapper under 2017.
Att ta sig an en klassiker kan vara som att delta i ett motionslopp. Det krävs både viljestyrka, motivation och uthållighet -  därav kopplingen till idrottsföreteelsen En svensk klassiker. De fyra klassikerna är utmärkande för sitt lysande språk och teman som är brännande aktuella idag, trots att fler av dem skrevs för mer än 50 år sedan. Klassikerna är Moa Martinssons Mor gifter sig, Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien, Vilhelm Mobergs Utvandrarna och Hjalmar Söderberg Den allvarsamma leken.

Evenemang under hela året

Under året kommer det bli evenemang på biblioteket med inspirerande författarsamtal och öppna bokcirklar. Bibliotekets personal kommer även befinna sig ute i Sandviken på olika platser under året, till exempel vid nationaldagsfirandet i Stadsparken 6 juni för att dela ut de olika klassikerböckerna och locka till deltagande av läsutmaningen.

78 000 kronor i stöd till projektet

Nu har det blivit klart att projektet beviljats stöd från Statens kulturråd, Region Gävleborg och Lars Bucans Kulturstiftelse på sammanlagt 78 000 kr för inköp av romanerna och stöd för evenemang.

Det känns fantastiskt roligt att det är en idé som många tror på och som nu fått stöd för att vi ska kunna göra verklighet av den.

                                                     Bibliotekarie och programsamordnare Linnéa Forslund.

Uppstart med Ebba Witt-Brattström

Uppstart för projektet blir lördag 21 januari då författare och litteraturprofessor Ebba Witt - Brattström besöker biblioteket och berättar om sin relation till boken Mor gifter sig av Moa Martinsson.

Information om hur man går tillväga för att delta i läsutmaningen kommer vid årskiftet.

Sidan uppdaterad: 2016-12-16 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se