Antalet elbilar i Sandviken har ökat med 150% på ett år

Antalet eldrivna bilar har ökat explosionsartat i Sverige, och så även i Sandviken. Under det senaste året har antalet privatägda elbilar i Sandviken ökat med 150% .

Tillväxten av privatägda elbilar har skett i nästan hela Sverige och har fördubblats i landet på bara ett år. Sandviken följer trenden, och utvecklingen har ökat med 150%, eller mer exakt 15 elbilar.

Här kan du läsa undersökningen i sin helhet som är gjord av Ratsit. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elbilar i kommunens regi

Även kommunen följer trenden med elbilar och har totalt 18 stycken. Dessa används dels av omsorgspersonal men även övrig personal kan hyra en elbil via kommunens bilpool.

En av de som använder elbilar är Monica Hillberg som jobbar i hemsjukvården.

Den största fördelen med elbil i tjänsten är att vi inte behöver åka och tanka och att den inte ger ifrån sig avgaser.

Flera fördelar är att den går tyst. Vi spar tid till annat när vi inte behöver tanka. Liten och snabb bil i stan, behändig att köra, lättkörd. Vi har tidvis haft problem med laddningen vid vår arbetsplats eftersom strömförsörjningen inte har räckt till. Detta är felanmält, och vi hoppas på att det åtgärdas snart.

Monica tror att fler verksamheter kan använda elbilar till tjänsteresor beroende på hur långt en åker. Det är även viktigt att det finns laddstolpar på många platser i kommunen.

200 nya laddpunkter i hela kommunen

Eftersom att Sandvikens kommun ska bli koldioxidneutralt och fossilfritt bygger Sandvikens Energi ut med ytterligare 200 laddpunkter runt om i kommunen. Förutom i centrala Sandviken kommer Gysinge, Kungsgården, Storvik, Åshammar, Gästrike Hammarby Österfärnebo och Årsunda att få egna laddpunkter.

Lediga stolpar hittas via app

Som användare hittar du lediga stolpar via en enkel app och betalningen sker antingen via appen eller med kreditkort. Läs mer om laddstolpar på Sandviken Pure Power Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Laddande elbil