Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Årets kulturpris och stipendiater

Sandvikens kommuns kulturpris 2021 tilldelas Björn Wallgren, ägare av biografen Grand i Sandviken. Årets stipendiater är Gunilla Humble, Niklas Bjarnehäll, Christian Stjernström, Marit Snaar samt Yngve Andersson och Lars Hellström.

Sandvikens kommun delar årligen ut kulturpris och kulturstipendier till personer eller organisationer för förtjänstfulla insatser för Sandvikens kultur- och fritidsliv. Kulturpristagaren erhåller 25 000 kronor medan stipendiater erhåller vardera 5 000 kronor.

Kulturpristagare 2021 - Björn Wallgren

Björn Wallgren är ägare av biografen Grand i Sandviken som ingår i Björn Biografer AB med biografverksamhet också i Ludvika, Rättvik, Tierp och Edsbyn.

Motivering – Årets kulturpristagare

Bio är inte bara kultur utan i högsta grad även kulturhistoria. De som var med under storhetstiden på 1950-talet och en bit in på 60-talet minns förmodligen både biopalatsen, filmstjärnorna och den kultur som växte fram hos framförallt den yngre generationen.

Och i Sandviken är bio inte bara bio. Det är Björns bio. I en tid när digitaliseringen ger omedelbar tillgång till både nya filmer och gamla klassiker kan vi vara stolta över den röda Grandskylten i Sandvikens centrum.

Klart att film är bäst på bio! Och i Sandviken är det Björn som i decennier varit bäst på bio - oavsett om det gäller att snabbt få hem de hetaste nyheterna eller att visa prisbelönta filmer som sällan når en publik utanför storstäderna. Och när Sandvikens skolelever får välja film i Kulturlöftet och kommer med buss till Grand, då är det för många den första gången de ser en film på en riktig biograf.

Trots pandemi och omfattande restriktioner under lång tid har Björns bio kämpat för att biografkulturen ska leva vidare i Sandviken.

Årets kulturpristagare är

BJÖRN WALLGREN

Årets kulturstipendiater

För förtjänstfulla insatser för kultur- och fritidslivet i Sandvikens kommun uppmärksammas i år följande personer:

Gunilla Humble, som varit den drivande kraften bakom att folkdräkter och dräktdelar från Ovansjö inventerats och digitaliserats i ett projekt för Järbo Hembygdsgård.

Niklas Bjarnehäll, pianist, kompositör och arrangör, aktuell med ny skiva där han kombinerar musik från Kilimanjaro med utforskande av olika stilar brasiliansk musik.

Christian Stjernström, konsertarrangör bland annat för en ny sommarscen på Kungsgårdens herrgård som också driver skivbolag med inriktning elektronisk dansmusik.

Marit Snaar, eldsjäl i Wilhelmina Sällskapet som arrangerar kulturverksamhet som gör skillnad för Storviks utveckling.

Yngve Andersson och Lars Hellström, för utveckling av Årsunda IF:s olika verksamheter, bland annat satsningar på konstgräs, snökanonsanläggning och plogning av skridskobana på Storsjön.

Kultur- och fritidsnämndens stipendieutskott

Beslut om kulturpris och stipendier tas av kultur- och fritidsnämndens stipendieutskott, bestående av ordförande Conny Grönberg (L), Ulf Gillström (S) och David de La Rosa (M). Handläggande tjänsteman är Marcus Strand, enhetschef på kulturenheten.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se