Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Årets kulturpris och stipendiater

Författaren och poeten Helene Rådberg tilldelas 2020 års kulturpris. Årets stipendiater är Janne Krantz, Louise Lindström, Liza Andersson, Katarzyna Jankowska och Linda Kärki samt Inger Vikström.

Kultur och Fritidsnämnden delar årligen ut kulturpris och kulturstipendier till personer eller organisationer för förtjänstfulla insatser för Sandvikens kultur- och fritidsliv. Kulturpristagaren erhåller 25 000 kronor medan stipendiater erhåller summor från 3000 kronor till 5 000 kronor.

Kulturpristagare Helene Rådberg

Helene Rådberg är verksam som författare och poet. Hon bor i Stockholm och arbetar även som lärare, bland annat på Västerbergs folkhögskola där hon hållit i kurser i skapande svenska. Helene Rådberg debuterade 1998 med diktsamlingen Mellan henne och jag, och har sedan dess gett ut ytterligare fyra diktsamlingar. Den senaste, Politiken, utkom 2018.

I våras kom den självbiografiska romanen Mammajournalerna, som utgår ifrån de sjukhusjournaler som Helene begärt ut om sin mamma och som sedan blivit till en roman om relationen mellan mor och dotter, och att försöka försonas med det liv som blev. Levnadsvillkoren i ”Stålstaden” Sandviken utgör fond till berättelsen.

Ur motiveringen:

I flera diktsamlingar, och nu senast i den biografiska berättelsen Mammajournalerna, har erfarenheter och upplevelser hämtats ur barndomens landskap, brukssamhället Sandviken; hon dröjer vid kvinnornas värld, full av hård social kontroll, normer och förgörande omdömen. Men där det också finns kvinnor som tar om hand och ger kärlek, till ett litet barn eller en medsyster.

Som en av Sveriges främsta arbetarförfattare är vår pristagare obegripligt nog samtidigt något av en doldis. Vi saknar henne i litteraturprogrammen på tv men läser med stolthet recensionerna av hennes böcker i dags- och kvällspressens kultursidor.

Lördag 3 oktober framträder Helene Rådberg i ett digitalt författarprogram arrangerat av Stig Sjödin Sällskapet och Folkbiblioteket på Kulturcentrum i Sandviken, som kan ses live eller i efterhand via Kulturcentrums hemsida sandviken.se/kulturcentrum.

Årets kulturstipendiater

För förtjänstfulla insatser för kultur- och fritidslivet i Sandvikens kommun uppmärksammas i år följande personer:

Janne Krantz, Bangen Jazz & Blues (5 000 kr)

Louise Lindström, Högbo GIF skidor (5 000 kr)

Liza Andersson, Årsunda Viking (5 000 kr)

Katarzyna Jankowska och Linda Kärki, dramapedagoger i föreningen DramaMera. (vardera 3 000 kr)

Inger Vikström, ordförande i Tallbos vänner med verksamhet på Ecke Hedbergs konstnärshem i Tallbo. (5 000 kr)

Kulturpris och stipendier delas ut i anslutning till en prismiddag på Högbo Brukshotell i mitten av november.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Foto på Conny Grönberg som ger en blombukett till kulturpristagaren Helene Rådberg