Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Bättre svenska genom språkcafé

Språkcafé, en idé som uppkom för att få invandrare att lära sig svenska på ett roligare vis. Ett ställe människor kommer till för att ha roligt tillsammans men också lära sig något nytt.

Det är nu 2.5 år sedan Jennie Greis startade upp språkcaféet i Sandviken. Genom att fler invandrare får bättre språkkunskaper i svenska får de lättare och snabbare jobb.

- Vi vänder oss till våra tillsvidare anställda och vikarier som inte har svenska som modersmål, betonar Jennie Greis, praktiksamordnare vid Omsorgsförvaltningen. Vi marknadsför vårt yrkesområde till nyanlända som inte än har gjort sitt nya yrkesval i livet. Vi gör det för att ge dem möjlighet att träna svenska ur ett omvårdnadsperspektiv. Språkcaféet är en utmärkt mötesplats där besökarna har möjlighet att träffa olika enhetschefer från Omsorgsförvaltningens verksamheter för att få veta mer.

En del besökare känner sig riktigt varma i kläderna och tar stämman direkt, många har kommit väldigt långt i det svenska språket och håller mestadels på att lära sig de mer komplicerade orden och uttrycken. Man pratar om olika ord på svenska som används i vardagen och ger förklaring på hur de används i diverse sammanhang. Många har knappt varit i Sverige i ett år men kan redan på lite knackig svenska föra en konversation utan problem.

Café med mersmak

Det märks på cafébesökarna att alla tycker att det är roligt då det flera gånger bryter ut skratt i lokalen när ett konstigt ord har uppkommit. Människor delar med sig hur ordet tolkas och användas på sitt eget språk samt att man lär sig den svenska betydelsen av ordet.

Många gånger kan samma ord ha flera betydelser på olika språk och genom att diskutera hur ordet används så blir de lättare att förstå när det ska användas. Man försöker lära ut viktiga ord, som man har nytta av i vardagliga omvårdnadssituationer.

Språkcafé hålls en gång i veckan och det kan komma mellan 8 - 22 personer till mötena, Språkcaféet är frivilligt och flera av de närvarande är stammisar sedan flera år tillbaka.

Lättare göra yrkesval

Caféträffarna fungerar som en extra svenska lektion utöver den vanliga svenskan som de redan tränar. Flera av besökarna som är här har under cafétiden lyckats fått jobb inom vård och omsorg. Det visar hur viktigt det är att utlandsfödda med olika kompetenser får lära sig språket så snabbt som möjligt för att lättare göra yrkesval och få jobb.

Sidan uppdaterad: 2015-10-05 13.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Språkcafé
Jennie Greis

Jennie på språkcaféet