Behöver du vaccinationsbevis för evenemang?

Från och med den 1 december måste arrangörer av allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar inomhus vidta åtgärder mot smittspridning. Det är viktigt att du som evenemangsbesökare tar reda på vad som gäller det evenemang du ska gå på.

Antalet fall av covid-19 ökar i Sverige, om än från låga nivåer, och från många länder i Europa rapporteras en omfattande smittspridning. Det är därför angeläget med åtgärder i Sverige som bromsar smittspridningen.

Förändringar från 1 december

Från och med den 1 december måste arrangörer av allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar inomhus vidta vissa åtgärder mot smittspridning. Som till exempel möjlighet för deltagarna att tvätta händerna eller tillgång till handsprit.

Vaccinationsbevis

Arrangörer kan också välja att alla som deltar i evenemanget ska visa vaccinationsbevis, om evenemanget är inomhus och fler än 100 personer deltar. Personer under 18 år behöver inte visa upp vaccinationsbevis.

Om deltagarna inte behöver visa upp vaccinationsbevis ska särskilda smittskyddsåtgärder vidtas av arrangörerna istället:

  • deltagarna ska ha anvisad sittplats,
  • sällskap ska bestå av max åtta personer,
  • sällskap kunna hålla ett avstånd om minst en meter till varandra.

Det är därför viktigt att du som besökare tar reda på vad som gäller när du ska gå på ett evenemang.

Så här skaffar du vaccinationsbevis

Om du har e-legitimation kan du ladda ner vaccinationsbeviset snabbt och enkelt via covidbevis.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Saknar du e-legitimation gör du en ansökan hos E-hälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Tänk på att detta kan ta lite tid, så ansök i god tid. Observera att ett vaccinationsbevis endast är giltigt under en viss period och därefter behöver uppdateras.

Alla har ansvar för att minska smittspridningen

Det är även viktigt att du som individ tar ditt ansvar att fortsätta hjälpa till att hålla smittspridningen på en så lång nivå som möjligt. Bland annat genom att:

  • Alltid hålla avstånd i den mån det är möjligt, speciellt på platser där vi kan förvänta oss köbildning, till exempel vid entréer, restaurang, garderober och vid toaletter.
  • Stanna hemma vid sjukdomssymptom.
  • Tvätta händer och använda handdesinfektion.

Mer information

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Vaccinationsbevis