Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Camilla Lagerqvist får kulturpris

Gunvor Göranssons kulturstiftelses Stora Kulturpris 2017 tilldelas författaren Camilla Lagerqvist.

Hon skriver skildringar av nutid och historiska händelser, huvudsakligen riktat till barn och unga. Hittills har det blivit 11 böcker och den tolfte är på väg.

Camilla Lagerqvist är född 1967 och bor i Sandviken, har en bakgrund som journalist men arbetar numera som författare och föreläsare.

Dramatiska böcker om historiska händelser

Nästan alla av Camilla Lagerqvist böcker utgår från historiska och dramatiska händelser. Som i Cirkusflickan där Ellen i Gävle blir såld till en cirkus, Den vita döden om Julia som är drabbad av TBC och hamnar på sanatorium och Spetälskesjukhuset där Elly på besök hos farmor i Järvsö dras till det gamla tomma sjukhuset där hon träffar Saga, en flicka från en annan tid sjuk av spetälska.

Den spännande serien om andra världskriget Uppdraget, Isbarnen, Förrädarna och Dödsdömda handlar om Maja, Hilde och Ben som bor intill norska gränsen. Andra världskriget rasar i Europa och Norge är ockuperat av nazisterna. Ungdomarna bildar motståndsgruppen Svarta rosorna och lyckas hjälpa både barn och vuxna att undkomma nazisterna och därmed döden.

I boken Försvunnen inleds nu en ny serie. Disa som tillhör resandefolket letar med sina vänner Albin och Ville efter Disas försvunna morfar. Spåren leder till Statens institut för rasbiologi och jakten försätter barnen i fara.

Motiveringen till Stora Kulturpriset

Camilla Lagerqvist tilldelas Stora Kulturpriset för sina välskrivna och spännande böcker där hon, utifrån gedigna kunskaper, lyckas levandegöra och förmedla historiska händelser till sina läsare. I hennes böcker är de unga huvudpersonerna hjältarna som, med starka känslor och upprördhet över livets hårdhet och orättvisor, väljer att kämpa för det goda.

Prisutdelning i Högbo kyrka

Traditionsenligt utdelas priset på Bessemerdagen fredag 18 augusti klockan 18 i Högbo kyrka.

Förutom pristagaren deltar stiftelsens stipendiater 2017: operasångerskan Sara Carlsson, musikterapeuten Karin Zackrisson, musikerna Joel Svensson gitarr, Janne Bogdan tres-cubano och Blueshunters under ledning av Patric Lundstedt.

Stiftelsens ordförande Monica Jacobsson delar ut Stora Kulturpriset och Lotta Tonlycke, ledamot i stiftelsen, är konferencier.

Stora Kulturpriset utgörs av 50 000 kronor.

Sidan uppdaterad: 2017-08-18 07.00
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Författaren Camilla Lagerqvist