Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Cityvärdar – samarbete för ökad trygghet bland ungdomar

Nu finns 4 cityvärdar på plats i centrala Sandviken under kvällar och helger. Satsningen är resultatet av ett samarbete mellan Sandvikens Kommun och Sandvikens IF.

Cityvärdarna ska finnas till för att skapa en större trygghet för kommunens invånare och skapa en kontakt med de ungdomar som är på väg att hamna i utanförskap.

Det känns jätteroligt att vi på så kort tid har lyckats få till det här, tillsammans med Arbetslivsförvaltningen och tillsammans med SIF som har tagit på sig arbetsgivaransvar och som utbildar cityvärdarna, säger Ann-Katrin Sundelius, kommundirektör.

Direkt när vi fick frågan så kände vi att det här går helt i linje med det sociala arbete som SIF och Framsteget gör, säger Hanna Bergfoth, CSR-ansvarig på SIF.

Lugna stabila vuxna

Sandvikens nya centrum är trivsamt och tillgängligt med många mötesplatser. Människor trivs med att befinna sig där och det kan vara under alla möjliga tider på dygnet. Många har upplevt en otrygghet genom att det har varit stora ungdomsgrupper som har tillbringar kvällar och eftermiddagar i centrum.

Det handlar absolut inte om att vakta de ungdomar som finns på stan utan bara om att  lugna och stabila vuxna ska finnas på plats som en trygghet och ett stöd för både ungdomar och vuxna som rör sig på stan, säger Rolf Sundqvist, säkerhetschef på Sandvikens Kommun och tidigare kommunpolis i Sandviken.

Utbildning och handledning

Sandvikens IF/Framsteget står för handledning genom Jonas Andersson och tillhandahåller också lokaler för cityvärdarna. Vid aktiviteter kommer de ibland att röra sig utanför centrumkärnan och i bostadsområden, till exempel Nattfotbollen på helgerna.

Det behövs vägledning och vi tror att vi tillsammans med Integrationsenheten har hittat rätt personer som kan prata med ungdomarna med förståelse för deras bakgrund, livsupplevelser och framtidsmöjligheter, säger Jonas Andersson, SIF/Framsteget.

Cityvärdarna kommer även att genomgå en utbildning i bland annat bemötande, konflikthantering och HLR –utbildning. Hjärtstartare kommer att finnas i det fordon som cityvärdarna har tillgång till, berättar Ulf Palm på Integrationsenheten Sandvikens Kommun.

Sidan uppdaterad: 2017-11-06 14.07
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

personer som skakar hand