Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Drottningen – en fast punkt i Runes resa genom livet

Rune Westlund fyller 94 år i december. I augusti 1936 flyttade han in i Elimkyrkan som den då hette. Sedan dess har byggnaden följt honom genom livet. Här har han gift sig och döpt sina barn, men också spenderat den största delen av sin vakna fritid.

Tillsammans Plussar vi centrum. Under hösten 2014 fick kommunen mer än 1600 idéer och önskemål från sandvikenbor om hur centrum ska Plussas. Rune är en av dem som bidrar. Hans historia berikar det kulturarv som vi bevarar genom att restaurera den äldsta byggnaden i Sandvikens centrum.

Läs mer om arbetet med att Plussa centrum.

Rune Westlund är en inspirerande person. Han har spänst i benen, en kraftfull stämma och en skarp och livlig blick. Han känns mycket yngre än sin aktningsvärda ålder. Rune har sett Sandviken utvecklas ända sen 1930-talet och det finns ingen annan som är så tätt sammanbunden med Drottningens eller f d Baptistkyrkans historia.

Hur startade ditt engagemang för kyrkan?

Min fasters man var pastor i baptistförsamlingen och pastorsbostaden låg i kyrkan. Tanken var att jag skulle hjälpa till i trädgården en sommar, men jag blev kvar för livet, berättar Rune och ler vid minnet.

Rune flyttade in i den dåvarande baptistkyrkan den 8 augusti 1936 och bodde i kyrkan de kommande fyra åren. Därefter har han vid sidan av sitt arbete som ekonom på Sandvik varit engagerad i baptistförsamlingen. Rune har spenderat mycket av sin fritid i kyrkan fram tills att kommunen köpte byggnaden 2005.

Jag har hela tiden varit engagerad i kyrkan och det som hände däromkring. I kyrkan träffade jag min fru Anita. Här har vi gift oss, döpt och välsignat våra barn. Dom i sin tur har vigts här och välsignat sina barn, berättar Rune.

Hur såg centrum ut på 30-talet?

Det fanns inga gator runt kyrkan på samma sätt som nu. Kyrkan hade en väldigt stor trädgård och ett stort trädgårdsland mot där Princess ligger nu, berättar Rune.

Hyttgatan fanns förstås. Men det såg inte alls ut som idag. Längs hela södra delen av Hyttgatan låg bruksbostäder. Folkets hus låg nere i hörnet Köpmangatan/Hyttgatan, fortsätter Rune.

Det fanns bara små fastigheter och affärer, inte stora hus som idag. Där Stadshuset är var det tre små fastigheter varav en var ett häståkeri, minns han.

Hur känns det att kyrkan nu ska bli en restaurang?

Känslan har varierat med tiden, säger Rune.

När vi hade 100-årsjubileum för kyrkan sa jag i mitt tal att byggnaden är som en fädernegård där ett häftstift i ytterdörren kan göra lika ont som om jag trampat på det. Men jag är glad att den inte rivs, att byggnaden lever vidare. Jag tycker förstås att den blir fin. Den blir inte som det var tänkt, men det blir bra, avslutar Rune.

Sidan uppdaterad: 2015-09-18 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Rune Westlund och Drottningen
Fakta - Kyrkans byggnadshistoria
1902Bygget påbörjades med en startkassa på 1930 kr. I en första etapp byggdes ”lilla salen” och bostadsdelen. I det arbetet deltog inte bara församlingsmedlemmar utan även andra sandvikenbor som efter ordinarie arbete hjälpte till med att t ex transportera slaggsten till grunden.
1903Hemlighus
1905”Stora salen” invigdes och fastigheten fick namnet Elimkyrkan. En församlingsmedlem skänker kyrkorgeln till församlingen och den sätts upp i valvet ovanför ”podiet”.
1909Lampor, 2 st á 300 kr
1913Egen brunn
1914Elektriskt ljus
1925Vatten indraget
1935Utvändig puts, 5 925 kr
1955Namnändring till Baptistkyrkan
1969Podiet, fönster, altarbord, armaturer
1974Murade för ingången mot Hyttgatan. Byggde bakre väggen, toalett och ny ingång på sidan.
1978Restaurering av orgeln
1981Isolering av grund, parkeringar
1989Renovering av kyrksalen
1995Församlingskök och -våning. Renovering av lägenhet 2 tr
2005Sandvikens kommun köper fastigheten. En namntävling utlystes och kyrkan fick namnet Drottningen.
2015Renovering och hyresgästanpassning av kyrkan som ska bli restaurangen ”The Church”.