Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Efter 80 år får Drottningen tillbaka sin tegelröda färg

Nu pågår arbetet med att måla fasaden på den äldsta byggnaden i Sandvikens centrumkärna. Drottningen återfår sin ursprungliga tegelröda färg.

Drottningen eller f.d. Baptistkyrkan var i exponerat tegel när den byggdes. Men på 1930-talet ville man ha jämnt och slätt och putsade kyrkan för att dölja teglet.

Färgen plussar kulturarvet

I samband med Plussa centrum-projektet pågår restaurering och hyresgästanpassning av Drottningen som snart ska bli restaurang. Och när vi ändå lagar putsen passar vi på att ge den gamla kyrkobyggnaden sin ursprungliga färg tillbaka.

Oftast hör material, form och färg ihop. Det är viktigt att vi tar tillbaka den färg som hör ihop med formen, det betonar kulturarvet, säger stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman.

Plussa centrum värnar om kulturbärare

Inom Plussa centrum-projektet värnar vi om kulturbärare på flera sätt. Ett exempel är att vi fortsätter använda slaggsten när vi bygger det nya Drottningtorget och bevarar slaggstensmurarna i Jansasparken.

Plussa centrum-projektet pågår fram till 2017 och är ett resultat från mer än 1 600 idéer och önskemål från invånare om hur centrum ska plussas. Målet är att uppfylla sandvikenbornas önskan om ett tryggt och levande centrum och skapa flera miljöer och platser för möten och lek.

Läs mer om Plussa centrum-projektet.

Sidan uppdaterad: 2015-09-04 13.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Drottningen får tegelröd fasad.
Drottningen i början på 1900-talet.

Drottningen i början på 1900-talet.