Eva pendlar från Gävle till Sandviken med elbil

Cirka fem tusen personer pendlar varje dag mellan Sandviken och Gävle – de allra flesta i varsin bil. Eva Larsson från Gävle är en av dessa fem tusen personer. Hon kör däremot elbil och samåker.

Gävleborg ligger tvåa på listan över de län som släpper ut mest koldioxid från transporter i hela Sverige. Endast Jämtland släpper ut mer. Tung industri med stora transportbehov är en av anledningarna, men persontransporterna är också en bidragande faktor.

Ville ha en miljövänlig familjebil

När Eva Larsson bestämde sig för att investera i en elbil, var utgångspunkten och huvudanledningen att familjen ville ha en miljövänlig bil.

Vi hade tidigare två bilar i familjen; en diesel- och en elbil. Elbilen hade så kort räckvidd dock att vi inte klarade oss på den. Vi kör bland annat ganska ofta upp till Funäsdalen och då behövdes dieselbilen. Den Kia e-Niro som vi har nu har en räckvidd på drygt 40 mil och när vi köpte den bestämde vi oss för att klara oss på en bil. Nu samåker vi till och från jobbet och ser till att planera lite när vi ska resa långt.

Berätta lite om ditt pendlarliv!

Vi bor i Gävle och pendlar båda till jobbet i Sandviken. Det är lätt hänt att man tar varsin bil om man har olika vanor eller börjar jobba olika tider. I småbarnsåldern då den ene föräldern behöver lämna och den andra hämta på förskolan krävs ofta två bilar. När barnen är stora är det lättare att samåka. Det krävs lite planering, men faktiskt väldigt lite. Det handlar bara om att prata med varandra och planera i förväg.

Vad är de största fördelarna med elbil?

Det är väldigt smidigt att aldrig behöva tanka! Vi laddar den över natten och den är fulladdad på morgonen. Dessutom går den väldigt tyst och är trevlig att köra; den är pigg och accelererar snabbt. Jag gillar också att den är så exakt i beskrivningen av hur många kilometer man har kvar innan man behöver ladda den. De nya elbilarna är inte mycket dyrare än dieselbilarna, så ekonomin är en annan viktig fördel. I Sandviken finns det också rätt gott om laddpunkter, men det behövs fler och fler i takt med att andelen elbilar ökar.

Var det något som var svårt i början?

Det krävs lite mer planering. Med en dieselbil kan man bara åka iväg och stanna på närmaste mack när bränslet är slut. Nu planerar vi i förväg var vi ska stanna och ladda när vi åker långt. Det är inte svårt och tar inte så mycket längre tid, men det krävs att man tänker på det. Laddinfrastrukturen är inte enhetlig ännu, så det är olika lösningar på många ställen vilket är lite störande, men det där kommer ju att lösa sig med tiden. Generellt tycker jag att det finns för få laddpunkter eftersom fler och fler köper elbil eller hybrid. Det gör att laddstolparna riskerar att vara upptagna. Vi behöver fler helt enkelt.

Hur tror du att vi skulle kunna öka samåkningen mellan Gävle och Sandviken?

Att samåka är egentligen enkelt. Det kräver bara planering och lite vilja. Naturligtvis beror det på var i livet man befinner sig. För småbarnsföräldrar kan det kanske vara svårt att samåka. Man vet ju aldrig när man måste kasta sin i bilen och hämta sjuka barn på förskolan. Men de som inte har små barn borde lätt kunna ställa om. Det finns ju appar för samåkning, men hur får man människor att börja använda dem? Det krävs en beteendeförändring tror jag.

Laddstolpar i Sandviken

Det finns laddstationer på flera ställen i Sandviken redan idag och under 2019 ska ytterligare drygt 200 laddpunkter installeras, både för kommunens egna verksamheter och för privatpersoner och näringsliv. Läs mer om laddstolpar i Sandviken på Sandviken Pure Power Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Fakta - Det här är Eva

Namn: Eva Larsson

Bor: Gävle

Arbetar: På Sandbacka Park i Sandviken

Bil: Kia eNiro

Räckvidd: Upp till 455 kilometer

Resmönster: Pendlar till jobbet dagligen, samt åker långt ibland.

Eva Larsson laddar bilen vid en laddstation i Sandbacka.

Läs mer!

Det finns fler appar som förespråkar och uppmuntrar till samåkning. Läs mer om apparna för samåkning som heter Brum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och GoMore Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Eva står och laddar sin elbil vid en laddarstation vid Sandbacka.