FindIT startar projekt för ökad jämställdhet vid rekrytering

Just nu pågår ett projekt på Sandbacka park som ska undersöka nya koncept vid rekryteringar, som tar hänsyn till jämställdhet och jämlikhet digitalt. Genom interaktiva metoder kommer projektet att utforska möjligheterna med en ”spelifierad” och normkreativ rekryteringsprocess. 

- Dessa metoder kommer att användas för att synliggöra undermedvetna/medvetna val vid rekrytering av ny arbetskraft, säger Sandro Wijker, projektledare.

I mars 2019 skickade FindIT in en projektansökan till Vinnovas utlysning Innovationer för ökad jämställdhet och jämlikhet, med ambitionen att utmana befintliga sätt att rekrytera.

Vill nå nya grupper på arbetsmarknaden

- Informella rekryteringsprocesser och att anställas via nätverkskontakter är en utmanande situation för personer utan personliga nätverk. Under 2018 anställde mer än hälften av Sveriges företag via informella rekryteringsprocesser. De här processerna löper risk att skapa likartade arbetsgrupper, säger Sara Edin, processledare på FindIT.

- Det här gör det svårare att nå ut till nya grupper på arbetsmarknaden. I formella rekryteringsprocesser skyddas personer allt mer av diskrimineringsgrunderna. Det finns potential i att utmana och förändra hur små och medelstora företag rekryterar, som nödvändigtvis inte har en personalavdelning eller möjlighet att anlita en rekryterare, menar Sara.

Använder sig av en "spelifierad" metod

Den 14 maj blev det klart att FindIT och Sandvikens kommun har beviljats 318 00 kronor från Vinnova, för förberedelseprojektet "Gamifierad metod för normkreativ rekrytering". Det kom in 133 ansökningar totalt. Projektet inleds den 2 september 2019 och pågår året ut.

FindIT är en projektbaserad verksamhet på Sandbacka Science Park som arbetar för att stärka forskning, digital utveckling och innovation i Region Gävleborg och Dalarna.

Sandvikens Kommun är projektägare och FindIT kommer att driva det tillsammans med Chozen och RISE genom Fiber Optic Valley.

Mer information

findit-solutions.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Sandbacka Park