Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Finska delikatesser till barn och äldre när vi firar Finlands självständighetsdag

Sandvikens kommun uppmärksammar dagen eftersom vi är finskt förvaltningsområde och drygt 3 000 av kommunens invånare är Sverigefinnar. Bland annat kommer alla skolelever att få smaka på 100-årig chokladtradition från Finland.

I vår kommun är ungefär 8 % av invånarna Sverigefinnar. Precis som ordet säger innebär det att vara en del av två kulturer och två språk, säger Nina Nurmesniemi, kommunvägledare på Sandvikens kommun.

Sverigefinnar är en av landets fem erkända nationella minoriteter med egen flagga och egen högtidsdag. Sverigefinska barn har i Sandvikens kommun rätt till modersmålsundervisning och till förskola delvis på finska. Inom äldreomsorgen har våra äldre rätt att få omsorg helt eller delvis på finska.

Finska delikatesser bjuds till våra barn och äldre för att uppmuntra och synliggöra Sverigefinsk kultur

Alla elever i grundskolan och gymnasiet kommer att få se en filmsnutt och hela 14 000 chokladpraliner kommer att serveras.

Alla fritidsbarn får varma karelska piroger med äggsmör till mellanmål. På omsorgsboenden får våra äldre finsk laxsoppa med finskt traditionellt rågbröd till middag och även självständighetstårta på Kremlan där det finns en finsk avdelning, säger Nina.

Enligt lagstiftningen ska skolor, kommuner och alla andra myndigheter uppmuntra och synliggöra sverigefinsk kultur eftersom den är en del av den svenska kulturen. Det har den varit i nästan tusen år och i hela Sverige finns cirka 700 000 Sverigefinnar.

Fakta

  • 6 december 1917 förklarade sig Finland självständigt från Ryssland och den dagen är också Finlands nationaldag.
  • Finland och Sverige har en lång, gemensam historia. Finland var en del av Sverige fram tills att Sverige förlorade Finland till Ryssland 1809. Många finnar kom till Sverige som politiska flyktingar under det ryska styret.
  • Under andra världskriget anfölls Finland av Sovjetunionen och då skickades närmare 80 000 finska barn till Sverige.
  • I mer modern tid på -50, -60 och -70-talet, kom stora mängder finländare till Sverige när den svenska industrin skrek efter arbetskraft. Även idag är det många som kommer till Sverige för att studera eller jobba.

Länk till filmsnutten om Sverigefinnar:

https://www.minoritetsutbildning.se/kapitel-2/#2-4 Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Den finska och sverigefinska flaggan vajar i vinden.