Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Författare får fristad i Sand­vikens kommun 

Fullmäktige tog beslutet om fristad 2014 och den första författaren väntas komma till Sandviken senare i höst. 

En delegation från Sandviken har besökt det internationella nätverket International Cities of Refuge Network:s (ICORN) generalförsamling och 10 årsjubileum i Paris. Besöket ingår i förberedelserna för Sandviken att erbjuda fristad åt en hotad författare.

fristad under två år

Fristaden innebär att Sandviken erbjuder en hotad författare att bo och verka i Sandviken under två år. Författaren väljs ut tillsammans med ICORN, som i sin tur samarbetar med den internationella författarföreningen PEN. ICORN koordinerar arbetet med de över 50 städerna runt om i världen som idag erbjuder fristad åt hotade författare, konstnärer och musiker.

Under mötet i Paris deltog några av de författare, konst­närer och musiker som idag har en fristad samt politiker och tjänstemän från de över 50 städer och regioner som är medlemmar i ICORN. Mötet är en viktig plats för utbyte av erfarenheter, kunskap och inspiration.

Fristadsarbetet är ett viktigt ställningstagande för yttrandefrihet, demokratiska värden och för internationellt samarbete och solidaritet mellan städer. Som vår vision säger, "Tillsammans skapar vi ett öppet och demokratiskt samhälle där världen alltid är närvarande" säger Ulf Gillström, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Från Sandviken deltog förutom Ulf Gillström även Kenneth Johansson, kultur- och fritids­chef samt Peter Hirseland, koordinator för fristadsarbetet i Sandviken.

mer information

www.icorn.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2016-04-07 13.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

ICORN-möte Paris mars 2016