Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Fortsatt positiv utveckling för gästnätter i kommunen

Antalet besökare på hotell och campingar i Sandvikens kommun har ökat under de tre senaste åren. Det visar statistik från Tillväxtverket och SCB.

Under 2019 ökade antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i Sandvikens kommun med 13,8 procent jämfört med föregående år.

I hela Gävleborgs län, som hade den största relativa ökningen av inrapporterade gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i landet, ökade antalet gästnätter med 12,2 procent under förra året.

Den stora ökningen av gästnätter i vår kommun beror på flera saker, enligt Eva Hofstrand, turismchef:

Vi har flera riktigt starka besöksmål i kommunen som har blivit alltmer kända nationellt, som t.ex. Högbo Bruk med sin bredd och hållbarhetsfokus.
Vi har Göransson Arena som ofta har internationella konsertartister och en mångfald av cuper och tävlingar. Vi har satt oss på kartan och detta genererar besökare.

”Fler har skippat flygresan”

Ökningen av antalet gästnätter 2017 jämfört med 2016 var 1 procent, ökningen 2018 jämfört med 2017 var 7,5 procent och ökningen 2019 jämfört med 2018 var alltså 13,8 procent.

Många fler har ”hemestrat” i år och skippat flygresan. Även den lågt värderade kronan gör sitt till, säger Eva Hofstrand.

Totalt ökade antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i Sverige under förra året med 4 procent jämfört med 2018, enligt Tillväxtverket och SCB.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Befolkning