Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Framtidens drivmedel i Sandviken

I Sandviken finns flest antal vätgasbilar per kommuninvånare i Sverige. Och vid Göransson Arena finns Sveriges fjärde vätgastankstation. Detta föranledde Veckans Affärer att i sin serie om framtidens tjänstebilar besöka Sandviken.

För att kunna miljöanpassa den svenska fordonsindustrin är fossilfria drivmedlen en avgörande faktor. I detta arbete spelar vätgasen en viktig roll. För när du tankar din vätgasbil på vätgastankstationen vid Göransson Arena kan du vara trygg i vetskapen om att den endast kommer släppa ut vatten, vatten så rent att det faktiskt går att dricka.

Veckans Affärer på besök

I sin reportageserie om tjänstebilar och framtidens drivmedel besökte tidningen Veckans Affärer Sandviken den 19 september. Besöket resulterade i en film om vätgas, vätgasbilar och de aktörer i Sandviken som arbetar för att öka användningen av vätgas i Sverige. Filmen kan du se i dess helhet här nedan:

I Sandviken finns idag, förutom Sveriges fjärde vätgastankstation, även sju stycken vätgasbilar, där Sandvik har tre stycken. Sandvikens Kommun, Sandvikenhus, Sandvikensenergi och Kenneth Larsson Bil har en varsin. I filmen kan du bland annat höra Kommunalrådet i Sandvikens Kommun, Peter Kärnström, berätta om framtiden för fordonsflottan inom Sandvikens Kommun.

Så vi ser framför oss att vi kommer byta ut våran flotta successivt mot mer vätgas. Det kan också vara biogas, det kan också vara el, beroende på vilka behov vi har.

Pure Power

Sandviken Pure Power är ett öppet kommunikationskoncept som administreras av Sandvikens Kommun. Här kan industrin, akademin och den offentliga sektorn samverka. Vilket är väldigt viktigt, då det är tillsammans det är möjligt att skapa den innovationskraft som behövs för att skapa fossilfri- och klimatneutral energi.

Sveriges fjärde vätgastankstation är ett tydligt exempel på detta. Utifrån att det var ett unikt samarbete mellan Sandvikens Kommun, Sandvik och AGA Gas som möjliggjorde tankstationen. Men det finns även fler exempel på hur samverkan är viktigt på resan mot fossilfria transporter.

El-vägen på E 16

Trafikverkets finansiering har medfört att Region Gävleborg, Scania och Siemens har kunnat bygga, testa och köra världens första elektrifierade vägsträcka för tunga lastbilar på allmän väg, den som finns på E 16 mellan Hillsta (Kungsgården) och Sandviken. Även många andra aktörer deltar i projektet med el-vägen, både från industrin och akademin. Alltså, ytterligare ett bevis på att tillsammans kan unika innovationer skapas, för ett fossilfritt samhälle.

Fördelen med el-väg är att utsläppen nästan kan komma att försvinna helt. Samtidigt som energiförbrukningen och driftskostnaden blir lägre än med en vanlig förbränningsmotor.

Så tillsammans kan vi skapa ett fossilfritt samhälle och där är Sandviken Pure Power en viktig aktör. Här hittar du mer information om Sandviken Pure Powerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad: 2017-11-24 07.00
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Vätgasbil i Sandviken- rondellen

Vätgasbil i Sandviken-rondellen