Gå naturvandring i Långängarnas Naturreservat

Fram till och med den 30 maj är du välkommen till en naturvandring längs snitslade banor i Långängarnas naturreservat. Du väljer själv vilken eller vilka banor du vill gå.

Passa på att besöka Långängarnas naturreservat nu när det finns snitslade slingor med inplastade informationsskyltar om vad som finns. Naturreservatet ligger cirka 5 km från Björksätra i Sandviken.

Vi har satt upp informationsblad på olika platser längs banorna. Det finns texter om växter, tickor, mossor och fåglar. För en del små arter sätter vi också ut små pinnar med ett färg-glatt band på för att du ska kunna hitta det vi informerar om, berättar Lotta Delin, som är med och arrangerar aktiviteten.

Aktivitet för att fira den biologiska mångfalden

Aktiviteten pågår mellan den 22-30 maj. Den 22 maj var den Biologiska mångfaldens dag. Det är Skogsgruppen i Sandviken/Gävles Naturskyddsföreningar som har arrangerat aktiviteten för Gävleborgs läns Naturskyddsförening.

Fakta om Långängarnas naturreservat

Långängarnas naturreservat bildades för att bevara ett område med asp-granblandskog, där aspens andel är ovanligt stor och aspfjädermossa har en av sina rikaste förekomster i Gävleborgs län.

Läs mer om Långängarnas naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Kvinna i skogen som läser ett informationsblad om klibbtickan.
Aspfjädermossa

Aspfjädermossa med sporkapslar. Aspfjädermossa har en av sina rikaste förekomster i Gävleborgs län. Foto: Nils Gunnar Kempe

Fnöskticka

Fnöskticka. Vanligast på björk men hittas även på andra lövträd. Namnet kommer av att dess kött användes till att göra upp eld. Den utgjorde fnösket därav namnet fnöskticka. Under medeltiden användes den för tillverkning av kläder och in i 1900-talet av apoteken som blodstillande medel. Fnöske är ett läderaktigt, lättantändligt material som framför allt framställs från tickor. Foto: Nils Gunnar Kempe