Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Gävle och Sandviken säljer mark till Microsoft

Gävle kommun och Sandvikens kommun har beslutat att sälja totalt 130 hektar mark till Microsoft och skapar på så sätt förutsättningar för en av Sveriges större internationella investeringar.

Sverige är attraktivt för företag som söker stabila, säkra och hållbara miljöer. Gävle-Sandviken är en av landets starkaste industri- och exportregioner, med styrkor som tillgänglig arbetskraft, mark, grön el, stabil driftsäkerhet samt närhet till Stockholm och Arlanda.

Totalt säljer Gävle kommun och Sandvikens kommun 130 hektar mark, vilket storleksmässigt motsvarar ungefär 260 fotbollsplaner.

Stärker Sandvikens attraktionskraft

Att världsledande företag visar intresse för vår region stärker vår attraktionskraft och erbjuder spännande utvecklingsmöjligheter. Affären kan förstärka Gävle-Sandviken som en modern industriregion med ännu ett internationellt företag, säger Peter Kärnström (S), kommunstyrelsens ordförande i Sandviken.

Det är väldigt spännande att ett företag som Microsoft, med en sådan magnitud inom den digitala infrastrukturen, är intresserad av stora markområden inom vår region. Vår målsättning är att detta blir en av regionens största industriella etableringar, säger Patrik Stenvard (M), kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

Hoppas på fler arbetstillfällen

Besluten om markförsäljning fattades vid extrainkallade kommunstyrelsesammanträden i Gävle och Sandviken. Den totala köpeskillingen är 269 miljoner kronor. Sandviken kommun säljer del av fastigheten Tuna 3:1 för 129 miljoner kronor. Gävle kommun säljer del av fastigheterna Skogmur 4:1 samt Skogmur 3:1 för 140 miljoner kronor.

Det här är resultatet av ett långsiktigt strategiskt arbete med att lyfta fram regionens goda förutsättningar för etableringar. Vår förhoppning är att detta kommer att leda till många nya arbetstillfällen i Gävle och Sandviken, säger Göran Arnell, kommundirektör i Gävle.

Vår region har lång erfarenhet av en traditionell basindustri, som följd av det finns styrkor inom innovation och smarta IT-lösningar för industrin. Vi hoppas att vi tillsammans med företaget kan skapa förutsättningar för en positiv utveckling, säger Ann-Katrin Sundelius, kommundirektör i Sandviken.

Arbetet med etableringen av Microsoft har skett i ett långsiktigt och nära samarbete mellan Invest Stockholm och Invest in Gävleborg, Business Sweden samt lokala partners i Gävle och Sandviken.

Mer information

Här kan du läsa Microsofts nyhet om markköpetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Karta över utmarkerat område där Microsoft köpt mark i Gävle respektive Sandviken.

Utmarkerade områden i Gävle och Sandvikens där Microsoft investerar mark.

En karta ovanifrån där Microsofts mark i Sandviken ligger.

Markområde Tuna-Sandviken (3:1).

En inzoomad karta ovanifrån där Microsofts mark i Sandviken ligger

Markområde Tuna-Sandviken (3:1) på nära håll.

Sidan uppdaterad: 2018-12-11 13.12
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Göran Arnell, kommundirektör Gävle kommun, Patrik Stenvard, kommunalråd (M) Gävle kommun, Peter Kärnström, kommunalråd (S) Sandvikens kommun, Ann-Katrin Sundelius, kommundirektör Sandvikens kommun